VINT 2023 schaarste in overvloed

VINT Symposium 2023 Schaarste in Overvloed

Dinsdag 20 juni 2023 9:30 - 17:00 met aansluitend een borrel

Het mooiste en langstlopende event in Nederland is uit de startblokken. Op dinsdag 20 juni 2023 openen we de deuren van het Spant! te Bussum voor weer een bijzondere editie van het jaarlijkse VINT-Symposium. 

 

Het thema van dit jaar: “Schaarste in Overvloed”

De Financial Times stelt vast dat Nederland als een van de eerste landen tegen grenzen van de economische mogelijkheden aanloopt. Schaarste op de arbeidsmarkt, de energiemarkt, haperende aanvoer van materialen: er heerst schaarste op alle denkbare fronten. 

In de bestuurskamers heerst chaos. De korte- en lange termijn oplossingen staan op gespannen voet met de bestaande groeicultuur. Wat betekenen de signalen waar nu de kranten vol mee staan en zijn we in staat die chaos te omarmen? 

VINT foto's 2022


'Degrowth’ en ‘Green Growth'

Er zijn lonkende perspectieven als ‘Degrowth’ en ‘Green Growth’. Ook de informatietechnologie kan een positieve wending geven. Er voltrekt zich namelijk een revolutie in de wereld van generatieve AI. Hoe kunnen we de overvloed aan kunstmatige kennis die hier uit voortvloeit inzetten voor een positief toekomstscenario?

VINT 2022 foto's


We zien uit naar uw deelname en beloven u een dag vol inspiratie, goede sprekers, bijzondere inzichten en potentieel pijnlijke confrontaties. Die confrontaties gaan niet in de laatste plaats over onszelf: onze levensstijlen, hoop en verlangens en onze vermeende intelligentie.  

VINT 2023 programma

 

Sprekers

Paul Schenderling
Paul Schenderling: Er is leven na de groei


Paul Schenderling is een econoom en auteur van "Er is leven na de groei'. Hij schreef Nederlandse eerste Postgroei boek namens een groep dertigers uit twaalf totaal verschillende politieke partijen die allemaal een visie delen. Stel je voor: een Nederland dat binnen de grenzen van de aarde leeft. Een land waarin economische groei niet meer voorop staat, terwijl de welvaart van verreweg de meeste Nederlanders intact blijft. Een land waarin mensen gelukkiger worden, omdat ze minder stress en meer vrije tijd hebben. Paul laat ons zien hoe dit kan, op een haalbare en betaalbare manier en in korte tijd.

 

Jeroen van der Most
Jeroen van der Most: Breaking boundaries with creative AI


Al meer dan 10 jaar maakt de Nederlandse kunstenaar Jeroen van der Most kunst die data, algoritmen en AI combineert. Een nieuw gebruik van technologie verkennen dat onze relatie met onze natuurlijke omgeving verdiept. Zijn werk daagt ons begrip van de werkelijkheid uit door verleden, heden en toekomst samen te smelten tot een geestverruimende ervaring. Van der Most is resident artist geweest bij gerenommeerde instituten als de Technische Universiteit Delft en internationale media berichtten regelmatig over zijn werk. Hij maakte kunst in opdracht voor grote organisaties als NVIDIA, Amnesty International, Nike - Footlocker, de Jumbo - Visma wielerploeg en NH hotels. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld, van ZKM Karlsruhe en CES Las Vegas tot AAF Hong Kong.

 

Jan Rotmans
Jan Rotmans: Omarm de chaos


In zijn laatste boek “Omarm de Chaos” spreekt transitieprofessor Jan Rotmans ons geruststellend toe. “Het is helmaal niet zo gek als je nu onrustig bent. Sterker nog, het zou gek zijn als je het niet was”. Rotmans is hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit.

Hij stond aan de basis van de klimaatmodellen van de IPCC en een van de twee oprichters van Urgenda. De rechtszaak tegen de Nederlandse staat die Urgenda heeft gevoerd (en gewonnen) maakt Rotmans een activistische wetenschapper. Hij is verketterd en bedreigt om zijn standpunten, maar steeds meer krijgt hij zijn gelijk. Een fietsongeluk in de Pyreneeën zorgde ervoor dat hij ook een persoonlijke omwenteling meemaakte. Omarm de Chaos is zowel een persoonlijke oproep, een oproep aan organisaties en aan de maatschappij als geheel om het huidige systeem radicaal te veranderen.

 

Jessica den Outer
Jessica den Outer: Moet de natuur rechten hebben?


Wat voor consequenties heeft dit voor hoe wij de natuur zien? Jessica den Outer is VN-expert en 'earth advocate' voor de rechten van de natuur. In haar nieuwe boek Rechten voor de Natuur neemt Den Outer de lezer mee langs wereldwijde initiatieven om rechten aan natuur toe te kennen. Van de diepe jungle in Colombia en de heilige rivieren in Bangladesh tot rivier de Maas. Ze is onder andere betrokken bij Nederlandse initiatieven zoals rechten voor de Noordzee, de Maas en het kleine Amelisweerd bij Bunnik en eerder in media verschenen als Trouw, NRC, FD, Radio 1 en Humberto Op Zondag.

 

Frank Trentmann
Frank Trentmann : Koninkrijk der dingen


Het is een teken van deze tijd dat we opruimcoaches nodig hebben om van onze spullen af te komen.  Frank Trentmann is historicus en heeft in kaart gebracht hoe het zover heeft kunnen komen dat we steeds meer zijn gaan kopen. In zijn boek  “Het Koninkrijk der dingen” beschrijft hij hoe in zes eeuwen tijd de werkende mens getransformeerd is in een consumerende mens. De consument blijkt een redelijk recente uitvinding. Trentmann neemt ons mee naar vroeger tijden waarin consumentisme “not done” was en het hebben van teveel luxe per wet was verboden. De angst die er toen heerste, dat individuele consumptie zou leiden tot sociale schaarste, is actueler dan ooit.

 

VINT Symposium spreker Rabia Sitabi
Rabia Sitabi


Rabia is een pop-cultuur expert en onderzoekt de technologische ontwikkelingen en gedragingen van de jeugd. Ze verblijft regelmatig in Zuid Korea en is onder andere gespecialiseerd in de Aziatische entertainment cultuur, de Queer cultuur en het Fantastic Films genre. Alles dat een beetje ‘geeky’ is, is haar kracht.

 

VINT Symposium 2023 Thijs Pepping
Thijs Pepping: Leven met een Overvloed van AI

Zijn we eigenlijk wel klaar voor de Overvloed aan AI die op ons afkomt? Thijs Pepping, trendwatcher en analist bij VINT zet de effecten waar we mee te maken krijgen op een rijtje. Thijs is co-auteur van “Echt Nep”, een managementboek bestseller over de synthetische media-revolutie en van het rapport over generatieve AI: “Oneindige Machinecreativiteit”. Als onderzoeker en Humanisticus verkent hij de contouren van “de nieuwe mens”, een mix van vlees en bloed en een digitaal maatje die samen toekomst gaan schrijven. Maar welke toekomst is dat en wat voor mens willen we eigenlijk zijn?

 

Nell Watson
Nell Watson: Schaarste aan vertrouwen


Door de snelle verspreiding  van generatieve AI, zoals GPT4, zijn we in een nieuw tijdperk belandt. Maar hoe gaan we de systemen vertrouwen waarop we steeds meer gaan leunen? In deze co-evolutie van mens en machine ziet Nell Watson de mogelijkheid dat we zowel gids zijn voor, als gegidst worden door de machines. Als we dat op een goede manier doen voorziet ze een tijdperk van “Moral Enlightenment”. Niemand beter die deze nieuwe verlichtingsperiode kan toelichten als Nell Watson. Zij is uitvoerend adviseur voor filosofische zaken voor Apple en voorzitter van EURAIO, het Europees bureau voor verantwoorde kunstmatige intelligentie. Zij was senior wetenschappelijk adviseur van The Future Society. Daarnaast is zij onder meer lid van de British Computing Society en de Royal Statistical Society. Ze leidt ook verschillende vooraanstaande organisaties zoals EthicsNet.org, dat machines pro-sociaal gedrag aanleert, CulturalPeace.org, dat regels in de stijl van de Conventies van Genève opstelt voor culturele conflicten en Pacha.org, dat een netwerk van dienstverleners verbindt om de geautomatiseerde boekhouding van externaliteiten (verschoven kosten) zoals vervuiling mogelijk te maken.

 

VINT symposium 2022 terugkijken

Watch VINT Symposium 2022 | Metamorphosis | Introductie Menno van Doorn en Sander Duivestein on YouTube.

 

Kijk alle video's

 

09:00 - 18:00
Spant! Bussum