Klant.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), afdeling Horeca, controleert de Nederlandse horeca op gebied van hygiëne, plaagdieren, handhaving rookverbod en veiligheid.

De NVWA is recentelijk ontstaan uit een fusie van drie inspectiediensten van voormalig Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij hebben ruim duizend toezichthouders die zowel op locatie als op kantoor hun inspectiewerkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden bestaan uit planning, voorbereiding, bevindingen vastleggen, interventie en verantwoording.

De NVWA staat voor een grote opgave als het gaat om de innovatie van haar werkprocessen. ICT-vernieuwing wordt daarbij gezien als een belangrijke motor waarbij de behoefte van de inspecteur centraal staan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) behoort tot het Ministerie van Economische Zaken. Alle IT-projecten worden in opdracht van Dienst ICT Uitvoering (DICTU) uitgevraagd (ook onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken).

Vraag.

De inspecteurs maken gebruik van een veelheid aan (ICT-)toepassingen, die per inspectiedomein van elkaar verschillen.

Op locatie in de buitengebieden is verbinding met de centraal beschikbare digitale informatie niet vanzelfsprekend. Hierdoor kan de inspecteur de huidige beschikbare systemen niet effectief benutten. Ook voorzien ze niet in de behoefte op het gebied van mobiel werken. 

Oplossing.

In opdracht van de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) van het Ministerie van Economische Zaken heeft Sogeti een mobiele app ontwikkeld voor de NVWA.

Met deze tablet app kunnen inspecteurs sneller, beter en goedkoper altijd en overal inspecteren op hygiëne en andere gezondheidsaspecten van horeca. Met deze app kan de inspecteur onderweg gegevens invoeren en inspectieresultaten direct delen met collega’s en klanten. Bovendien heeft de inspecteur altijd en overal alle historische informatie bij de hand. Alle relevante gegevens zijn handzaam beschikbaar en toegankelijk via de iPad.

De app is ontwikkeld voor het Apple iOS besturingssysteem in combinatie met Oracle software. Het project is uitgevoerd volgens de Agile/Scrum-projectmethodiek, met de inspecteur als Product Owner.

Bekijk een video over het werk van een inspecteur van de NVWA en de rol die deze app daarbij speelt:

 

Michael Sengers, Teamleider van de NVWA

“Inspecties doen via de tablet is veel prettiger werken voor onze inspecteurs. Van papier naar digitaal betekent geen dubbel werk meer. Bovendien kunnen we bedrijven op deze manier veel beter en sneller helpen.”

 

Rolf Craenen, Business Line Manager Mobile Sogeti

“Sogeti is ervaren in het bouwen van mobile apps voor overheidsinstanties. We waren hierdoor goed op elkaar ingespeeld tijdens het ontwikkelingsproces. We zijn er trots op dat de inspecteurs met de app nog efficienter kunnen (samen)werken.”

 

Kan ik je verder helpen?