Wist je dat Tosca....?
De wereld om ons heen veranderd continu, zo ook met steden en agglomeraties. Het stadslandschap en de infrastructuur van Rotterdam 50 jaar terug heeft in vergelijking met nu een heuse transformatie doorlopen. Tot 1996 was de Willemsbrug over de Maas bepalend voor de skyline van “Rotjeknor”, vervolgens is het stokje stroomafwaarts overgenomen door een ander technisch hoogstandje, de Erasmusbrug. Het idee van “de Zwaan” werd geboren vanwege de toenemende druk op het centrum van Rotterdam. Door een sterke toename van het verkeer was een extra brug over de Maas noodzakelijk. Nu zul je waarschijnlijk denken, wat heeft dit met Tosca te maken?
De transformatie van Rotterdam kun je vergelijken met de continue ontwikkelingen en innovaties op technologisch gebied. Ook de technologie achter Tosca zal mee moeten innoveren als het softwarelandschap, al dan niet drastisch, veranderd. Een bepalende factor voor het softwarelandschap is de bijbehorende infrastructuur. Als de infrastructuur niet goed “performed” zal dit een negatieve invloed hebben op de omgeving, wat kan resulteren in bijvoorbeeld een trage website of applicatie. De “die hard” performance tester hoef ik niet te vertellen dat het meten van “performance” een belangrijk onderdeel is van het softwareontwikkelproces. Er zijn tal van performance test tools, waarvan NeoLoad in ieder geval een mooie “combi” vormt met Tosca.
Dit artikel is de tweede in de reeks van “Wist je dat Tosca...”
Wist je dat je met Tosca, load-testscripts kunt genereren?
Maar wat zijn load-testscripts? Om die vraag te beantwoorden, moeten we allereerst begrijpen wat load testen inhoud. Volgens de ISTQB-definitie is load testen “...a type of performance testing conducted to evaluate the behavior of a component or system with increasing load, e.g., numbers of parallel users and/or numbers of transactions, to determine what load can be handled by the component or system.” Het gaat hier dus om een specifieke vorm van performance testen, net als dat stress testen ook een vorm van performance testen is. Bij performance testen voeren we in het algemeen een “health check” uit op de infrastructuur. Bij load testen wordt een applicatie, systeem of netwerk in een specifiek tijdsbestek onderworpen aan een toenemende belasting tegen de grenzen van de performance eisen van diezelfde applicatie, systeem of netwerk.
Hoe implementeer ik load-testscripts in Tosca?
Het eerste wat je moet doen is NeoLoad software downloaden en installeren. Voor het uitproberen gebruiken we de “trial” versie, aangezien NeoLoad geen open source software betreft. De link heb ik onderaan dit artikel toegevoegd. Verder is het belangrijk te benoemen, dat bij registratie voor een “trial” versie uitsluitend werkgerelateerde emails worden geaccepteerd. Na het installeren van NeoLoad is een tweede belangrijke stap het downloaden en installeren van de Tosca NeoLoad plugin vanuit GitHub (zie onderstaand figuur).
De link van de GitHub-repo heb ik ook onderaan dit artikel geplaatst. De Tosca NeoLoad plugin kan middels een batch-bestand worden geïnstalleerd, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde configuraties. Een belangrijke opmerking hierbij is dat je Tosca Commander af moet sluiten als je de installatie van de plugin start. Er is overigens ook een manier om de plugin / add-on via Powershell (.ps1 script) te installeren, maar wij kiezen voor de eenvoudige manier. Daarnaast dien je rekening te houden met het feit, dat je de juiste versie van de plugin download. Voor bijvoorbeeld Tosca versie 15.0 gebruik je NeoLoad versie 6.6 t/m 8.1 in combinatie met Tosca NeoLoad plugin versie 2.6.0.1. Op GitHub wordt dit verder duidelijk uitgelegd. Vooralsnog bestaat er alleen een Windows-variant van de plugin, zolang Tosca “Windows” gebaseerd is. Als je de plugin van GitHub hebt gedownload, ziet de inhoud van het zip-bestand er als volgt uit (zie onderstaand figuur).
In map “TBox” en “ToscaCommander” bevinden zich .dll bestanden die uiteindelijk lokaal op je pc worden geïnstalleerd (%TRICENTIS_HOME% map). Het enige wat je nu hoeft te doen, is te dubbelklikken op het “Install-NeoLoadToscaAddon.bat” bestand. Hiermee installeer je automatisch de Tosca NeoLoad plugin in Tosca Commander. De volgende stap, is het instellen van de juiste configuratie binnen Tosca Commander. Als je Tosca Commander hebt opgestart, ga je naar de “Options” menu (zie figuur 3). Als het goed is, is optie “NeoLoad Add-on” dan toegevoegd.
Je laatste configuratie-stap is het toevoegen van de “NeoLoadApiKey” waarde, die je kunt vinden via de “Preferences” TAB van je NeoLoad testtool. Hiermee is de configuratie van Tosca i.c.m. NeoLoad afgerond. Let’s start load testing! Maar hoe doe je dat?
Hiervoor kunnen we bestaande Tosca TestCases gebruiken, die we naar de ExecutionList moeten slepen. Om het verder eenvoudig te houden, zal ik het gedeelte v.w.b. de (performance) Requirements buiten beschouwing laten. Het stukje NeoLoad, de tool die je ook zonder Tosca kunt gebruiken, zal ik verder niet in detail behandelen. Als je NeoLoad hebt opgestart en een nieuw (leeg) NeoLoad project hebt aangemaakt, dan kun je in Tosca Commander eenvoudigweg via een “rechtermuisklik”-actie op een ExecutionEntry een load-testscript genereren (zie figuur 4).
Je eerste NeoLoad test is een feit!
Best eenvoudig toch? Uiteraard dien je bij een zogenaamde “performance testproject” rekening te houden met de binnen de organisatie of project geldende performance test requirements. Zie voor meer informatie over NeoLoad (standalone) of Tosca i.c.m. NeoLoad:
- Neoload
- NeoLoad-plugin voor Tosca
https://github.com/Neotys-Labs/Tricentis-Tosca
Meer weten over Tosca?
Wil jij iedere dag leren en kunnen sparren met vakgenoten over bijvoorbeeld Tosca of andere testautomationtoolings? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over. Of bekijk de vacatures.