header banner thorben bruggeling sogeti

Wat doet een software tester?

Een software tester, ook wel bekend als een tester, software test engineer of agile tester, is verantwoordelijk voor het testen van technische en functionele aspecten van applicaties, websites en/of softwareproducten. Maar wat houdt het werk van een software tester precies in? Wat zijn de carrièremogelijkheden en wat is de volgende stap als je software tester wilt worden?
Je leest het hier.

Wat doet een software tester?

De rol van een software tester wordt vaak onderschat, wat vreemd is omdat het testen van software van cruciaal belang is. Wanneer ontwikkelaars urenlang bezig zijn met het schrijven van code, hebben ze bepaalde verwachtingen en eisen voor het eindproduct. Een software tester zorgt ervoor dat de ontwikkelaars en programmeurs geen functionaliteiten over het hoofd zien. Daarnaast zorgen software testers ervoor dat alles naar behoren functioneert.

Het belang van software testen

Het testen van software is belangrijk tijdens het ontwikkelproces, omdat het aangeleverde product vaak nog niet klaar is voor algemeen gebruik. Er kunnen bijvoorbeeld programmeerfouten in zitten, waardoor de software niet efficiënt werkt, mogelijk traag is of zelfs slecht functioneert. Als deze fouten niet worden opgelost, zal de gebruikerservaring hieronder lijden.

Bovendien kan de software bugs bevatten, waardoor deze op bepaalde componenten niet werkt of zelfs helemaal niet bruikbaar is. Voor een eindgebruiker is er niets vervelender dan software die plotseling vastloopt en waar je vervolgens niets meer mee kunt doen. Vaak is een harde reset, met mogelijk verlies van werk, dan de enige optie. Daarom wordt software testen steeds belangrijker voor de continuïteit van bedrijven.

Maar wat doet een tester precies?

Een software tester test de software letterlijk om de gebruikerservaring van het eindproduct te optimaliseren en eventuele bugs op te sporen. Dit omvat de volgende taken:

  • Opstellen van testplannen
  • Schrijven en uitvoeren van testscripts
  • Testautomatisering
  • Vastleggen van testcases en testdata
  • Verbeteren van testprocessen
  • Rapporteren en documenteren van testresultaten

Software testers kunnen op verschillende manieren testen, bijvoorbeeld met behulp van testscripts of unit tests. Ze voeren ook handmatige testen uit om fouten op te sporen. Bijvoorbeeld bij het inlogscherm worden verschillende testcases uitgevoerd, zoals het controleren van de reactie bij een leeg e-mailveld, een leeg wachtwoordveld of een onjuiste combinatie van beide. Elke individuele handeling vormt een aparte testcase die moet worden gecontroleerd en goedgekeurd.

Wat verdient een software tester?

Het salaris van een software tester is afhankelijk van opleiding en ervaring. Gemiddeld verdient een junior software tester € 2.500 - 3.000 bruto per maand. Naarmate de ervaring en vaardigheden van een software tester toenemen, kan het salaris stijgen naar een gemiddelde van €3.500 tot €4.500 bruto per maand voor senior software testers. De meeste testers zijn tevreden met hun werk en zouden het aan anderen aanbevelen.

Hoe word je software tester?

Als je geïnteresseerd bent in het worden van een software tester, zijn er een paar stappen die je kunt nemen. Hoewel er nog geen officiële HBO/WO-opleiding is voor software testing, is het belangrijk om een IT-gerelateerde hbo-opleiding te volgen. Denk aan studies zoals Business IT & Management, ICT, Technische Informatica, Informatica, Software Engineering en Technische Bedrijfskunde.

Afhankelijk van het type software dat je wilt testen, is het belangrijk om kennis te hebben van verschillende programmeertalen. Als je bijvoorbeeld databases wilt testen, moet je bekend zijn met datatools zoals Oracle en SQL. Als je de front-end van een website wilt testen, is het belangrijk om kennis te hebben van Javascript, CSS en HTML.

Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in tools die tegenwoordig veel gebruikt worden bij geautomatiseerd testen, zoals Selenium, Cucumber, Appium en andere vergelijkbare tools. Er zijn specifieke testopleidingen beschikbaar waarmee je je kunt certificeren in het gebruik van deze tools.

Als je nog geen ervaring hebt met software testing maar wel affiniteit hebt met ICT, kan een software tester traineeship een perfecte optie voor jou zijn. Een traineeship biedt je de mogelijkheid om software tester te worden, zelfs als je geen uitgebreide programmeerkennis hebt. Het is echter belangrijk om een organisatie te vinden die echt de tijd voor jou neemt, zodat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

Benieuwd naar onze traineeships binnen software testing?

Ben je enthousiast geworden over software testing? Neem dan contact met mij op of bekijk ons aanbod in traineeships op [link naar landingspagina QE&T traineeship]. We bieden ook mogelijkheden op het gebied van Quality Engineering & Testing, waar je elke dag kunt leren en kunt sparren met vakgenoten over kwaliteit, testing en testautomatiseringstools.

Als je meer wilt weten, neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden in Quality Engineering & Testing (QE&T). Je kunt ook onze vacatures op dit gebied bekijken.

VACATURES QE&T