5 Tips voor een succesvolle ontwikkeling van digitale werkplekken of werkplekomgeving

5 Tips voor een succesvolle ontwikkeling van digitale werkplekken

Hoe implementeer je succesvol digitale werkplekken?

 

Digitale werkplek

Elk bedrijf heeft vandaag of morgen een digitale werkplek nodig die op maat en aangepast is aan de behoeften van het bedrijf én zijn medewerkers. Zij willen tenslotte maar één ding: op verschillende apparaten optimaal (samen)werken, op elk moment en waar ze ook zijn. 

Digitale werkomgeving

De verandering naar deze nieuwe digitale werkomgeving is een belangrijk project. Naast investeringen in tijd en geld brengt het de efficiëntie van het hele bedrijf naar een hoger niveau. Zo faciliteert de organisatie de medewerkers efficiënter en effectiever te werken en daarmee waarde toe te voegen. Daarom is aandacht voor adoptie door de eindgebruikers van essentieel belang voor een succesvolle implementatie. Waar moet je over nadenken bij het opzetten van een modern workspace? En hoe doe je dat? Graag geef ik je enkele tips:

1. Stel doelen

Stel jezelf de vraag: wat is het resultaat dat ik aan het eind van dit project wil hebben bereikt? Zodra we weten wat onze eindbestemming is, kunnen we stap voor stap van begin naar eind navigeren. Je stapt tenslotte ook niet in je auto zonder bestemming of doel.

2. Omarm feedback over de digitale werkplek

Met de digitale werkplek wil je beter aansluiten bij de behoeften van medewerkers. Verzamel daarom feedback bij medewerkers voordat je hun moderne werkplek inricht. Organiseer een meeting met je team en bepaal de punten en aspecten die belangrijk zijn. Neem deze mee bij de opzet van de moderne werkplekken.

3. Maak persona’s

Bepaal samen met je team wat medewerkers productief maakt en wat hen vertraagt. Dat doe je door met elk intern team een plan op te stellen voor een werkdag. Dit geeft inzicht in de gedragsbehoeften van de medewerker en daarmee een mooie basis voor de moderne werkplek. Maak van deze input verschillende persona’s die gelijkenissen hebben met de gemiddelde medewerker en representatief zijn voor jouw bedrijf. Gebruik de criteria van deze persona’s bij de implementatie van de nieuwe digitale werkplekken. Zo bespaar je tijd en geld door enkel te implementeren wat werknemers daadwerkelijk gaan gebruiken.

4. Werk samen

Projecten zo coördineren dat ze in lijn zijn met de doelstellingen van je bedrijf doe je door samenwerken. Zorg daarom dat de HR-, Operations-, Marketing- en de IT-afdeling samenwerken. Zeker bij een verandering die ingegeven wordt door technologie. De ontwikkeling van de werkplek is namelijk niet alleen een IT-project. Het raakt iedereen omdat de manier van werken voor de hele organisatie verandert. Het grootste onderdeel is dan ook de culturele verandering die enkel slaagt met betrokkenheid van elke medewerker. Het draait allemaal om het vermenselijken van de digitale transformatie van je bedrijf. 

5. Blijf waarde toevoegen

Alleen het creëren van een nieuwe werkomgeving of een sociaal intranet is niet de oplossing - waarde moet voortdurend worden toegevoegd. De gehele context waarin digitale werkers hun taken uitvoeren is in korte tijd veranderd. Medewerkers zijn gewend om altijd en overal verbonden te zijn, onafhankelijk van plaats, tijd en device. Facebooken, Instagrammen en Twitteren, e-mail checken, berichten beantwoorden, een post op LinkedIn plaatsen enzovoort. Deze gebruikersmentaliteit is inmiddels ook verlegd naar de zakelijke moderne werkplek.

Meer weten over de digitale werkplek?

Ben je benieuwd hoe je soepel de stap kunt maken naar een digitale werkomgeving? Bekijk onze Smart Workspace oplossing of download de whitepaper 'Roadmap naar de werkplek van 2025'

Naar Smart Workspace Download whitepaper