Alle IT-kennis onder één wereldwijd dak
Werken bij de beste IT dienstverlener van Nederland?
Resultaat door passie voor IT
Start trefwoorden te typen om de site te doorzoeken. Druk enter om te verzenden.
Generative AI
Cloud
Testing
Artificial intelligence
Security
May 12, 2025
Binnen het ERP landschap zijn er verschillende smaken om de systemen te laten draaien. On premise en in de cloud. Steeds vaker zie je dat organisaties kiezen voor cloudoplossingen en cloud native tenzij aanpakken. De verschuiving naar de cloud levert meer flexibiliteit, schaalbaarheid en andere voordelen op. In beginsel niet altijd noodzakelijk voor het kloppend hart dat vooral voor stabiliteit en beschikbaarheid moet zorgen. Maar met het oog op innovatie met nieuwe technologische oplossingen kunnen die flexibiliteit en schaalbaarheid doorslaggevend zijn. Tegelijkertijd gaat een migratie naar de cloud gepaard met de nodige uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het waarborgen van kwaliteit. Vaak wordt onderschat hoeveel impact dit kan hebben. Hiervoor geldt, door middel van een uitgebreide impact- en risicoanalyse, dat grondig testen van de essentiële bedrijfsprocessen nodig is voor een verantwoorde overgang. Hybride cloudoplossingen kenmerken de toekomst van ERP-systemen. Zo biedt de combinatie van cloudoplossingen op eigen locatie en in een publieke cloud-omgeving flexibiliteit om ERP-systemen voortdurend aan te passen aan specifieke behoeften. Ongeacht welke combinatie, focus op integratie, performance, functionaliteit en kwaliteit van de bedrijfsprocessen blijft onverminderd hoog.
Een voorbeeld van een ERP transformatie is de overstap van het huidige SAP ERP-systeem naar SAP S4/HANA. Deze transformatie is een belangrijke voorwaarde om vooruitgang en innovatie te borgen, maar is ook noodzakelijk, aangezien SAP de ondersteuning voor de oude versie beëindigt. Tijdens zo’n flinke verbouwing ofwel migratie gaat het werk gewoon door. De winkel is gewoon open tijdens de verbouwing. Dus het is essentieel om kwaliteit te borgen voor een gedegen en zorgvuldig overgangsproces. De complexiteit en verwevenheid van het systeem vereist een uitgebreid plan van aanpak om alle facetten en afhankelijkheden in kaart te brengen. Het is van groot belang dat awareness van kwaliteits- en testmanagement zo vroeg mogelijk betrokken wordt in het transformatieprogramma. Vooral om de kwaliteit voor een goede configuratie van de nieuwe S4/HANA omgeving te borgen, die bovendien naadloos integreert in het bestaande IT-landschap.
Een toekomstbestendige ERP-omgeving zorgt ervoor dat nieuwe datamanagement en analysetools gemakkelijker verrijkt kunnen worden. De overstap naar de Cloud en de implementatie van SAP S4/HANA vormen de basis voor verdere innovatie met AI. Data gedreven werken helpt met het genereren van nieuwe inzichten en aanbevelingen. Met de inzet van AI, in alle mogelijke vormen, krijgt dat bovendien ook nog een voorspellend en zelflerend karakter. AI en machine learning worden steeds vaker toegepast in ERP-systemen. Zo worden repetitieve werkprocessen volledig geautomatiseerd (RPA). AI-oplossingen van SAP kunnen bijvoorbeeld specifieke transacties en klantdata analyseren en inzichten bieden voor een beter besluitvormingsproces, dat sales, inkoop of logistiek optimaliseert. Nieuwe AI-agents kunnen zelfstandig acties uitvoeren en voorstellen doen. Essentieel hiervoor is de kwaliteit van de onderliggende data. Een oplossing zoals Syniti verhoogt de kwaliteit van data, kan ondersteunen bij de SAP S/4 migratie en waarborgt de naleving van dataregelgeving en het beheren van data gedurende de gehele levenscyclus. Goede datakwaliteit is een must voor machine learning en robots. Tevens is goede datakwaliteit essentieel voor het automatiseren van routinematige werkprocessen. Dat geeft meer ruimte en tijd aan medewerkers voor de oplossing van complexe vraagstukken die vragen om menselijke beslissingen.
Het toekomstbestendig maken van je ERP-omgeving valt en staat niet alleen met een technische transitie en hoge kwaliteit van data. Betrokkenheid van veel stakeholders en met name eindgebruikers is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle implementatie van een hernieuwd ERP-systeem. Stakeholders zoals technische, functionele ontwikkelaars en beheerders moeten in gesprek gaan met eindgebruikers om van elkaar te snappen wat nodig is voor een succesvolle adoptie van de nieuwe omgeving. Dat vraagt om zogeheten Organizational Change Management (OCM) waarbij je altijd het belang van de eindgebruiker op het vizier houdt. Hoe eerder de eindgebruiker betrokken is binnen het hele transformatieproces, hoe hoger de adoptiegraad van de geleverde oplossing.
Net als een hartoperatie, is je ERP-systeem toekomstbestendig maken, geen eenvoudige klus. Zo vroeg mogelijk investeren in kwaliteit en quality engineering, draagt bij aan het toekomstbestendige fundament die een toekomstbestendige kwaliteit waarborgt.
Blog: Door testautomatisering kan DocMorris ‘health-in-one-click’ leveren
Blog: Zo zorg je voor stabiliteit in de overstap naar S/4 HANA
Case: Quality in elke vezel, onmisbare kwaliteit, ongekende snelheid