Cloud-BI-Case-warmtebedrijf-Rotterdam.png

Warmtebedrijf Rotterdam verbetert de luchtkwaliteit vanuit de cloud

Meer weten over Cloud services?

en wil je ook weten wat werken in de cloud voor jouw organisatie kan betekenen?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de Cloud services pagina.

Cloud Services Informatie aanvragen

Klant.

De Rotterdamse haven produceert veel warmte, terwijl de industrie en huishoudens in de stad juist warmte nodig hebben.

Warmtebedrijf Rotterdam vormt de duurzame schakel tussen warmteleveranciers en -gebruikers: de industrie in en rond de haven en exploitanten van Rotterdamse stadsverwarmingsnetwerken.

Via een efficiënt en modern netwerk transporteert Warmtebedrijf Rotterdam de restwarmte vanuit de haven naar de stad en omgeving. Zo maakt dit unieke bedrijf Rotterdam energie-efficiënter: de haven stoot minder broeikasgassen uit, terwijl de industrie en huishoudens minder energie uit fossiele brandstoffen nodig hebben. Daarnaast leidt dit tot een verbetering van de lokale luchtkwaliteit. 

Vraag.

Bij het leveren van restwarmte vanuit de haven moet het Warmtebedrijf Rotterdam rekening houden met 25 verschillende factoren.

Denk daarbij aan vraag en aanbod, de actuele energieprijs, geleverde warmte per klant, weersverwachting, pompinformatie, klantgegevens, contractinformatie, leidingonderhoud en meer. Het Warmtebedrijf bewaarde en verzamelde alle gegevens uit deze 25 informatiebronnen in Excel-sheets.

Van Excel naar datawarehouse

Het handmatig invoeren van de data uit 25 bronnen was een tijdrovende en foutgevoelige klus. Door de toename van data en het aantal sheets was het lastig om dit systeem uit te breiden met nieuwe informatiebronnen. Warmtebedrijf Rotterdam vond het daarom tijd om over te stappen op een nieuw, overzichtelijk datawarehouse waarin alle informatie opgeslagen en inzichtelijk is. Gezien de gestage datagroei moet het systeem schaalbaar zijn. En met het oog op zijn ambities, heeft het Warmtebedrijf behoefte aan flexibiliteit. Zo moet het mogelijk zijn om in de toekomst nieuwe informatiebronnen aan het datawarehouse te kunnen koppelen.

Oplossing.

Schaalbaarheid – dat was de belangrijkste eis die Warmtebedrijf Rotterdam aan zijn nieuwe datawarehouse stelde.

Daarom koos Sogeti voor een oplossing in de cloud, op basis van Microsoft Azure. De cloud maakt het eenvoudig om een nieuwe informatiebron toe te voegen, tegen een geringe investering. Qua opslagcapaciteit, kan Warmtebedrijf Rotterdam direct op- en afschalen naar behoefte. Bovendien betaalt het warmtetransportbedrijf alleen voor de datacapaciteit en software die het daadwerkelijk gebruikt: pay-per-use vanuit de cloud.

Pilot gaf de doorslag

Sogeti BI & Analytics wist het Warmtebedrijf Rotterdam te overtuigen met een pilot: een opzet voor een datawarehouse in de cloud met slechts een deel van de benodigde data. Het pilot-systeem voor automatische gegevensopslag en -back-up werkte uitstekend. Dat gaf het warmtebedrijf Rotterdam het vertrouwen dat Sogeti de beste IT-partner was om hun datawarehouse te realiseren. Vervolgens bouwde Sogeti de complete oplossing op maat. De unieke werkwijze van Warmtebedrijf Rotterdam vroeg immers om een uniek datawarehouse.

Waarom business intelligence?

Sogeti heeft het datawarehouse voorzien van Microsoft business intelligence software (BI). Hiermee kan Warmtebedrijf Rotterdam met behulp van Self Service Reporting nuttige inzichten uit grote hoeveelheden gegevens filteren en deze weergeven in overzichtelijke rapportages. Deze bewaart het bedrijf in het nieuwe datawarehouse. Is het nodig om oude gegevens op te zoeken? Ook dat kan eenvoudig, want de gegevenshistorie is gewaarborgd. Een ander pluspunt is dat de gegevensopslag en back-up nu automatisch verloopt. Dat levert het Rotterdamse energiebedrijf en zijn medewerkers in de eerste plaats veel tijdswinst op en in de tweede plaats betere rapportages. Deze zijn namelijk gebaseerd op kwalitatief betere gegevens die Warmtebedrijf Rotterdam eenvoudig uit het datawarehouse kan extraheren.

Cloud biedt meer

De gegevens in de cloud zijn altijd beschikbaar in een beveiligde cloud-omgeving. Via een beveiligde toegang kunnen geautoriseerde medewerkers altijd de data en rapportages inzien, vanaf elk met internet verbonden device. Ook op deze manier helpt het datawarehouse in de cloud Warmtebedrijf Rotterdam bij het ondersteunen van afnemers en klanten om energie-efficiënt te zijn. Zo plaveit het datawarehouse de weg voor een schonere lucht in en rond Rotterdam.

Andrew Mol – Operations Manager Warmtebedrijf Rotterdam

We zijn bijzonder tevreden over ons datawarehouse in de cloud. Het is flexibel en schaalbaar, zodat het mee kan groeien met onze ambitie.

Gert van Tol – Delivery Manager Sogeti BI & Analytics

Het gaf ons veel voldoening om dit unieke datawarehouse met business intelligence te bouwen en zo bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit in Rotterdam.

Meer weten over datamanagement vanuit de cloud?

Wil je meer weten over deze case download deze als PDF of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor datamanagement vanuit de cloud, ga dan naar onze cloud-pagina.

 

Kan ik je verder helpen?