Het testen van apps is onvermijdelijk. Ook al gaat het om een klein stukje software. Denk alleen maar aan Apple die hoge kwaliteitseisen stelt aan apps. 

Stel dat uw pronkstuk de toets der kritiek niet doorstaat, dan is heel wat werk voor niks geweest. Daarom alleen al is het zinvol om van tevoren na te gaan of de code goed in elkaar steekt. Waar moet je dan zoal op letten? Sogeti gebruikt ook voor apps zijn vermaarde TMAP-testmethode; en heeft dit aangevuld met de kennis en ervaring die is opgedaan bij het testen van apps voor onder meer Marktplaats, KPN, Vodafone en de Bijenkorf.

1. Doet de app wat hij moet doen?

Mensen die een app downloaden kunnen een waardering aangeven en recensies schrijven. Dat doen ze in groten getale. Niets fnuikender dan een app die nog niet eens één ster weet te halen. Dan weet je dat je wel kunt inpakken met de handel. Dat levert imagoschade op. Dus ga vooral na of het stukje software het beoogde doel bereikt.

2. Kan een kind de was doen?

Het fenomeen dat werknemers in een klasje krijgen uitgelegd hoe zij met de bedrijfssoftware moeten omgaan, is ondenkbaar in de app-wereld. Iemand moet zonder nadenken met de toepassing overweg kunnen. De app moet intuïtief zijn en eenvoudig te bedienen.

3. Is hij snel genoeg?

Mensen gebruiken een app als ze onderweg zijn; om iets op te zoeken of om de tijd te doden. Ze willen niet te lang hoeven wachten op afhandeling van hun verzoeken. Vaak moeten er gegevens uit back-end systemen komen; zijn er soms langzame GSM-verbindingen. Een vastloper is helemaal uit den boze.

4. Actief op alle toestellen?

Geen tablet of smartphone is hetzelfde. Verschillen in besturingssystemen, schermgrootte en resolutie maken het noodzakelijk na te gaan of de app op elk van die apparaten naar behoren werkt.

5. Is het datatransport veilig?

De app put uit gegevens die in de bedrijfssystemen liggen opgeslagen. Vertrouwelijk materiaal. Dat moet dus veilig gebeuren. De gruwelverhalen kennen we allemaal; daarom is een veiligheidstest cruciaal. Bovendien wil je dat appgebruikers alleen toegang krijgen tot ‘hun’ informatie; niets meer en niets minder.

6. Verbindingsbreuk oplossen?

Wat gebeurt er als de verbinding (WiFi of 3G) wegvalt terwijl iemand met de app bezig is? Pakt hij de draad offline op; en herstelt hij automatisch de gegevensoverdracht zodra er weer een link is? Veel apps handelen dit niet goed af.

7. Houdt de app zich staan de in de achtergrond?

Mensen werken met apps terwijl ze vaak wat anders doen: in een rij wachten, tussen twee taken door. Als iets anders de aandacht vraagt, drukken ze de app naar de achtergrond. Wat gebeurt er dan? Blijft de app dan nog actief; en is hij weer makkelijk aan te roepen? Ook op dit punt laten ontwikkelaars nog wel eens steken vallen.

 

Sogeti testen

 

Hoe staat het met de kwaliteit uw App?

Sogeti brengt mobiele concepten tot leven. Wil je meer weten? Neem dan contact op via onderstaande contactgegevens.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Mark Rumpf
Phone number: +31 627 746 421

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Mark Rumpf
Phone number: +31 627 746 421