Inspecteurs winnen tijd

Tijd

De inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn veel minder tijd kwijt aan de registratie van hun bevindingen.

Dankzij de app Inspecteur Centraal gaan ze bovendien beter voorbereid op pad. Als een bezoekadres eerder problemen had opgeleverd, dan weten ze dat nu van tevoren. Per 1 januari 2012 zijn de Algemene Inspectiedienst (AID), Plantenziektenkundige Dienst (PD) en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) samengevoegd tot de NVWA. Dat betekent dat de organisatie te maken kreeg met elkaar deels overlappende systemen, wat functionaliteit en gegevens betreft. Je staat dan voor de keuze deze systemen te integreren, één bestaand systeem te kiezen of om de bestaande systemen te vervangen door een nieuw systeem. De NVWA koos voor het laatste.

Offline beschikbaar

De inspecteurs komen soms op plaatsen waar geen netwerkdekking is, zoals in kelders. Daarom is de app zo gemaakt dat zij ook offline kunnen beschikken over de benodigde gegevens. Ze kunnen dan ook data invoeren, die vervolgens, zodra de tablet weer verbinding met een netwerk heeft, naar de centrale server gaan. Sven Jaeger is een inspecteur van de NVWA. Hij zegt dat ook is bekeken om met een laptop op stap te gaan. “Maar die zijn eigenlijk te zwaar om een hele dag mee te sjouwen. En ze zijn ook te groot. Dat is onhandig in het gebruik. Een tablet is een uitkomst. Niet groter dan een notitieblok en niet te zwaar.”

Tijdwinst is één van de voordelen van het gebruik van de app.

“Voorheen schreven we eerst alles op en daarna moesten we het in het systeem invoeren. Dat was altijd dubbel werk. Dat is nu niet meer nodig; dat scheelt veel tijd. Die we nu kunnen besteden aan meer bedrijfsbezoeken.” Hij vertelt dat alle informatie via de tablet is op te vragen.

In de app zijn de controlepunten opgenomen, zodat het een kwestie is van alles afvinken om er zeker van te zijn dat hij geen acties overslaat. Hij kan zijn bevindingen in de app vastleggen. Waarmee tegelijk een historie ontstaat die later is te raadplegen. De inspecteur kan nagaan of verbetervoorstellen of opgelegde maatregelen zijn opgevolgd. Jaeger is bijzonder te spreken over de app. “Ik kan goed voorbereid een bezoek afleggen en eenvoudig verslag doen van mijn inspecties.”

Quotes

René de Groot, lead developer en architect van Sogeti bij Inspecteur Centraal: “ Wij hebben de ideale dag van een inspecteur beschreven. Vervolgens heeft de inspecteur bij het ontwikkelproces steeds meegedacht, meegewerkt en alles beoordeeld.” 

Jairzinno Henriques, software engineer van Sogeti bij Inspecteur Centraal: “ Ik ben heel tevreden over het proces en eindresultaat. Alle betrokken partijen hebben nauw samengewerkt. Dat heeft ons succes bepaald.”

Contact

Wilt uw organisatie tijd besparen met behulp van een App of andere mobiele toepassing? E-mail Rolf Craenen of bel hem op +31886606600.