Cloud computing: waar begin je aan? [Publicatie]

Cloud Computing waar begin je aan

Cloud computing: waar begin je aan? gaat in op de succesfactoren voor de adoptie van cloud computing en wat organisaties kunnen doen om cloud computing snel en effectief te implementeren. Dit artikel verscheen in het blad Informatie (april, 2011).

Inleiding Cloud computing: waar begin je aan?

Martin van den Berg en Erik van Ommeren

"Veel IT'ers zien cloud computing als de zoveelste hype: veel plublicaties en veel gepredik, maar weinig praktische toepassingen. Maar is dat terecht? In 2010 was de wereldwijde markt voor cloud computing al ruim 37 miljard dollar en naar verwachting groeit die tot 121 miljard dollar in 2015 (M&M Market Research). Organisaties als Microsoft en IBM investeren naar eigen zeggen miljarden in cloud computing. Elke consument neemt al IT-diensten af uit de cloud. Soms zijn een paar muiskliks en een creditcard al voldoende. Het mooie is dat gebruikers in grote organisaties dit ook kunnen doen. Het werkt hetzelfde als op de pc thuis. 

Het is gemakkelijk om een dienst af te nemen uit de cloud, of het nu rekenkracht, opslagcapaciteit, een ontwikkelplatform of CRM-software is. De kunst is om er optimaal gebruik van te maken. De meeste organisaties houden in hun strategie echter geen rekening met de cloud, of nog erger, cloud..."