VINT 2024 Echt Slim webbanner

VINT Symposium 2024 - Echt Slim

Dinsdag 11 juni 2024, 9:00-17:00 - het Spant! Bussum

Het mooiste en langstlopende event in Nederland is uit de startblokken. Op dinsdag 11 juni 2024 openen we de deuren van het Spant! te Bussum voor weer een bijzondere editie van het jaarlijkse VINT-Symposium. 

 

VINT collage 2023


Zijn wij de homo sapiens of de homo stupidus? 

Kudos voor de eerste - we hebben veel bereikt - maar het wordt hoog tijd te werken aan een slimmere versie: de écht slimme mens. Want hoe intelligent we ook zijn, we worden links en rechts ingehaald door andere vormen van intelligentie. En dat is maar goed ook. 

Wees welkom op ons VINT-Symposium om te ontdekken wat dit allemaal te betekenen heeft. We openen de deuren om 08:30 uur en starten het programma om 09:30 uur. Een keur aan sprekers zullen u deze dag van nieuwe ideeën en inspiratie voorzien. Om 16:45 uur sluiten we af met een borrel en de mogelijkheid om gezellig na te praten.

Tijdens het VINT Symposium van dit jaar schijnen we het licht op andere intelligentievormen dan die van onszelf. De noodzaak hiervoor neemt toe nu we de planetaire zaken niet meer in de hand lijken te hebben. De uitdagingen zijn enorm. Alle denk- en daadkracht is welkom. Die van natuurlijke intelligentie en van kunstmatige. 

Natuurlijke intelligentie

Onder natuurlijke intelligentie verstaan we de intelligentie van flora en fauna, eencelligen, bacteriën en schimmels en de unieke collectieve intelligentie die je in natuurlijke ecosystemen tegenkomt. Dit jaar kunt u dan ook veel natuurgeweld verwachten op het VINT-podium. De rol van AI is in dit verband ook intrigerend. Die trekt ons met zijn kunstmatigheid juist de natuur in. Doorbraken in AI schijnen een nieuw licht op de relatie en verhouding die we met de natuur hebben. 

Wees welkom op ons VINT Symposium ‘Echt Slim’ op dinsdag 11 juni 2024 in het Spant! te Bussum en ontdek wat een echt slimme mens kan doen in een echt slimme maatschappij met echt slimme technologie in een echt slimme organisatie. Doe niet dom, schrijf u nu in!

 

Sprekers VINT Symposium 2024
 

VINT 2024 Matthijs van Boxsel

Matthijs van Boxsel

Titel presentatie: Echt Dom
 

De Meesterconnaisseur van de menselijke domheid heet Matthijs van Boxsel. Hij draagt met trots de titel ‘domgeer’. Nadat hij aan de UvA cum laude afstudeerde op dit onderwerp, heeft hij er talrijke boeken over gepubliceerd. (Zijn bekendste werk is ‘De Encyclopedie van de domheid’ dat in zeventien talen is vertaald). In de visie van Van Boxsel is domheid de motor van onze beschaving en staat domheid niet tegenover intelligentie, maar heeft het een eigen bestaansrecht. Domheid ziet hij weerspiegeld in het zelfdestructieve karakter van de mens, een vermogen dat bij andere dieren ontbreekt. Van Boxsel doet voor ons uit de doeken waarom juist intelligente mensen die dom zijn zo gevaarlijk kunnen zijn. 
 

Leen Gorissen

Leen Gorissen

Titel presentatie: Natuurlijke intelligentie


De natuur heeft een geschiedenis van 3.8 miljard jaar aan R&D, hoe kunnen we daar van leren? Dr. Leen Gorissen heeft zich gespecialiseerd in Natuurlijke Intelligentie en schreef er een gelijknamig boek over. Haar werk biedt nieuwe perspectieven op hoe we kunnen leren van de natuurlijke wereld om onze eigen systemen en processen te verbeteren. Van paddenstoelen die zorgen voor hun eigen regen tot poolvossen die de kille tundra vergroenen.
 

Iris Sommer

Iris Sommer

Titel presentatie: De bacterie en het brein
 

Het leest als een science fiction verhaal. In haar nieuwste boek neemt hoogleraar psychiatrie ons mee naar de werking van het brein en de rol die buitenmenselijk leven speelt in de werking van de psyche. We hebben het dan over bacteriën en ander ‘klein spul’ dat in en op ons lichaam huist. Het fascinerende gegeven dat wij als mens eigenlijk een levend ecosysteem zijn en niet kunnen functioneren zonder al die andere levensvormen zet je aan het denken. Een vraag die zich langzaam maar zeker opdringt is wie is er hier eigenlijk in control? Wijzelf, of het DNA dat miljarden jaren ouder is dan de mens zelf en een plek heeft verworven in ons lichaam? Recente doorbraken in haar vakgebied maken ‘De bacterie en het brein’ extra interessant om te verkennen. Niet in de laatste plaats omdat hierdoor duidelijk wordt hoe de natuur en onze levensstijlen op ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn. 

 

Video: Thijs Pepping @ VINT Symposium 2023

Watch VINT Symposium 2023 | Thijs Pepping: Leven met een Overvloed van AI on YouTube.

 

Aanmelden voor VINT Symposium 2024

Je gegevens worden gebruikt door Sogeti om met je te communiceren over (het onderwerp van) deze aanvraag.

09:00 - 18:00
Spant! Bussum