PostNL gaat all cloud [artikel Computable]

Artikel_Computable-PostNL gaat all cloud

Sogeti als stakeholder van 'all cloud' project PostNL aan het woord in het Dossier Cloud Computing in Computable. 

Deze maand staat er in Computable magazine een uitgebreid interview met PostNL en haar stakeholders van het 'all-cloud' project. 

Flexibiliteit en snelheid

Artikel_Computable-PostNL gaat all cloudIn het artikel vertelt PostNL over haar organisatie-transformatie om snel de veranderende markt te kunnen bedienen. Flexibiliteit en snelheid met betrekking tot de introductie van nieuwe producten en diensten zijn van groot belang. PostNL ziet public cloud-diensten, en vooral die van Microsoft, als essentieel onderdeel van de oplossing. PostNL gaat dan ook ‘all cloud’ en dat doen zij met een aantal partners, waaronder Sogeti.

 

 

 

 

 

 

Cloudservice organisatie

Diederik Vieleers vertelt over welke rol Sogeti sinds 2012 in dit cloud-project speelt. En hoe het past in Sogeti's strategie waardoor wij ontwikkelden van een traditioneel it-model naar een cloudservicemodel.

Diederik: ‘We hebben een servicecatalogus opgesteld en de scope bepaald. Deze laatste is vooral door PostNL gedefinieerd. Daarin werd een onderscheid gemaakt tussen ‘SAP’ en ‘non-SAP’. Voor dit laatste deel zijn wij met name verantwoordelijk gemaakt. Dit is een breed pakket met onder andere Microsoft, Java, Oracle applicaties en losse applicaties van isv’s. Dit zijn dus vooral bedrijfskritische applicaties, waaronder bijvoorbeeld de postsorteer-applicatie, die in de cloud worden gebracht. Voor het project hebben we een eigen cloud service organisatie opgezet, waarbij PostNL de ‘launching customer’ was.

Dit is alweer ruim 2,5 jaar geleden en in die tijd hebben we veel geleerd. Vooraf hebben we analyses en aannames moeten doen van de haalbaarheid van de migratie en in de impactanalyse werden we soms gedwongen andere keuzes te maken.’

Microsoft Azure

Natuurlijk gaat hij daarbij ook in op onze sterke samenwerking met Microsoft en onze ervaring met Azure: 'Bij de start van het project hebben we, nog niet bestaande, aanvullingen op Azure gerealiseerd om de migratie mogelijk te maken. Nu biedt Azure deze wel en volgen we de Azure-roadmap zodat nieuwe innovaties direct voor PostNL worden doorgevoerd. Binnen het project zijn er wat mij betreft vier hoogtepunten: de livegang van de eerste applicaties, de breedte van technologieën, de hoge continuïteit en stabiliteit van de operatie, en de adoptie van nieuwe innovaties.

Volledige artikel en meer informatie

Het volledige artikel uit computable kun je hier downloaden. Wil je meer weten over de Cloud-oplossingen van Sogeti? E-mail dan met Diederik Vieleers of bel hem via: tel:+31 886 606 600