Alle IT-kennis onder één wereldwijd dak
Werken bij de beste IT dienstverlener van Nederland?
Resultaat door passie voor IT
Start trefwoorden te typen om de site te doorzoeken. Druk enter om te verzenden.
Generative AI
Cloud
Testing
Artificial intelligence
Security
Op de drempel van het nieuwe AI-tijdperk kijken sommigen al verlekkerd voor zich uit. Alles kan op de automatische piloot. Wat nog niet is geautomatiseerd kan waarschijnlijk binnenkort wel. Dankzij de superkwaliteiten van een nieuw soort AI dat ‘Agentic’ wordt genoemd. Deze technologie lijkt grenzeloos: consumenten en burgers, van tieners tot grootouders, weten met één klik creativiteit en kennis te ontgrendelen waarvan ze niet wisten dat ze er over beschikten. Medisch onderzoek vindt plaats in laboratoria waar AI-agenten de laboratoria bestieren. In San Francisco prijken billboards met slogans als “Stop hiring humans, hire a bot”. Een knipoog, maar ook een teken van de tijd.
AI-systemen maken steeds meer indruk, en hun schijnbare alwetendheid zet ons aan het denken. Historicus Yuval Harari vergelijkt AI zelfs met de Bijbel, als een bron van absolute waarheid. Maar met één verschil: waar de Bijbel een afgesloten boek is, schrijft AI iedere dag nieuwe hoofdstukken aan onze geschiedenis. En terwijl deze nieuwe scheppende kracht de controle steeds meer naar zich toe trekt, rijst een cruciale vraag: waar laat dit ons? Hoe zorgen we ervoor dat het menselijk blijft? Want de verleiding is groot om steeds vaker de automatische piloot in te schakelen. Maar welke koers volgen we dan? En wie bepaalt die bestemming?
Op het VINT Symposium ‘Auto-pilot: yes/no’ verkennen kunstenaars, technici, wetenschappers, filosofen en praktijkmensen deze prangende vragen. We staan stil bij de mogelijkheden en risico’s van ‘Agentic’ AI en onderzoeken samen hoe zwaar we op deze technologie willen leunen. Welke verrukkingen biedt het? Welke gevaren schuilen erachter? En bovenal: wie heeft straks de handen aan het stuur van onze toekomst?
Een geschiedenisles met een open blik naar de toekomst
Maarten van Rossem is een Nederlandse historicus, amerikanist, presentator, schrijver en emeritus hoogleraar. Maarten staat bekend om zijn relativerende toon maar in zijn podcast is die toon de laatste tijd toch alarmistischer. Moeten we soevereiner worden en hoe doen we dat dan? En hoe kunnen we de lessen uit de geschiedenis gebruiken om die stappen ook echt te gaan maken?
Hoe houden we het menselijk?
Het is deze elementaire vraag die Laurentien van Oranje tijdens het Symposium aan de orde stelt. Haar baanbrekende werk op het gebied van de kinderopvangtoeslagaffaire biedt veel inspiratie. Wat is er nodig om verbinding en vermenselijking in het hart van de samenleving te krijgen?
Want dat het met (digitale) systemen ook de andere kant op kan gaan is inmiddels pijnlijk duidelijk. Laurentien zet zich al meer dan 20 jaar met veel professionaliteit in voor systemische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Dit doet zij vanuit diep luisteren naar en co-creëren van oplossingen met de mensen om wie het gaat en het activeren en verbinden van relevante spelers.
Learning from Automata history
Franziska Kohlt, onderzoeker aan de Universiteiten van Leeds en Los Angeles over eeuwenoude ‘Automata’ als spiegel voor kunstmatige intelligentie. Automata zijn mechanisch bewegende apparaten een beelden van mensen die een magisch effect hadden op burgers in de samenleving.
AI as your teacher
John Dalton, Principal David Game College over AI als docent. Het David Game College heeft een leerprogramma opgezet waarin AI de docent en begeleider is. Hij vertelt over hun ervaringen en de toekomstvisie.
AI Jezus
Philipp Haslbauer is data scientist en researcher aan de Immersive Realities Lab van de Universiteit van Luzern. Hij spreekt over het kunstproject – Deus in Machina – waarin Jezus als AI-Avatar twee maanden lang de biecht heeft afgenomen. De conclusies uit de data van de gesprekken zal hij met ons delen. Initiatiefnemer is theoloog Marco Schmid, die in de Petruskapel in Luzern met zijn vele kunstprojecten een brug slaat tussen de kerk als instituut en de lokale gemeenschap. Marco en Philipp zullen op het symposium vanuit hun verschillende achtergronden reflecteren op AI Jezus.
Leven als een algoritme
Thijs Pepping, senior onderzoeker VINT deelt een persoonlijk verhaal over zijn omgang met technologie. Een vooruitblik hoe het leven met AI-agents zou kunnen gaan verlopen.
De autopiloot in Life Science onderzoek
Joost Fledderus is directeur technologie en infrastructuur aan de Universiteit van Utrecht. In zijn lab wordt onderzoek gedaan naar gepersonaliseerde medicijnen (op basis van stamcellen). Hij schetst de rol van AI nu en in de toekomst van het onderzoekslaboratorium.
Succesgeluk
Cabaretier Kasper van der Laan neemt consultants op de hak. Als metafoor voor betweterige AI die altijd jou de weg kan wijzen. Uiteindelijk gaat het ook over de vragen wat is geluk en waarom streven we naar succes?
Bedankt! We hebben je inzending ontvangen.
Het spijt ons, het indienen van het formulier is mislukt. Probeer het opnieuw.