Rutger Bregman: Utopia voor Realisten [VIDEO]

Rutger Bregman VINT Symposium

Wij verspillen ons talent aan ‘bullshit jobs’ en wij hebben een nieuw mensbeeld nodig voor de 21ste eeuw. Auteur en historicus Rutger Bregman draait er niet omheen in zijn presentatie op het VINT Symposium. Waar moet het naartoe met de maatschappij?

Wereldwijde aandacht

Rutger is geen onbekende: voor zijn werk bij De Correspondent is hij twee keer genomineerd voor de prestigieuze Europese persprijs. Zijn boek 'Utopia for Realists' is in 31 talen verschenen. Bregman's optreden begin van dit jaar, op het World Economic Forum in Davos, werd een ongekende hit op sociale media en zijn ideeën over de toekomst en hoe we die vorm moeten geven bereiken sindsdien wereldwijde aandacht.

Bullshit jobs

Volgens Rutger verspillen teveel slimme mensen hun talent aan ‘bullshit jobs’, oftewel: banen die niks toevoegen of geen verschil maken. We zijn teveel bezig met mensen op advertenties te laten klikken, in plaats van dat wij een oplossing zoeken voor de klimaatissues die spelen. Er is dan ook werk aan de wereld en je bent volgens Rutger ‘wappie’ (lees: gestoord) als je nog gematigd bent over klimaatverandering.

Bekijk de presentatie

Hoe moet het dan wel en wat moet er precies veranderen voor dat nieuwe mensbeeld? Rutger gaat hier tijdens zijn presentatie uitgebreid op in. Bekijk hier de presentatie. 

 

Interview Rutger

Wie stevige uitspraken doet, moet ze ook verder kunnen toelichten. Welke invloed heeft technologie op het creëren van een ‘utopia’ en wat kan de nieuwe generatie hieraan doen? Tijd voor een interview met Rutger.

 

Meer weten over de VINT-activiteiten?

Wil je naar aanleiding van de onderwerpen verder sparren of wil je op de hoogte gehouden worden over VINT-rapporten en -events? Laat dat dan weten via onderstaand contactformulier. Download ook vrijblijvend het rapport 'De synthetische generatie'.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985