Case Charim Zorggroep

IT ondersteunt zorg optimaal voor Zorggroep Charim

Meer weten over Cloud Services?

Wil je ook in een veilige cloud omgeving werken die optimaal werkt? Lees er alles over in de case en bezoek onze pagina Cloud Services voor meer informatie.

Cloud Services Informatie aanvragen

 

Klant

Zorggroep Charim helpt oudere cliënten om hun dromen werkelijkheid te maken.

Dat doet de zorginstelling met een totaalpakket aan zorgdiensten voor lichaam, geest en ziel – en met veel toewijding, ofwel ‘charim’ in het Hebreeuws. Zorggroep Charim heeft vijftien locaties in de omgeving Veenendaal en Zeist. Hier werken ongeveer 1.400 vrijwilligers en 1.400 medewerkers om de1.500 cliënten van Zorggroep Charim de best mogelijke zorg te bieden.

Vraag

Zorggroep Charim wil de zorg centraal stellen en IT daarop aanpassen. Zodat zorgprofessionals alle tools binnen handbereik hebben om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren. De zorginstelling schreef een aanbesteding voor een IT-partner uit op basis van een functionele vraag: hoe kunnen wij onze zorgprofessionals IT-middelen met een stabiliteit en functionaliteit bieden die hen in staat stellen hun werk zo goed mogelijk te doen?

Gedeelde visie

Zorggroep Charim en Sogeti hebben dezelfde IT-visie: op een kostenbewuste manier de eindgebruiker faciliteren met SaaS, private en public cloud en pay-per-use. Het liefst stap voor stap, om gebruikers mee te krijgen bij veranderingen. Tijdens het kennismakingsgesprek klikte het dan ook goed tussen Sogeti en Zorggroep Charim. Om die redenen koos de zorginstelling voor Sogeti om zijn functionele vraag in te vullen met passende technologie. Daarbij kreeg Sogeti de vrijheid om op basis van zijn expertise de beste oplossing neer te zetten.

Oplossing

Sogeti maakte de IT-omgeving van Zorggroep Charim zorggeoriënteerd volgens de gezamenlijke visie en een daarop gebaseerd stappenplan.

Te beginnen met een nieuwe IT-infrastructuur en digitale werkplekomgeving op basis van private cloud-principes in een datacenter in Amsterdam. Sogeti werkte nauw samen met de (regie) coördinator ICT van Zorggroep Charim. Deze mensen hebben de rol om samen met Sogeti de vraag van de zorgprofessionals te vertalen naar de externe expertisehouder (Sogeti en applicatieleveranciers).

Stabiele architectuur

Hoe kunnen we de IT-omgeving stabieler maken? De eerste stap was het inrichten van het externe datacenter volgens het private cloud-principe. Vervolgens zijn alle fysieke servers vanuit het oude datacenter op de locatie van Charim gevirtualiseerd op de nieuwe omgeving. Elk van de vijftien zorglocaties is via een eigen connectie verbonden met dit centrale datacenter. Dat was voorheen wel anders, toen liepen alle verbindingen via de hoofdvestiging. Als er nu lokaal een probleem is, merken de andere zorglocaties daar niks van. En de zorgverleners al helemaal niet: in geval van een storing wijken bedrijfskritische zorgapplicaties uit naar de public cloud. Daardoor beschikken zorgprofessionals altijd over de benodigde applicaties en gegevens.

Veilige werkplekomgeving

Hoe maken we het werk voor zorgprofessionals makkelijker, zonder concessies aan de veiligheid van patiëntgegevens? Sogeti en Zorggroep Charim besloten de bestaande Citrix-werkplekomgeving te updaten voor de nieuwste (security-)functionaliteit. En om deze alleen beschikbaar te stellen via thin clients op de zorglocaties of laptops van Zorggroep Charim. Het voordeel? Alle applicaties en gegevens bevinden zich niet meer versnipperd op pc’s maar op een centrale locatie: een waterdicht beveiligd datacenter. Door in te loggen op hun werkplekomgeving kunnen zorgprofessionals via een versleutelde connectie bij deze data en applicaties. Zo kan de zorginstelling grip houden op zijn gegevensbeveiliging volgens NEN7510.

Verder bouwen op de zorgbehoefte

Sogeti beheert de werkplekomgeving en servers van Zorggroep Charim: lost issues op, voert updates uit en zorgt voor IT-uitbreidingen indien gewenst. De zorginstelling heeft daar dus geen omkijken meer naar. In de toekomst kan Zorggroep Charim zijn werkplekomgeving uitbreiden met functionaliteit naar wens. Bijvoorbeeld met extra security maatregelen, zoals Multi Factor Authenticatie om aan de steeds strengere eisen van NEN7510 te blijven voldoen. Of met Office 365-functionaliteit voor applicaties en werken op afstand met tablets – net wat de zorgverleners in het veld nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Berjo Evers – Coördinator ICT Zorggroep Charim

Sogeti heeft onze functionele vraag technisch ingevuld met een digitale werkplek- en stabiele serveromgeving die onze zorgprofessionals nu en in de toekomst faciliteert om optimale zorg te bieden.

Ernst-Jan Schoonbeek – Systeembeheerder Sogeti

Het was prettig samenwerken met Zorggroep Charim. Vooral omdat we vaak hetzelfde tegen IT aankeken en zij volledig vertrouwden op onze technologische expertise.

Meer informatie

Wil je net als Zorggroep Charim een IT-omgeving die alle medewerkers optimaal ondersteunt? Neem dan contact op of bekijk onze cloud services.

Naar Cloud services Expertise aanvragen

Kan ik je verder helpen?