Technologische expertise inzetten voor een goed doel

Nomi-UI/UX design

Meer weten over Digital strategy services?

Wil je ook gebruik maken van onze kennis bij Digital strategy Services? Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de Digital Strategy Services pagina.

Stichting KiKa en Stichting NOMI

Stichting KiKa zet zich in voor onderzoek naar kinderkanker. Stichting NOMI is vanuit Stichting KiKa ontstaan en ontwikkelt met Sogeti apps voor kinderen met een chronische ziekte of beperking. Ontdek hoe dit in zijn werk ging en wat het effect bleek te zijn van deze app.

De uitdaging

Samantha Hardeman en Alicia Jägers werden behandeld voor leukemie in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Ze lagen op aparte kamers en leerden elkaar kennen door het schrijven van briefjes. Hier zit gelijk de uitdaging:  je wil natuurlijk niet je ziekte voluit op social media zetten om op die manier in contact te komen met lotgenoten, maar het doorgeven van briefjes is ouderwets. Tegenwoordig gaat bijna alles online. Maar hoe vind je elkaar dan? Dit was de vraag van Samantha en Alicia, de twee initiatiefnemers van de NOMI-app. De naam ‘NOMI’ is een verwijzing naar de Engelse term ‘know me’. Met andere woorden: ‘leer mij kennen’. NOMI is een contactplatform voor en door jongeren met een chronische beperking. Na de eerste lancering van de app was een modernisatieslag nodig om het gehele platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden. “De uitdaging is dat we iets zoeken dat er nog niet is. Gangbare Social Media bieden een aantal basale communicatiemiddelen maar wij zoeken meer”. Ward Latiers, coach bij Stichting NOMI: “We willen een platform waarop je ook vanuit huis of je ziekenhuisbed gewoon kan meedoen. 24/7 actief. Naast chatten met elkaar wil je samen naar events. Online via livestream en offline op locatie in het ziekenhuis zelf of in het land.  Games? Prima. Alles wat de jongeren zelf bedenken. En ten slotte niet onbelangrijk ook voor de ouders: beschermd en besloten. Geen gedoe met pest-tweets en nare filmpjes”.

Check deze case nu ook in een video waarin NOMI en Sogeti  meer vertellen over hoe zij samen bouwen aan het NOMI platform en de webapplicaties voor kinderen met een ziekte of beperking. Klik hier om de video te bekijken.

Ontwikkeling NOMI-app

In samenwerking met KiKa en Sogeti is gewerkt aan de NOMI-app, gebaseerd op wensen van de initiatiefnemers én een brede groep gebruikers. 

Stichting KiKa en Sogeti zijn geen onbekenden van elkaar door eerdere samenwerkingen vanuit Corporate Social Responsibility-activiteiten. Voor KiKa bleek Sogeti de juiste partner vanwege de technologische expertise. Sogeti stelde een smart team samen van young professionals en senior developers met verschillende expertises. Denk aan de product owner, designers, developers en een SCRUM-master. 

Onderzoek

Om de app optimaal te kunnen door ontwikkelen, was onderzoek nodig onder de kinderen die de app straks gaan gebruiken. Kinderen denken, al dan niet onbewust, heel anders over gebruiksvriendelijkheid dan volwassenen. Een belangrijke bevinding is bijvoorbeeld dat kinderen vaak feedback willen tijdens het gebruik van de webapp. Denk aan beloningen wanneer iets goed gaat of een duidelijke waarschuwing wanneer een wachtwoord verkeerd wordt ingevoerd.

Verder is het belangrijk dat er niet te veel informatie wordt gegeven of te veel informatie tegelijk wordt gevraagd. Wanneer kinderen gebruik maken van een webapp waar een formulier in is opgenomen, is het van belang dat de pagina’s kort en bondig zijn. Dit is heel anders dan bij volwassenen, volwassenen kunnen juist goed werken met langere pagina’s.

De NOMI-app in actie
Eindeloze mogelijkheden

Kennis van nieuwe technologie, design en development hebben ervoor gezorgd dat de webapp inmiddels is gelanceerd en na een naamswijziging opnieuw is vormgegeven. Nu is het zaak om de app continu door te ontwikkelen voor een optimale gebruikerservaring. Denk hierbij aan het toepassen van UX/UI-design waarmee wordt ingespeeld op de digital journey van de app-gebruikers. Met elkaar chatten is nog maar een van de vele mogelijkheden van de app. Naast met elkaar in contact komen, kun je er nieuwe contacten vinden, ideeën voor evenementen delen, video’s maken en delen. Een verbetering van de visuele consistentie, het toevoegen van persoonlijke elementen en een moderne look-and-feel zorgen ervoor dat er flinke stappen zijn gezet die voor alle partijen een positieve stap vooruit zijn. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om persoonlijk contact met een gelijkgestemde. Etienne Cooijmans, mobile Developer bij Sogeti: “Wat tof is aan NOMI, is dat chronisch zieke kinderen vriendjes kunnen maken in een veilige omgeving, zonder het meteen over hun ziekte te hebben”. Niets hoeven uitleggen, gewoon kind of jongere kunnen zijn, net zoals alle andere kids.

Mariska Moerman – UX/UI Designer Sogeti
Bij Sogeti laten we technologie echt werken voor mooie doelen en ik ben heel trots dat ik daar deel van mag uitmaken.

Ward Latiers – Projectleider NOMI
NOMI vraagt om een nieuwe vorm van social media. Wij hebben dus mensen nodig die kunnen meedenken, kritisch zijn en kennis hebben van nieuwe technologie. Het team van Sogeti had deze expertise allemaal in huis.

Meer informatie over Mobile Development en UX/UI-design?

Wil je meer weten over de case van NOMI of Mobile Development en UX/UI design? Neem dan contact met ons op of bekijk direct onze Digital Services.

Naar Digital Services Expertise aanvragen

Kan ik je verder helpen?