Hero imageMobile Hero image

September 10, 2024

Binnen Sogeti zijn wij vooruitstrevend en willen we toonaangevend zijn en blijven. Met Sensemaking Architecture zetten we een vernieuwende visie op architectuur neer als onderdeel van DyA®.  Een visie met aandacht voor de mens, maatschappelijke impact, dynamiek en situationaliteit.

DyA-boek

In 2001 verscheen het eerste DyA-boek, in 2002 was de eerste DYA dag. Dat was het begin van een ontdekkingstocht naar het verschil maken met enterprise-architectuur. Met telkens nieuwe inzichten die een plek vonden in DyA. Een proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt en zal blijven voorduren, omdat de wereld blijft veranderen. Na dit eerste boek volgden er meer boeken over DyA, evenals tal van whitepapers en publicaties in vakbladen.

‘just enough, just in time’-architectuur

Terugkijkend op de afgelopen twintig jaar durf ik te stellen dat we er steeds weer in zijn geslaagd om de volgende stappen aan te wijzen die nodig waren om enterprise-architectuur relevant te houden. We hebben onderwerpen geïntroduceerd en/of geoperationaliseerd die tegenwoordig zo vanzelfsprekend zijn dat we geneigd zijn te vergeten dat ze dat vroeger niet waren: aandacht voor het architectuurproces, ‘just enough, just in time’-architectuur (we waren agile ‘avant le lettre’), de noodzaak tot multi-disciplinaire samenwerking, de relatie tussen architectuur en organisatiecultuur, de aandacht voor soft skills, de overgang van organisatie- naar ecosysteemperspectief, de behoefte aan multidynamische architectuur, het onderscheid tussen principe-gebaseerde en regel-gebaseerde architectuur, en de belangrijke relatie tussen architectuur en ethiek. Om maar een paar te noemen.

Nieuwe betekenisvolle architectuurbenadering

En opnieuw is er behoefte aan herijking van het vak van enterprise-architectuur. In onze whitepaper ‘Architecture in this new world we live in’ uit 2020 introduceren we het concept Sensemaking Architecture. Sensemaking Architecture is de volgende stap in DyA. Het is een noodzakelijke stap vanwege de technologische en maatschappelijke veranderingen. Om effectief met deze veranderingen om te gaan, moeten we onze manier van werken drastisch aanpassen. We hebben andere concepten, andere lenzen en andere onderwerpen nodig dan we gewend zijn. In het genoemde whitepaper stellen we dat deze nieuwe, betekenisvolle architectuurbenadering op vier pijlers rust: ze is human-centered, flow-oriented, value-sensitive en situational:
 

  • Human-centered omdat in een steeds complexere wereld de houding, interacties en capaciteiten van mensen een essentiële rol spelen. Hoe meer techologie, hoe belangrijker de rol van de mens.
  • Flow-oriented omdat het niet gaat om statische modellen, zoals we gewend zijn om met ArchiMate te maken, maar om het geven van inzicht in de dynamiek waar een organisatie in zit. Waar zijn de causal loop diagrammen?
  • Value-sensitive omdat de waarden van individu, organisatie en maatschappij gerespecteerd moeten worden. Het is niet voor niets dat het thema van digitale ethiek steeds meer weerklank vindt.
  • Situational omdat architectuur, om flexibiliteit te creëren, onderscheid moet kunnen maken tussen verschillende contexten en subsystemen binnen een organisatie, en zowel inhoud als werkwijze moet kunnen aanpassen wat nodig is in een specifieke context.

DYA Webinar

Op 11 maart 2022 organiseerden we een webinar. Marlies van Steenbergen, Ton Eusterbrock en Hans Nouwens nemen je mee in hun visie op Sensemaking Architecture, in het bijzonder de pijler situational. Samen met Anton Opperman, informatiemanager CIO-Office van de Erasmus Universiteit, kijken we hoe dit in de praktijk uitpakt.

Webinar terugkijken

DYA Dag 2023

De 2023 DYA community-dag is bedoeld onze visie op Sensemaking Architectuur toe te lichten. Naast de sprekers bieden we een forum voor de uitwisseling van ideeën en best practices tussen architecten en andere belanghebbenden. De locatie in Bunnik is goed te bereiken met auto en OV.

De 2023 editie van de DYA-Dag zal plaatsvinden op vrijdag 12 mei, 10:00 tot 15:00h in het BOVAGhuis te Bunnik. Geïnteresseerd? klik op de button hieronder voor meer informatie.

Meer informatie

Hans  Nouwens

Hans Nouwens