Sogeti-consortium brengt Enexis Groep naar de cloud

Sogeti tekent op 20 juli 2017 een vierjarige overeenkomst met energienetwerkbedrijf Enexis Groep voor de transitie van meer dan 200 bedrijfsapplicaties naar een publieke cloudomgeving. Sogeti werkt daarbij nauw samen met partners Schuberg Philis en First Consulting om de bedrijfskritische software te transformeren naar een multi cloud-omgeving. Daarvoor ontwikkelt het consortium een ‘Cloud Native’ architectuur plus een nieuw IT-regiemodel waarbij DevOps teams opgeleid worden. De contractwaarde bedraagt zo’n 50 miljoen euro voor vier jaar met een optionele verlenging tot 16 jaar.

Enexis kiest voor wendbare IT-capaciteit

De energiewereld is flink in beweging. Dat heeft ook invloed op netbeheerder Enexis die actief is in aanleg, beheer en onderhoud van het elektriciteits- en gasnet in een groot deel van Nederland. Het bedrijf moet sneller kunnen anticiperen en reageren op veranderende omstandigheden in de keten van energievoorziening. Enexis Groep kiest daarom voor wendbare IT-capaciteit vanuit een publieke cloudomgeving.

Met Cloud Native platform op de toekomst voorbereid

De vierjarige overeenkomst bevat activiteiten voor de ontwikkeling van de ‘Cloud Native’ architectuur, de transitie van applicaties naar de publieke cloud en aanpassing van de organisatie. Met het ‘Cloud Native’ platform is Enexis Groep in staat bestaande applicaties snel en makkelijk buiten de deur te brengen naar een multi-cloudomgeving. Het implementeren en integreren van applicaties binnen de gehele IT-operatie wordt aanzienlijk vereenvoudigd met de inzet van Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD). Volledig geautomatiseerde processen vervangen het handmatig configuratiewerk. Verder krijgt Enexis de beschikking over een zogenoemd containerplatform voor de ontwikkeling van veilige en ‘compliant’ cloudsoftware. Met deze aanpak komen nieuwe applicaties veel sneller beschikbaar dan voorheen. Verder gaat het consortium de business- en IT-organisatie van Enexis Groep helpen leren werken in de nieuwe ‘cloud native’ omgeving. Zogenoemde DevOps teams waarbij softwareontwikkelaars en -beheerders actief samenwerken, worden opgeleid op basis van de ‘voordoen, meedoen, zelf doen’ aanpak.

“Bij Enexis Groep realiseren we een duurzame energievoorziening met ‘state-of-the-art’ netwerken en dienstverlening. Met de transitie naar een publieke cloudomgeving wordt ons IT-landschap wendbaarder en borgen we tevens de veiligheid en betrouwbaarheid. Onze partners zijn thuis in deze complexe omgeving. Daarmee kijken we met vertrouwen uit naar de innovatieve transitie die we komende jaren met elkaar doormaken”, vertelt Jeroen Sanders, Directeur ICT van Enexis Groep.

Samenwerking en partnerschap 

“Uiteraard zijn wij erg trots op de keuze van Enexis Groep voor Sogeti en ons partnerschap met Schuberg Philis en First Consulting. Bovendien laat het netwerkbedrijf met deze strategische keuze voor de publieke cloudomgeving zien dat het een toonaangevende speler is in de energiemarkt. Onze gezamenlijke ervaring met cloudtransities zullen we volop te gelde maken. Tegelijkertijd komen we ongetwijfeld ook verrassingen tegen, waarbij we als partners altijd voor de beste oplossing gaan”, zegt Diederik Vieleers, Head of Services and Solutions van Sogeti.

Benieuwd naar onze Cloud-oplossingen?

Wilt u meer weten over onze Cloud-aanpak en de mogelijkheden voor uw organisatie?

Ga naar Cloud