Hero image
  • LinkedIn
  • Facebook

January 04, 2024

Sander Witteveen is Agile Coach en stond voor de uitdaging om een DevOps team te vormen in een complexe omgeving. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, beschrijft hij hier.

Vorig jaar stond ik voor een immense uitdaging binnen een IT-afdeling van een Nederlandse bank. Ik moest een nieuw, vastberaden DevOps-team vormen. Dit team zou gaan zorgen voor de migratie van de marketingdatabase met externe connecties naar de dynamische cloudomgeving. Deze complexe taak vergde enorme inspanning, gezien de omvang en het belang van de gegevens.

Jong nieuw team

Mijn avontuur begon met het samenstellen van een nieuw team, deels bestaande uit pas-afgestudeerden. Het team werd belast met de cruciale verantwoordelijkheid voor het draaiende houden van de marketingdatabase, met daarin terabytes aan klantgegevens en analyses. Daarbovenop kwam de overgang naar de cloud. Wat het extra uitdagend maakte was het ontbreken van een DevOps-supportteam, dat normaal gesproken de broodnodige begeleiding biedt op het gebied van DevSecOps-competenties. Er waren enkel bereidwillige specialisten voor specifieke inloopsessies beschikbaar. Al met al een ogenschijnlijk onoverkomelijke uitdaging. Maar met ik werd getriggerd met: “Als je dit voor de internetbankierenteams kunt doen, kun je het zeker hier proberen.” En ik besloot het risico te nemen. 

Inzichten verzamelen

Mijn plan was om de juiste inzichten te verzamelen tijdens een clusterbijeenkomst. Tijdens de clusterbijeenkomst werd duidelijk dat de IT Engineering-lead zich geen raad wist met de enorme druk die op hem rustte vanuit de CIO Office. Het bestaande systeem vormde een aanzienlijke kostenpost, en elke dag dat het langer draaide op de oude infrastructuur, leidde tot verlies. De Product Owner, van buitenaf ingehuurd, had nog geen goed inzicht in zijn rol, waarin hij verantwoordelijk zou worden voor contracten binnen het IT-lifecycle managementproces, evenals voor privacy-assessments, strenge beveiligingseisen en end-to-end businessmonitoring. Gelukkig toonde hij vastberadenheid om dit team te laten slagen, ondanks het ontbreken van een Scrum Master.

Start van de DevOps-reis

Tijdens de team kick-off nam ik het woord om het belang van de cloudmigratie te benadrukken en om het team kennis te laten maken met de DevOps-reis die wij, als transformatiecoaches, hadden omarmd. De cloud was de enige weg om DevOps-werkwijzen te implementeren, en ik benadrukte het belang van een aanzienlijke ontwikkeling voor het team binnen de bank. Het team reageerde enthousiast op deze uitdaging en gaf zegde toe om gecertificeerde DevOps-ingenieurs te worden. De omarming van deze DevOps-reis was verbluffend, en het team was bereid om extra begeleiding te krijgen bij het begrijpen van de te nemen stappen. Bovendien besloot ik, als toegewijde coach, een deel van de Scrum Master-rol op me te nemen, wat het team positief verraste. De Product Owner zegde toe de team backlog vrij te maken voor zes sprints. We noemden onszelf vol trots “De Polar Bears.”

Uitgebreide teamevaluatie

Na deze positieve start begonnen we aan een uitgebreide teamevaluatie. Ik ontwikkelde een trainingsmodel om de verschillende competenties voor de DevOps-reis te benadrukken. Elk teamlid identificeerde zijn sterke punten, identificeerde gebieden voor verbetering en plande passende trainingen om deze hiaten te overbruggen. Onze diversiteit bleek onze kracht: terwijl sommige teamleden al bedreven waren in API-ontwikkeling, zochten anderen verdieping in cloudtechnologie en data. We organiseerden kennisbijeenkomsten en verbonden individuele ontwikkeling met beschikbare cloud-certificeringsprogramma’s.

Een van onze teamleden nam de verantwoordelijkheid op zich om zich te specialiseren als Solution Engineer, en samen met de Business Line Architect ging hij het Design Intent leiden bij de Platform Architectuur Board. Hij begon aan een intensief opleidingstraject voor het Design track. De diversiteit binnen het team zorgde ervoor dat we ons breed konden voorbereiden. We integreerden de opleidingen in de team backlog, waarbij we de focus legden op 34 DevOps-beoordelingseisen die voor de hele groep van toepassing waren. Mijn eerdere ervaring in teamtransformaties hielp me bij het begeleiden van het team bij het begrijpen van de benodigde acties.

Veel aandacht voor security

Elk teamlid werd aangemoedigd om verfijning en formulering van user stories voor zijn gekozen DevOps-competentie op zich te nemen, deze te delen met het team en de werkzaamheden naadloos in het reguliere scrumproces te integreren. De Security Champion nam het voortouw bij de beveiligingswerkzaamheden. Om onze kennis over de CI/CD-pijplijn te vergroten, werd hulp gezocht bij een naburig team binnen het cluster. Daarnaast introduceerden we codebeoordelingen en beveiligingsscans in ons werkproces. Zo werden beveiligingspraktijken geïntegreerd in de deploymentcyclus en konden kwetsbaarheden in een vroeg stadium van de ontwikkeling aangepakt worden. Twee cruciale workshops over een Security Thread-model en op risico gebaseerde tests, die integraal deel uitmaakten van het assessment, werden gepland met behulp van specialisten. Om de communicatie en verantwoordelijkheden tijdens incidenten in de productieomgeving te stroomlijnen, stelden we naast een service recovery plan een Team Manifesto op. Iedereen wist precies wat er van hen werd verwacht.

DevOps aanpak voor naadloze migratie

We moesten de externe connecties in kaart brengen, mogelijke compatibiliteitsproblemen beoordelen en gegevensbeveiliging tijdens de overgang waarborgen. Om dit aan te pakken, hebben we toonaangevende DevOps-praktijken omarmd, zoals geautomatiseerde tests, continue integratie en continue implementatie. Dit stelde ons in staat om elk element van de externe connecties van de database grondig te testen en te valideren, wat resulteerde in een naadloze migratie. We realiseerden ons ook het belang van effectieve bewaking en feedbackmechanismen. We implementeerden krachtige bewakingstools waarmee we problemen in realtime konden detecteren, zowel binnen de marketingdatabase als bij de externe connecties. Deze proactieve aanpak verminderde aanzienlijk de ongeplande downtime en het dataverlies tijdens de migratie.

Onze inzet voor voortdurend leren en het vormen van een goed samenwerkend team loonde zich. De migratie naar de cloud was een groot succes, en de marketingdatabase functioneerde efficiënter dan ooit tevoren. De tijd die nodig was voor de overgang van een on-premises systeem naar de cloud werd aanzienlijk verkort, en het aantal incidenten en gegevenslekken nam sterk af.

Samenwerking leidt tot resultaat 

Als transformatiecoach was ik trots op het succes van het team. Onze reis ging verder dan alleen het implementeren van DevOps-praktijken; we bevorderden een cultuur van samenwerking en voortdurende groei. We hebben bewezen dat met toewijding en een bereidheid om uitdagingen aan te gaan, zelfs de meest complexe doelen kunnen worden bereikt. Meer weten? Neem gerust contact op of kijk wat we nog meer doen.

Naar Transformational Services