Van IT traineeship naar architect
Na mijn studie scheikunde heb ik een IT-traineeship gedaan, omdat IT heeft me altijd al heeft getrokken. Mijn eerste ervaringen deed ik op bij de overheid, als database-ontwikkelaar. Steeds vaker kwam ik daar in aanraking met rapportagevraagstukken en dataontwerp. Dat vond ik heel interessante onderwerpen. Via wat tussenstappen ben ik doorgegroeid naar solution architect, op het vlak van dataplatforms. In deze rol combineer ik adviseren van klanten en ontwikkelteams met het ontwerpen van nieuwe systemen. Ik bedenk op hoofdlijnen welke tools in te zetten voor een nieuw platform, door samen met de klant erachter te komen wat de huidige problematiek is en welke visie de klant heeft op het gebied van data. Een klant huurt niet voor niets onze expertise in. Soms is het lastig om erachter te komen wat een klant precies wil, maar door samen goed te communiceren en door te vragen kan zoiets juist uitmonden in een ontdekkingsreis voor beide partijen.
Ik hou van afwisseling
Als ik met meerdere projecten tegelijkertijd bezig kan zijn, ben ik in mijn element. Van context switchen is voor mij geen probleem, waardoor ik gemakkelijk op één dag aan verschillende klantopdrachten kan werken. Ik ben nu 1 jaar bij Sogeti en heb in die tijd een stuk of 8 projecten gedaan. Sommige duren een paar maanden, maar andere, zoals een offertetraject, weer kort. Meestal werk ik drie tot vier dagen per week voor een klant. De andere dagen werk ik aan visieontwikkeling, doe ik korte adviestrajecten of neem sollicitatiegesprekken af. Juist die mix vind ik leuk, net als de combinatie van werken op een klantlocatie en op het kantoor van Sogeti in Vianen. Ik probeer heel bewust een paar dagen per week naar Vianen te komen. Je ontmoet elke keer weer nieuwe collega’s, praat bij tijdens de koffie en laat elkaar weten waar je mee bezig bent, waar soms heel onverwachte nieuwe kansen uitrollen.
Grote hoeveelheden data
Een van de dataplatformen die ik heb ontwikkeld is een platform voor het Vervangingsfonds/Participatiefonds (Vf/Pf). Zij willen zich ontwikkelen tot een kenniscentrum op hun vakgebied en willen daarvoor een solide platform waarmee ze data tot informatie en inzichten kunnen verwerken. Om dit voor Vf/Pf mogelijk te maken hebben we een cloudplatform gebaseerd op Azure, Snowflake, Matillion en Power BI gerealiseerd in ongeveer een half jaar tijd. Snowflake wordt ingezet als schaalbaar databaseplatform. De data wordt naar deze database gebracht en getransformeerd met behulp van Matillion, een ELT (Extract Load Transform) tool specifiek gemaakt voor cloud-datawarehouses. Met behulp van deze tools is een data warehouse opgebouwd wat naar de toekomst toe gemakkelijk kan worden uitgebreid. Ik ben vanaf het begin af aan betrokken geweest bij dit project, samen met een heel goed projectteam wat heel zelfstandig werkt. Sowieso zitten de developers meer tijd bij de klant dan ik, waardoor zij vaak beter weten wat er moet gebeuren. Mijn rol is dan ook minder sturend, ik ben meer het klankbord voor de developers. Als er nieuwe delen van het platform worden opgezet, dan adviseer ik daar natuurlijk ook in.
Grote klanten en een warme cultuur
Hoe ik bij Sogeti terecht ben gekomen is een samenloop van toevalligheden op het juiste moment. Vanuit mijn vorige werkgever kende ik iemand die bij Sogeti vandaan kwam, maar na een jaar toch weer is teruggegaan. Ik kwam hem vorig jaar bij toeval tegen bij de klant waar ik destijds zat en zo is het balletje gaan rollen. Ik heb de overstap, onder andere, gemaakt omdat ik graag voor een grotere organisatie wilde werken en me verder wilde kunnen ontwikkelen als architect. Door de grootte van Sogeti kunnen we grote projecten aannemen en dat betekent vaak ook grotere klanten. De cultuur bij Sogeti sprak mij vervolgens ook erg aan. Er zijn veel collega’s met hetzelfde werk- en denkniveau. Je kan daar fijn mee sparren. Kennisdelen is belangrijk binnen Sogeti. Ik vind dat fijn, we helpen elkaar en nemen elkaar mee. Er is een eigen Academy waar je heel veel cursussen kan volgen. Ook zijn er verschillende guilds (losvaste ‘kruisverbanden’ rondom een kennisgebied) binnen het bedrijf waar Sogetisten elkaar opzoeken en elkaar verder helpen. We gaan op een hele fijne manier met elkaar om; heel open en warm. En ook al is je werkplek bij een klant, er blijven veel contacten met het ‘thuisfront’ zodat de band hecht blijft.
Martijn's favorieten
- Apps: Blendle, Waze, Spotify
- Websites: Tweakers.net, Nu.nl, bbc.com
- Gear: Macbook, Logitech MX Master, iPhone
- Film: Heb ik niet echt - ik vind heel veel leuk
- Muziek: Muse, Armin van Buuren, Judy Blank
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Wil je weten welke kansen Sogeti jou kan bieden? Check de mogelijkheden!