Sogeti expertises cloud computing

Cloud computing

Hoe digitaliseren met cloud?

Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud en SaaS, PaaS en IaaS. En wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten, zoals cloud security?

 Vind er hieronder alles over en bekijk ook eens onze Cloud-services.
 

Contact opnemen

 

Wat is cloud computing?


Cloud computing is het aanbieden van computing services via internet, ofwel de cloud. Denk aan opslag, software, servers, databases, netwerk- en analysefuncties. Deze services worden geleverd door een cloud provider. Dus je hoeft geen software te kopen. Je betaalt voor cloud computing per gebruik. 
 

Welke soorten cloud computing zijn er?


Er zijn drie verschillende vormen van cloud computing: SaaS, PaaS en IaaS. Wat is het verschil tussen deze drie? En welke cloud oplossing is voor jouw organisatie het meest geschikt?

 • SaaS (Software-as-a-Service)
  Je neemt applicaties af via de cloud, meestal op basis van een abonnement. De provider is verantwoordelijk voor het beheer van de infrastructuur, security patches en updates. Een SaaS-oplossing is klaar voor gebruik. Je profiteert meteen van de meerwaarde zoals op- en afschalen en pay-per-use.


   
 • PaaS (Platform-as-a-Service)

  Jouw softwareontwikkelaars gebruiken een cloud omgeving voor het ontwikkelen, testen, aanbieden en beheren van applicaties. Daarvoor heb je een rijk platform met microservices tot je beschikking, waarmee je veel controle hebt over jouw cloud applicaties.   
 • IaaS (Infrastructure-as-a-Service)

  Je huurt een IT-infrastructuur bij een cloud leverancier. Bijvoorbeeld netwerken, besturingssystemen, virtuele machines, servers en storage. Je profiteert hierbij van cloud voordelen zoals pay-per-use en schaalbaarheid.

   


Waarom cloud computing?

 • Kostenefficiëntie
  Cloud computing is voordelig: je hebt geen eigen datacenter meer en dus ook geen beheer- en hardwarekosten. Medewerkers worden productiever doordat ze altijd en overal kunnen werken. IT-managers kunnen pay-per-use capaciteit op- en afschalen naar wens. 
 • Business Agility
  Cloud computing zorgt voor wendbaarheid: de IT-organisatie wordt sneller en flexibeler. Het wordt mogelijk om direct in te spelen op businessvragen en marktontwikkellingen met bijvoorbeeld nieuwe apps en extra capaciteit.
 • Digital value
  Cloud computing leidt tot meer digital value: het wordt mogelijk om klanten met apps, digitale services en gepersonaliseerde aanbiedingen digital value te bieden op basis van uitgebreidere cloud services
   

Alles naar de cloud?


Dé cloud bestaat niet, want er zijn vele modellen zoals een public, private en hybrid cloud. Bovendien hoef je niet alles naar de cloud te brengen. Door de verschillende modellen en cloud leveranciers slim te combineren, vergroot je de businesswaarde van IT. De ideale mix zorgt voor maximale kwaliteit en flexibiliteit, tegen minimale kosten.

Public cloud


Een public cloud is een model waarmee jouw applicaties in een gedeelde omgeving van een datacenter van de cloud provider draaien. Dat betekent dat je de resources ‒ zoals de server waar applicaties op draaien ‒ deelt met andere klanten van de cloud leverancier.Private cloud


In een private cloud zijn alle resources die jij gebruikt in het datacenter van de cloud provider gereserveerd voor jou. Jij bent dus de enige afnemer en deelt geen resources met ander klanten.Hybrid cloud


Dit is een combinatie van public en private cloud. Applicaties met gevoelige data draaien vaak in de private cloud, applicatie die snel of flexibel moeten zijn in de public cloud. Het bedrijfsleven kiest meestal voor een hybrid cloud.
 

Cloud maakt een Digitale Transformatie mogelijk 


Digitale Transformatie staat bij alle organisaties hoog op de agenda. Hoe we deze transformatie moeten vormgeven, kosten terugdringen en de markt snel kunnen volgen en bedienen, speelt daarbij een grote rol. Dat vraagt om flexibiliteit. Daarom gebruiken steeds meer organisatie de cloud als enabler voor hun Digitale Transformatie.


 

Cloud Native


Bedrijven die hun Digitale Transformatie starten met de cloud, realiseren nieuwe toepassingen op basis van cloud technologie. Nieuwe applicaties zijn dus ‘Born in the cloud’. Ze halen de meeste kracht uit het cloud platform en maken zoveel mogelijk gebruik van standaard cloud services. Wij noemen dit Cloud Native Development, een nieuwe vorm van software development waarbij Processen, People en Architectuur optimaal samenwerken. 
 

Voorbeelden van cloud computing


Artificial Intelligence (AI), big data, Internet of Things (IoT), Cognitive Services, Chatbots etc. zijn voorbeelden van nieuwe cloud toepassingen. Ook bieden veel organisatie hun huidige applicatie(pakket) als SaaS aan, zoals Salesforce en SAP.
 

Waar moet je op letten als je overstapt naar de cloud?


Voor de meeste organisaties hebben security en compliancy prioriteit wanneer ze overstappen naar de cloud. Cloud computing voorziet in bestaande IT-behoeften, maar wel op een andere manier dan we gewend zijn. • Cloud security

Vaak staat er ook privacygevoelige data in de cloud. deze gegevens beveilig je niet door een muur, toegangspoortjes of beveiligers aan de deur. Privacygevoelige data vraagt om een andere security-aanpak, met identity & access, dataclassificatie en informatiebeveiliging. • Compliancy

De General Data Protection Regulation (GDPR) verplicht alle Europese organisaties om op een veilige manier om te gaan met privacygevoelige data. Door jouw applicaties en gegevens in de cloud van de juiste security te voorzien, weet je zeker dat je voldoet aan de actuele wetgeving. 

 • Integratie en samenwerking van cloud oplossingen


Een cloud omgeving bestaat vaak uit verschillende cloud oplossingen en modellen van diverse leveranciers. Zorg dat de security van al deze verschillende cloud oplossingen integreert. Bijvoorbeeld door al vanaf de bouw van een cloud architectuur aandacht te besteden aan integratie.


 

Wil je aan de slag met cloud computing?

Wil je met jouw organisatie de reis naar de cloud maken? Ga naar de Cloud Service pagina en vind hoe je dat aanpakt.
 

Hoe digitaliseren met cloud computing?

Wat is het verschil tussen public, private en hybrid cloud en SaaS, PaaS en IaaS. En wat zijn de mogelijkheden en aandachtspunten van cloud computing, zoals cloud security?

 Vind er hieronder alles over en bekijk ook eens onze Cloud-services.
 

Contact opnemen

Kan ik je helpen?