Razendsnelle autozoeker voor Athlon Car Lease

Klant.

Athlon Car Lease is marktleider op het gebied van autoleasing in Nederland.

De organisatie heeft meer dan 115.000 auto’s en ruim 500 medewerkers in Nederland. Athlon Car Lease is onderdeel van De Lage Landen International, een 100% dochter van de Rabobank. Het hoofdkantoor van Athlon Car Lease is gevestigd in Almere. De marktleider in autoleasing heeft landelijke dekking met vestigingen in Alkmaar, Nieuwegein, Berkel en Rodenrijs en Eindhoven.

Vraag.

Athlon Car Lease wil zijn leaserijders optimaal faciliteren bij het zoeken van de ideale leaseauto. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Athlon heeft ruim 115.000 leaseauto’s in 13.000 uitvoeringen, die allemaal te leasen zijn voor verschillende looptijden en kilometrages. Om leaserijders inzicht te geven in de actuele mogelijkheden, besloot Athlon Car Lease een digitale autozoeker te laten ontwikkelen. De autozoeker moet minstens 7,5 miljoen verschillende leaseprijzen kunnen berekenen. Meestal zijn dat er meer, want we bieden twee leasevormen. Daardoor verdubbelt het aantal calculaties dat het systeem aan moet kunnen naar zo'n vijftien miljoen. De leaseprijzen zijn van veel factoren afhankelijk. Dat vraagt om dagelijks updates. Oftewel, elke dag moet de autozoeker alle berekeningen opnieuw uitvoeren.

Oplossing.

Met ondersteuning van Sogeti heeft Athlon Car Lease een complexe autozoeker gerealiseerd, in opdracht van De Lage Landen. In het verantwoordelijke technische ontwikkelteam zaten drie Javanen van Sogeti. In februari 2014 is de autozoeker live gegaan.

Met de autozoeker kunnen leaserijders op elke uitvoering binnen het assortiment van Athlon Car Lease zoeken. Aan de hand van 20 à 30 zoekcriteria kunnen zij binnen enkele seconden hun ideale leaseauto vinden. Wijzigt een leaserijder een zoekcriterium? Dan ziet hij de nieuwe resultaten direct in een helder overzicht, inclusief de leaseprijs.

Dagelijkse berekent de autozoeker de nieuwe, actuele leaseprijzen. Met het oude systeem was dit onmogelijk. De vijftien miljoen berekeningen voor een complete set namen in het oude systeem ongeveer 240 uur in beslag. Het ontwikkelteam heeft dit teruggebracht naar slechts vijf uur. Athlon Car Lease verricht de vijftien miljoen calculaties met Apache Solr (Big Data), een search index. Op deze search index heeft het ontwikkelteam een RESTful API gebouwd. Deze wordt door de website aangeroepen. Deze API vormt het technische hart van de autozoeker. Hiermee kan het systeem razendsnel zoeken binnen de volledige dataset van berekeningen.

Graag helpen wij u met uw Java-projecten!

Bent u ook opzoek naar een Java-oplossing voor uw bedrijf? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar Robert Jan ten Dijke of bel hem via T: +31 886 606 600

Contact

E-mail Robert Jan