De 5 belangrijkste trends binnen performance testen

State of Performance Engineering

De huidige staat van het werkveld

Benieuwd naar de laatste trends rondom performance testen en wat de huidige staat van het werkveld en markt is? Twan Koot is expert Performance Engineering en laat je zien wat de 5 belangrijkste trends van dit moment zijn. Benieuwd naar het gehele artikel of het rapport The State of Performance Engineering 2020? Download dan het volledige rapport.

Rapport downloaden

Veranderende aanpak

Performancetesten, het is een van de testvormen die onder het verzamelbegrip ‘non-functional testen’ valt. Vroeger werden performancetesten veelal uitgevoerd door een specialistisch team. Nu zien we deze aanpak snel veranderen. De verantwoordelijkheid komt steeds vaker te liggen bij het scrum of DevOps team. Mede door de komst van DevOps en Scrum zien we de vraag voor performance testen ook groeien. Net als alle andere testsoorten staat de performance testwereld niet stil. Door de snelle acceptatie van nieuwe technieken zien we dat het werkveld verandert.

Ook bij Sogeti zien we de vraag naar performance engineering steeds meer terugkomen in de markt, en natuurlijk bij onze klanten en professionals. Om inzicht te krijgen in hoe de performancetest/engineering wereld er nu uit ziet hebben Sogeti en Neotys een onderzoek uitgevoerd. Het rapport ‘The State of Performance Engineering 2020’ is hier het resultaat van. Naast mijn bijdrage aan het rapport heb ik ook een artikel geschreven over de trends in 2020 en 2021. Hieronder zal ik een korte samenvatting geven van het volledige artikel.

Nieuwe manieren

Wanneer we kijken naar de huidige performance engineering trends zien we dat er veel dingen gebeuren in de markt die onze manier van werken beïnvloeden. Met organisaties die migreren naar de cloud en het DevOps werken adopteren als de nieuwe standaard, moeten wij als performance engineers onze vaardigheden uitbreiden en aanpassen. Met tools die meer en meer technologieën adopteren kunnen we performancetesten uitvoeren op vele nieuwe manieren. Veel van de trends, behandeld in dit artikel, vallen onder de algehele trend naar meer DevOps werken. Hieronder een korte samenvatting van de vijf trends behandeld in het volledige artikel:

  • Nog meer Shift Left van performancetesten tot zelf performance testen op een code-level. 
  • Gebruik maken van cloud en technieken als Kubernetes voor het inzetten van performancetest infrastructuur. 
  • Het toepassen van Everything as code in de performance tooling om de automatiseerbaarheid te verbeteren.
  • Gebruik maken van APM tooling in test en development omgevingen voor het enablen van snellere en betere analyse van performancetesten. 
  • Het embedden van performance als standaard in alle stappen van het software ontwikkelproces: design, ontwikkeling en gebruik. 

Verder lezen

Benieuwd naar het gehele artikel of het rapport The State of Performance Engineering 2020? Download dan het volledige rapport.

Rapport downloaden
 

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Twan Koot - Sogeti Subject Matter Expert - Performance Engineering & CI/CD
Phone number: +31 886 606 600