Zijn wij de homo sapiens of de homo stupidus?
Kudos voor de eerste - we hebben veel bereikt - maar het wordt hoog tijd te werken aan een slimmere versie: de écht slimme mens. Want hoe intelligent we ook zijn, we worden links en rechts ingehaald door andere vormen van intelligentie. En dat is maar goed ook.
Wees welkom op ons VINT-Symposium om te ontdekken wat dit allemaal te betekenen heeft. We openen de deuren om 08:30 uur en starten het programma om 09:30 uur. Een keur aan sprekers zullen jou deze dag van nieuwe ideeën en inspiratie voorzien. Om 16:45 uur sluiten we af met een borrel en de mogelijkheid om gezellig na te praten.
Tijdens het VINT Symposium van dit jaar schijnen we het licht op andere intelligentievormen dan die van onszelf. De noodzaak hiervoor neemt toe nu we de planetaire zaken niet meer in de hand lijken te hebben. De uitdagingen zijn enorm. Alle denk- en daadkracht is welkom. Die van natuurlijke intelligentie en van kunstmatige.
Natuurlijke intelligentie
Onder natuurlijke intelligentie verstaan we de intelligentie van flora en fauna, eencelligen, bacteriën en schimmels en de unieke collectieve intelligentie die je in natuurlijke ecosystemen tegenkomt. Dit jaar kunt u dan ook veel natuurgeweld verwachten op het VINT-podium. De rol van AI is in dit verband ook intrigerend. Die trekt ons met zijn kunstmatigheid juist de natuur in. Doorbraken in AI schijnen een nieuw licht op de relatie en verhouding die we met de natuur hebben.
Wees welkom op ons VINT Symposium ‘Echt Slim’ op dinsdag 11 juni 2024 in het Spant! te Bussum en ontdek wat een echt slimme mens kan doen in een echt slimme maatschappij met echt slimme technologie in een echt slimme organisatie. Doe niet dom, schrijf je nu in!
Sprekers VINT Symposium 2024
Matthijs van Boxsel
Echt Dom
De Meesterconnaisseur van de menselijke domheid heet Matthijs van Boxsel. Hij draagt met trots de titel ‘domgeer’. Nadat hij aan de UvA cum laude afstudeerde op dit onderwerp, heeft hij er talrijke boeken over gepubliceerd (zijn bekendste werk is ‘De Encyclopedie van de domheid’ dat in zeventien talen is vertaald). In de visie van Van Boxsel is domheid de motor van onze beschaving en staat domheid niet tegenover intelligentie, maar heeft het een eigen bestaansrecht. Domheid ziet hij weerspiegeld in het zelfdestructieve karakter van de mens, een vermogen dat bij andere dieren ontbreekt. Van Boxsel doet voor ons uit de doeken waarom juist intelligente mensen die dom zijn zo gevaarlijk kunnen zijn.
Leen Gorissen
Natuurlijke intelligentie
De natuur heeft een geschiedenis van 3.8 miljard jaar aan R&D, hoe kunnen we daar van leren? Dr. Leen Gorissen heeft zich gespecialiseerd in Natuurlijke Intelligentie en schreef er een gelijknamig boek over. Haar werk biedt nieuwe perspectieven op hoe we kunnen leren van de natuurlijke wereld om onze eigen systemen en processen te verbeteren. Van paddenstoelen die zorgen voor hun eigen regen tot poolvossen die de kille tundra vergroenen.
Iris Sommer
De bacterie en het brein
Het leest als een science fiction verhaal. In haar nieuwste boek neemt hoogleraar psychiatrie ons mee in de werking van het brein en de rol die buitenmenselijk leven speelt in de werking van de psyche. We hebben het dan over bacteriën en ander ‘klein spul’ dat in en op ons lichaam huist. Het fascinerende gegeven dat wij als mens eigenlijk een levend ecosysteem zijn en niet kunnen functioneren zonder al die andere levensvormen zet je aan het denken. Een vraag die zich langzaam maar zeker opdringt is wie is er hier eigenlijk in control? Wijzelf, of het DNA dat miljarden jaren ouder is dan de mens zelf en een plek heeft verworven in ons lichaam? Recente doorbraken in haar vakgebied maken ‘De bacterie en het brein’ extra interessant om te verkennen. Niet in de laatste plaats omdat hierdoor duidelijk wordt hoe de natuur en onze levensstijlen op ingenieuze wijze met elkaar verbonden zijn.
Carl Lens
Justdiggit’s digitale vergroeningsstrategie
We kunnen de opwarming van de aarde met 37% reduceren als we op de natuur gebaseerde oplossingen toepassen. De aanpak is simpel: we moeten droog, gedegradeerd land weer groen maken. De filosofie erachter heet Just Dig It. Zo is 380.000 hectare land al hersteld en zijn 13,9 miljoen bomen al teruggebracht. Het is een succesformule die zich de afgelopen jaren heeft bewezen. De organisatie Justdigit is er trots op, maar vindt dat het sneller moet. Want de missie is om Afrika in de komende 10 jaar te vergroenen, en mensen over de hele wereld te inspireren en motiveren om mee te doen. Carl Lens is hoofd van Digital Regreening zet informatietechnologie in om hun model te schalen. Hij zal de strategie achter het nieuwe kennis- en samenwerkingsplatform toelichten en enkele ideeën uit hun GenAI hackaton tonen.
Jane Lawton
Met AI dierentaal ontcijferen: luisteren en leren van de rest van de natuur
Wat als we met dieren zouden kunnen spreken? Dankzij de doorbraken in kunstmatige intelligentie is dat nu minder onvoorstelbaar dan het klinkt Het is de missie van Earth Science Project (ESP) om dit te bereiken. Geïnspireerd door de huidige uitdagingen hoopt het ESP dat een beter begrip van de natuur zal leiden tot meer respect voor andere soorten en zal helpen onze balans met de natuur te herstellen. Decennia van onderzoek naar bio-akoestiek en gedragsecologie heeft al vele complexe communicatiesystemen bij andere soorten blootgelegd. ESP werkt met diepwetenschappers samen om machine learning modellen te bouwen om tot nieuwe inzichten te komen. Jane Lawton legt uit waar ESP nu staat en wat de eerste successen en plannen voor de toekomst zijn. Zij heeft meer dan dertig jaar ervaring in duurzame ontwikkeling en natuurbehoud, zoals The B Team, IUCN (International Union for Conservation of Nature), en het Jane Goodall Institute.
Thomas Thwaits
Echt Slim: Geiten, auto’s en broodroosters
Hoe slim is een mens, hoe slim of hoe dom zijn wij? Thomas Thwaits verkent de psychische en sociale impact van nieuwe technologie door het maken van objecten. Zo is hij op dit moment kunstmatige wortelsystemen voor planten aan het bouwen. In zijn projecten ontdekt hij steeds meer over de relatie tussen mens en natuur en onze cultuur. De fundamentele vraag ‘Wat kan een individu nu eigenlijk?’ was het startpunt waarmee hij een bizarre ontdekkingstocht begon waarover hij op het symposium komt spreken. Thwaites studeerde economie en biologie aan University College London en heeft een master in Design Interactions aan de Royal College of Art.
Kees Klomp
Kwestie van smaak
"In plaats van te focussen op een ecologische economie, moeten we een economische ecologie creëren. In een economische ecologie doen we niet langer alsof we boven de natuur staan, maar stellen we de natuurlijke huisregels centraal” zegt Kees Klomp. Hij is als lector betekeniseconomie verbonden aan Hogeschool Windesheim waar hij een existentiële benadering van de economie onderzoekt. Klomp is auteur van het boek ‘De Betekeniseconomie’ dat ons individuele, menselijke levensbestaan aan het universele, natuurlijke levensbestaan koppelt. Ecologie is daarbij het ontwerpuitgangspunt. Klomp is naast onderzoeker ook activist en noemt zichzelf “uneconomist’. Hij vindt het noodzakelijk om op zoek te gaan naar een volledig nieuw economisch narratief.
Rikkert van Capelleveen
Een kijkje in de GenAi-keuken van Achmea
Rikkert van Capelleveen, Data & Digital Officer bij Achmea, geeft een kijkje achter de schermen van de AI-activiteiten van de verzekeraar: “Een sneak preview” Hij schijnt onder andere zijn licht op de organisatie en de snelheid waarmee de AI-adoptie plaatsvindt. Of die snelheid de wet van Emoore volgt (Moore’s Law achterste voren) vernemen we graag van Rikkert zelf. Hij maakt zijn verhaal duidelijk met aansprekende voorbeelden, use-cases en interessante first practices.
Thijs Pepping
Op zoek naar Regeneratieve Intelligentie
Als co-auteur van Echt Nep en meerder AI rapporten weet techno-filosoof Thijs Pepping als geen ander hoe generatieve AI heeft ons leven op stelten gezet. "Zelfs wetenschappers zijn nu aan het prompten geslagen om met zelfsturende laboratoria de grenzen van onze kennis te verkennen." Pepping is nu op zoek naar Regeneratieve Intelligentie. "Een unieke combinatie van zijn en doen waarbij natuurlijke, menselijke en kunstmatige intelligentie elkaar aanvullen." Hoe ziet dit eruit, en zullen we dit ooit bereiken? En wat zijn handelingsperspectieven voor organisaties?
Highlights
- Voor iedereen die hunkert naar wat meer morele ambitie in het werk is er de hoopgevende ‘Betekeniseconomie’ als opening van het symposium.
- Hoe maak je jouw organisatie slimmer met generatieve AI? U krijgt kansen, mogelijkheden en dilemma’s uit de praktijk te horen die uw eigen plannen beter kunnen maken.
- U leert hoe innovatie echt werkt. De fundamentele wetmatigheden die achter innovatie schuilen en de rol die de menselijke domheid daarin speelt worden uit de doeken gedaan.
- We lanceren een nieuw AI-onderzoeksrapport: ‘De intelligente Interface’.
- De moeder van alle intelligentie - de natuur - is de grote inspiratiebron dit jaar.
- Beschikt uw organisatie over ‘Natuurlijke Intelligentie?’ We krijgen te horen hoe met hulp van AI dierentaal gedecodeerd wordt. Wat zouden de dieren ons te vertellen hebben? En we leren nog meer over de natuur, zoals planten die een geheugen hebben en bomen die kunnen zien.
- We kraken het mysterie van de menselijke mentale vitaliteit. Die blijkt sterk afhankelijk van het microbioom dat vol met niet menselijk DNA zit zoals bacteriën en eencelligen. Wie is hier eigenlijk de baas over ons brein?
- Hoopgevende initiatieven die laten zien dat vergroening heel eenvoudig is.
- Heldere conclusies over de regeneratieve toekomst en de implicaties voor organisaties.