Klantencase Eneco Toon

Uitvoerig testwerk voor slimme thermostaat Toon van Eneco.

Meer weten over onze High Tech Services?

Hoe heeft Sogeti met kennis en knowhow bijgedragen aan de kwaliteit van de slimme thermostaat, lees dan onderstaande case en vind meer informatie over onze diensten op de High Tech pagina.

High Tech Services Informatie aanvragen

 

Klant.

Eneco is een energiebedrijf dat zich focust op de productie, handel en levering van energie en energiegerelateerde zaken. Momenteel zijn er zo'n twee miljoen Nederlandse huishoudens en circa 40.000 grootzakelijke afnemers klant. Eneco heeft de duurzame elektriciteitsvoorziening hoog in het vaandel staan. In 2020 moet ten minste 70% van de elektriciteitsafzet duurzaam zijn opgewekt en uiteindelijk moet de gehele productie duurzaam worden verkregen.

Vraag.

Sogeti is door Eneco gevraagd om mee te denken en te werken aan de ontwikkeling van Toon, de slimme thermostaat die nauw samenwerkt met de slimme energiemeter. Toon hangt aan de muur en laat de temperatuur eenvoudig en op een slimme, energiezuinige manier regelen. Maar dat is nog maar het begin.

Internet of Things

Toon is namelijk meer dan een thermostaat, het is een compleet bedieningspaneel voor Internet of Things. Toon is middels een app op afstand te bedienen met smartphone en tablet en geeft inzicht in het energiegebruik en bijvoorbeeld hoeveel de opbrengst is van de zonnepanelen.

Bij de ontwikkeling van een dergelijk device waren begrijpelijkerwijs veel partijen betrokken. Natuurlijk Eneco zelf, maar ook de partijen die verantwoordelijk zijn voor de software op de Toon en de partij die zich juist weer over de hardware boog.

Alles door en door testen

Voor dit complexe samenspel van partijen en allerlei software die met elkaar moet samengaan, was een testmanager essentieel en die was afkomstig van Sogeti. Zijn taak: zorgen dat de kwaliteit van de software op het juiste niveau was en dat alles door en door getest werd; de kinderziektes eruit halen voordat Toon op de markt kwam.

Oplossing.

Sogeti heeft ruim een jaar aan het Toon-project gewerkt, puur om de kwaliteit optimaal te kunnen garanderen over de gehele keten. Vanuit die rol was Sogeti onder meer verantwoordelijk voor het organiseren van tests onder een selecte groep van Eneco-medewerkers. Op die manier is er heel erg veel data verzameld; hoe gaat het in z'n werk, hoe lang duurt de installatie, op welke problemen stuiten de monteurs?

Van oude naar nieuwe wereld

Zo is er veel inzicht verkregen in welke verbeterpunten er waren. In de oude wereld was het gebruikelijk om heel lang te doen over softwareontwikkeling, maar in de nieuwe wereld zit veel meer dynamiek en snelheid, en dat was een erg interessant traject. Inmiddels hangt Toon bij heel veel Eneco-klanten aan de muur en is de slimme thermostaat een succes te noemen. De mogelijkheden van Internet of Things zijn eindeloos en dus blijft Toon een product dat uitermate geschikt is om te worden doorontwikkeld met nieuwe functionaliteiten en noviteiten. Vanuit Sogeti is er meegeholpen om Toon te verrijken met kennis en knowhow. Bovendien heeft Sogeti Eneco bijgestaan om met voor hen onbekende technieken te werken en om zo de transitie naar de nieuwe wereld helpen te versnellen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? 

Wilt u weten hoe u de kwaliteit van IoT producten en toepassingen optimaal kunt borgen? Neem dan contact met ons op of kijk voor meer informatie op de IoT Test-pagina. 

Ga naar IoT Testen

 

 

Kan ik je verder helpen?