case Hogeschool-Leiden

Samenwerken makkelijk gemaakt bij Hogeschool Leiden

Meer weten over Sharepoint Online diensten?

En wil je ook efficiënt samenwerken?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op Sharepoint Online.

Sharepoint Online Informatie aanvragen

Klant.

Hogeschool Leiden is een leergemeenschap waar studenten, docenten, onderzoekers, alumni en professionals uit het werkveld elkaar ontmoeten en samen leren, onderzoeken en innoveren. Samenwerken aan de creatie van informatie speelt daarin een belangrijke rol. Met gebruiksvriendelijk samenwerkingsmogelijkheden wil de HBO-instelling de drempel tot samenwerken zo laag mogelijk maken.

Vraag.

Samenwerken door studenten en docenten, onderling en onderwijskundig, is een belangrijk aspect van het hoger beroepsonderwijs. Daarom wil Hogeschool Leiden studenten en medewerkers hierbij zo goed mogelijk ondersteunen.

Hoe? Door de realisatie van een nieuwe Digitale Leer- en Werkomgeving (DLWO) waarin samenwerken en samen leren centraal staat. Microsoft Office 365 heeft binnen de DLWO een belangrijke positie. Het biedt studenten en medewerkers brede functionaliteit om efficiënt te kunnen samenwerken aan onderwijsprojecten of gezamenlijke opdrachten. Tegelijkertijd wil de onderwijsinstelling ook op efficiënte wijze informatie kunnen ontsluiten.

Standaard sites aanmaken

Het nieuwe portaal van Hogeschool Leiden biedt toegang tot de functionaliteit die studenten en medewerkers nodig hebben om te leren en te werken. Hoe zorgen we daarbij dat docenten en studenten zelf eenvoudig nieuwe samenwerkings- en projectsites kunnen aanmaken? En dat met zo min mogelijk beheerlast?

Oplossing.

Sogeti bouwde samen met Hogeschool Leiden de Sogeti Site Provisioning Solution (SSPS) – een uniek systeem op basis van de Microsoft Provisioning Engine in Azure.

Hiermee kunnen medewerkers en in de toekomst mogelijk studenten, eenvoudig zelf nieuwe digitale samenwerkingsomgevingen aanvragen. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van lesmateriaal of samenwerken aan formele dossiers. Vervolgens bouwt SSPS automatisch een passende site in Microsoft SharePoint. SSPS is Site Provisioning-as-a-Service, dus Hogeschool Leiden heeft geen omkijken naar het beheer. Als product van de samenwerking tussen de onderwijsinstelling en Sogeti, is het de eerste keer dat Sogeti SSPS in de praktijk toepast.

Efficiënt samenwerken

SSPS creëert samenwerkingsomgevingen op basis van standaard templates. Dat is ideaal voor het aanmaken van een groot aantal identieke sites: hoe meer omgevingen met dezelfde functionaliteit, hoe efficiënter en voordeliger het voor Hogeschool Leiden is om deze via SSPS aan te bieden. Op dit moment zijn er twee templates actief voor ad hoc samenwerkingsverbanden tussen medewerkers. In de toekomst genereert de hogeschool ook formele samenwerkomgevingen voor “dossier gericht werken” middels SSPS. Denk hierbij aan sites voor onderwijsontwikkeling, toetsontwikkeling en bedrijfsvoering.

SSPS geeft de medewerkers de vrijheid zelf sites aan te maken terwijl het de beheerders helpt bij het op orde houden van de omgeving.

Samenwerksites

De samenwerksites voor studenten zijn vooralsnog gebaseerd op Office 365 Groups. Afhankelijk van de ontwikkelingen binnen het Office 365 platform kan de hogeschool besluiten SSPS ook in te zetten voor het aanbieden van samenwerksites voor studenten. De techniek is er al klaar voor!

Nico Juist – Beleidsadviseur Informatiemanagement Hogeschool Leiden

Met Site Provisioning hebben we efficiënt samenwerken een stuk makkelijker gemaakt.

Sander Homburg – Unitmanager Sogeti

SSPS is het resultaat van onze goede samenwerking. Daardoor heeft Hogeschool Leiden een passende digitale omgeving en kan Sogeti een nieuw product in de markt zetten.

Meer weten over efficiënt digitaal samenwerken?

Wilt u net als Hogeschool Leiden op een eenvoudige manier digitaal samenwerken met de Site Provisioning Solution of andere Sharepoint Online diensten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik je verder helpen?