Organisaties ondervinden vaak dat hun transformatie niet snel genoeg gaat. Functioneel Beheer kan vanuit een unieke positie tussen gebruikers en IT een belangrijke rol in de versnelling spelen. Waar moet dan de focus liggen? En waar moet je juist minder aandacht aan geven?

 

Functioneel Beheer bij transformatie

Verbindende positie van Functioneel Beheer

Functioneel Beheer (FB) en Informatie Management (IM) hebben binnen organisaties een unieke positie tussen de gebruikers en de IT op operationeel, tactisch èn strategisch niveau. Door de kennis van de ontwikkelingen op alle niveau’s in de organisatie, is het mogelijk om belangrijke ontwikkelingen met elkaar te verbinden.

Onderzoek naar inrichting en verwachting FB en IM

In ons recente onderzoek naar de huidige inrichting en toekomstige verwachtingen van het vakgebied FB en IM geven steeds meer organisaties aan hier veel van te verwachten. Hieronder benoemen we een twee belangrijke transformaties die volgens de ondervraagden van grote invloed zijn op de veranderende rol van de Functioneel Beheerder. 

  • Cloud
    Organisaties maken steeds meer gebruik van standaard applicaties uit de Cloud. De Functioneel Beheerders worden daarbij gezien als een gids voor de gebruikers. Zij zorgen ervoor dat gebruikers worden begeleid in het gebruik van de nieuwe systemen. Goede implementatievoorbereiding is een must. Maar ook na de implementatie is er een duidelijke rol voor Functioneel Beheer om toe te zien op het éénduidig gebruik van de systemen. Hierdoor worden de systemen gebruikt zoals ze bedoeld zijn en is het rendement optimaal.
     
  • Agile
    De transformatie naar Agile/Scrum of DevOps is volop in gang. Deze transformatie is vaak met name geïnitieerd aan de IT-kant van organisaties. Deze heeft echter vaak moeite om de gebruikerszijde mee te nemen in deze verandering. Organisaties zien daarom op operationeel niveau de Functioneel Beheerders, en op tactisch en strategisch niveau de Informatiemanagers als belangrijke schakelposities om ook de gebruikerszijde op een meer Agile manier te laten werken. Als de FB-ers en IM-ers hierin voorbeeldgedrag laten zien, zorgen zij niet alleen voor meer snelheid in de FB- en IM-werkzaamheden, maar gaat er ook een aanstekelijke werking richting de gebruikersorganisatie.

Aanmelden voor de Functioneel Beheer Dag 2016

Nieuwsgierig geworden naar de volledige onderzoekresultaten? Wilt u meer weten over de wijze waarop FB en IM een bijdrage leveren aan het versnellen van de transformatie of wilt u hier met collega’s van andere organisaties over sparren? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op voor meer informatie.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Harm Pul Sogeti
Phone number: +31 651 873 253

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Harm Pul Sogeti
Phone number: +31 651 873 253