Hero image
  • LinkedIn
  • Facebook

May 04, 2021

Hoe kun je machines aansturen met gedachten? SogetiLabs ontwikkelt de Brain Computer Interface. Lees alles over de ontwikkelingen en de toepassingen hiervan of ga direct naar de services van SogetiLabs!

De titel mag dan wel als toekomstmuziek klinken, maar dat is het al lang niet meer. SogetiLabs gaat er mee aan de slag om machines effectief aangestuurd te laten worden door gedachtes. Dit gebeurt binnen het project ‘Brain Computer Interface (BCI)’.

Technologie versus beperking

Niet iedereen is in staat om technologie goed te bedienen. Mensen kunnen bijvoorbeeld door een beperking niet in staat zijn om hun handen of lichaam te bewegen. Dan wordt het lastig om een rolstoel te bedienen, de TV aan te zetten of een computerspel te spelen. Deze mensen zouden dus enorm veel baat hebben bij een oplossing die fysieke beweging bij het aansturen van machines overbodig maakt. 

Hoe het werkt

Het idee om machines aan te kunnen sturen met alleen gedachtes is dus al lang niet meer een ‘idee’, maar iets waar actief onderzoek naar gedaan wordt. Met een EEG pet kunnen de elektronische hersengolven gemeten worden die vrijkomen als je ergens aan denkt. Die golven zijn altijd anders. Wanneer je bijvoorbeeld aan ‘links’ denkt, zijn de golven anders dan wanneer je aan ‘rechts’ denkt. 

Het verschil meten kan lastig zijn, aangezien het afhankelijk is van de hartslag, ademhaling en zelfs het elektriciteitsnetwerk in de woning. Nadat deze factoren uit het signaal zijn gefilterd, wordt er een machine learning algoritme gedraaid waarmee gedachtes aan ‘links’ en ‘rechts’ van elkaar worden onderscheiden.  Met een Application Programming Interface (API) wordt de output van dit algoritme omgezet in input voor een machine of een computerspel.

Het doel

Het doel van dit project is kort, maar krachtig: het creëren van een systeem waarbij een gebruiker een computerspel kan spelen zonder te bewegen, dus alleen met gedachtes. 

Een vervolg

Sogeti draagt met de ontwikkelingen van deze technologie bij aan innovatie die mensen met een beperking kan helpen. Daarnaast is het een unieke toepassing van nieuwe technologie, waardoor deze technologie interessant zou zijn voor een rolstoelenfabrikant of een innovatieve game ontwikkelaar. Een werkzame oplossing zou ook doorontwikkeld kunnen worden tot een interface waarmee berichten kunnen worden verstuurd. 

Meer weten?

Benieuwd naar meer innovaties als deze? Ontdek de services van SogetiLabs!

Sophie Baak

Sophie Baak