Smart Cities

Eindhoven zet stap richting datagedreven mobiliteit met innovatielab

De kansen van datagedreven innovatie

Sogeti zette voor de gemeente Eindhoven het DataXperiencelab op. Ontdek welk probleem dit oploste voor de Gemeente Eindhoven. Benieuwd naar de kansen van datagedreven innovatie binnen jouw organisatie? Neem contact op!

Expertise aanvragen

 

 

Geo, Data en Kwaliteit bij de gemeente Eindhoven

Eindhoven is de vijfde grote gemeente van Nederland, met ruim 230 duizend inwoners. Als regionale ‘Brainport’ en heeft de gemeente technologische innovatie hoog in het vaandel staan. Niet voor niets heeft de Europese Commissie Eindhoven uitgeroepen tot meest innovatieve stad in Europa.

Binnen de gemeente is de afdeling Geo, Data en Kwaliteit verantwoordelijk voor het verzamelen, structureren en beschikbaar stellen van ruimtelijke informatie. Daar werkt het team samen met afdeling Verkeer & Vervoer om antwoorden te formuleren op vragen als: welke impact heeft COVID-19 op de mobiliteitsbewegingen in de stad? En hoe kan een datagedreven werkwijze helpen om effecten op het verkeersbeeld beter te monitoren?

Innovatie in het DNA

De medewerkers van afdeling Geo, Data & Kwaliteit bruisen van goede ideeën om bestaande geotechnologie (zoals digital twins), -dienstverlening en -processen te verbeteren. Het doel van deze plannen? Sneller en slimmer kunnen acteren op de informatievragen vanuit de organisatie. Dat vraagt ook om een nieuwe denk- en werkwijze. Het liefst in een inspirerende omgeving, waar gemeentemedewerkers samen kunnen experimenteren. Bijvoorbeeld met manieren om ruimtelijke informatie zo in te zetten, dat ze maatschappelijke opgaven integraler en meer datagedreven kunnen aanpakken. Hierbij gaat het niet alleen om techniek, maar ook om het scherp krijgen van de klantvraag, de klantbenadering en de mogelijkheid om nieuwe werkwijzen uit te proberen.

Smart City door datagedreven werken

Net als andere grote steden beschikt ook Eindhoven over veel uiteenlopende mobiliteits IoT databronnen: wegdek-sensoren, stoplicht- en parkeersystemen en verkeerscamera’s. Informatie die de gemeente nuttige inzichten en voorspellingen kunnen opleveren over bijvoorbeeld verkeerstromen. Hoe kunnen we de afdeling Geo, Data en Kwaliteit optimaal gebruik laten maken van alle beschikbare data en bijbehorende analysetechnologie – om zo de eerste stap te zetten naar een Smart City?

GeoXperiencelab

Sogeti heeft in opdracht van Gemeente Eindhoven het GeoXperienceLab opgezet: een multidisciplinair agile team met een datadriven denk- en werkwijze. Het Lab biedt hen ruimte om te experimenteren, te leren en samen te innoveren. Zo worden hier op effectieve wijze ideeën ontwikkeld tot testbare, te valideren (business)prototypes. Het lab bestaat uit vijf gemeentemedewerkers met verschillende rollen en uiteenlopende domeinkennis. Deze groep wordt aangestuurd door een Innovatiecoach en Kwartiermaker van Sogeti. Daarnaast zijn er een Sogeti Data Engineer en UX Designer betrokken om ideeën te vertalen naar technologie.

Watch Eindhoven zet stap richting datagedreven mobiliteit met innovatielab on YouTube.

Inzicht in modal split

Welke impact heeft COVID-19 op de mobiliteit in de stad? Dat is de eerste vraag die de gemeente Eindhoven voorlegde aan het GeoXperiencelab. De gemeente wil meer inzicht in de modal split: de intensiteitsverdeling per vervoerstype (auto, fiets, bus, etc.) in Eindhoven. Met als kortetermijndoelstelling dat het nergens te druk mag worden in de stad. Zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden en het stadsleven snel verder kan volgens ‘het nieuwe normaal’. De doelstelling op de lange termijn? Een optimale doorstroming van auto’s, fietsers, openbaar vervoer en voetgangers, en het minimaliseren van de CO2-uitstoot.

Mobiliteitsdashboard 

Sogeti en het GeoXperiencelab ontwikkelden als eerste Smart City-oplossing een dashboard om de mobiliteit in Eindhoven te verbeteren. Hierin zijn alle mobiliteitsgegevens centraal beschikbaar. Denk aan floating car data, gegevens uit druksensoren in het wegdek, van camera’s, mobiele telefoons, parkeersystemen, deelmobilteitsdiensten en openbaar vervoer. Uit deze data kunnen beleidsmakers en -adviseurs nuttige informatie filteren en deze weergeven in heldere rapportages en heatmaps. Zo kunnen ze effecten op het verkeersbeeld monitoren, ontdekken welke maatregelen het meest effectief zijn en beter sturen op mobiliteitsbeleid.

Eindhoven - Mobiliteitsdashboard in actie

Een nieuwe denk- en werkwijze

Met het GeoXperiencelab doet de gemeente Eindhoven in de eerste plaats nieuwe kennis op. Hoe kunnen we moderne datatechnologie en -methoden inzetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken? In de tweede plaats zorgt het lab voor nieuwe concrete oplossingen, zoals het mobiliteitsdashboard. En dat in een kort tijdsbestek: het te valideren mobiliteitsdashboard prototype is binnen twee weken werkend opgeleverd. Met het lab beschikt de gemeente Eindhoven over een middel om in de toekomst nog meer datagedreven innovaties te ontwikkelen en zo steeds verder uit te groeien tot een Smart City.

Albert Venemans – Afdelingshoofd Geo, Data en Kwaliteit gemeente Eindhoven

“Met het GeoXperiencelab hebben we een intern instrument om datagedreven innovaties snel in de praktijk te brengen – nu en in de toekomst.”

Mustafa Akpolat – Strategisch adviseur Smart cities & Innovatie Sogeti

“Sleuteltechnologieën als AI, IoT en voortschrijdende analysetechnologie bieden steden mogelijkheden om steeds slimmer te functioneren. De gemeente Eindhoven begrijpt dat als geen ander.”

Ook datagedreven innovatie verankeren in jouw organisatie? 

Wil je net als de gemeente Eindhoven een innovatielab opzetten om slimmer, datagedreven te kunnen werken? Neem dan contact op met Arjan via het contactformulier aan de rechterkant. 

Of stel je vraag via het algemene contactformulier:

Expertise aanvragen

Deel dit succesverhaal

Kan ik je helpen?

Arjan Meijer Head of Data & Integration Services
Phone number: +31650634609