Hero imageMobile Hero image
  • LinkedIn
  • Facebook

June 24, 2022

Sinds 2017 zijn de zoekopdrachten in Google naar ‘low-code-ontwikkeling’ verviervoudigd en zijn de bedrijfsinvesteringen in low-code systemen enorm gestegen. Gartner verwacht dat driekwart van alle organisaties tegen 2024 binnen hun gehele bedrijf gebruikmaakt van low-code tools. Lees de blog of vraag direct onze expertise aan en ontdek de mogelijkheden van Power Platform.

Low-code-ontwikkeling zal een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van zakelijke IT-systemen. Het bevordert de productiviteit van teams, versnelt innovatie en biedt een antwoord op het groeiende tekort aan ervaren ontwikkelaars. Heeft jouw organisatie de overstap naar low-code nog niet overwogen, dan zou het dat wellicht moeten doen. Lees hier wat je moet weten.

Wat betekent ‘low-code-ontwikkeling’?

Simpel gezegd: low-code systemen stellen gebruikers in staat om eenvoudige applicaties (apps) te bouwen met weinig tot geen handmatig programmeerwerk door gebruik te maken van bestaande datasets en systemen van bedrijven. Met ‘Low-code-ontwikkeling’ en ‘no-code-ontwikkeling’ wordt vaak hetzelfde bedoeld.

Het is een manier waarop gebruikers alledaagse problemen waar ze op de werkvloer tegenaan lopen, kunnen oplossen door nieuwe digitale diensten te ontwikkelen. Het HR-team kan bijvoorbeeld een app bouwen voor het inwerken van nieuwe medewerkers. Het financiële team kan er een bouwen om datasets voor hun rapportagedashboard te volgen. En magazijnmedewerkers kunnen een app creëren om leveringen op verschillende locaties te volgen.

Het implementeren van low-code applicaties is net zo eenvoudig als het delen van een foto op je telefoon. De apps kunnen in de loop der tijd worden aangepast en verbeterd, maar ook gewoon verwijderd als ze niet meer nodig zijn.

Hoewel veel SaaS-producten ‘low-code’ elementen in hun producten integreren, zoals in e-mailsystemen om automatische e-mailworkflows mogelijk te maken, focussen we in dit artikel op rechttoe, rechtaan LCAP’s (Low Code Application Platforms), die hoofdzakelijk bedoeld zijn om andere apps mee te maken. Gartner heeft de twaalf meest toonaangevende LCAP’s in zijn Magic Quadrant van 2022 opgenomen. Dat zijn Appian, Creatio, Kintone, Mendix, Microsoft Power Platform, Newgen, Oracle, OutSystems, Pega, Quickbase, Salesforce en ServiceNow.

Sommige LCAP’s richten zich op specifieke sectoren. Zo richt Mendix zich op fabrikanten, terwijl andere LCAP’s, zoals Microsoft Power Platform, bedoeld zijn voor universeel gebruik. Maar alle LCAP’s maken het mogelijk voor niet-technische gebruikers om snel hoogwaardige digitale diensten te ontwerpen en implementeren.

Wat is de waarde van low-code-ontwikkeling voor bedrijven?

Low-code systemen nemen de obstakels voor ontwikkeling weg, zodat ook medewerkers van buiten de IT-afdeling apps kunnen bouwen. Die apps kunnen worden gebruikt om zakelijke problemen op te lossen, repeterende taken te automatiseren en nieuwe klantervaringen te testen.

Op deze manier vergroten low-code systemen de ontwikkelingskracht van organisaties. Omdat medewerkers namelijk niet langer hoeven te wachten op IT-teams voor het ontwerpen, bouwen, testen en implementeren van nieuwe applicaties. Het initialiseren van de app is al gebeurd. Daardoor kunnen ‘gewone ontwikkelaars’ zich richten op het bouwen van handige functionaliteiten en het optimaliseren van de waarde van hun apps. Op deze manier vergroot low-code de productiviteit van organisaties.

IT-teams behouden de controle over de applicaties die medewerkers bouwen en spelen een belangrijke rol in de beveiliging van low-code-ontwikkeling binnen hun organisatie. Medewerkers krijgen dus de digitale tools in handen om hun eigen problemen op te lossen. En zo houden IT-teams meer tijd over om zich te richten op het wegwerken van ontwikkelingsachterstanden en het opleveren van ingewikkelde, bedrijfskritische projecten.

Door op deze manier de druk bij IT-teams weg te nemen, kan low-code-ontwikkeling een effectieve strategie zijn voor organisaties die hun ontwikkelcapaciteit beter willen benutten. Ondernemingen kunnen zich hiermee wapenen tegen het groeiende tekort aan ervaren IT-professionals wereldwijd.

Low-code-ontwikkeling bevordert ook de innovatie binnen bedrijven. Low-code systemen slaan een brug tussen IT- en andere bedrijfsteams door de gebruikers die het best op de hoogte zijn van een zakelijk probleem, de tools in handen te geven om dit op te lossen.

Systemen als Microsoft Power Platform en Mendix kunnen zowel binnen als buiten het bedrijf worden ingezet. Ze stellen teams in staat om nieuwe klantervaringen te creëren en te implementeren. Het bedrijf behoudt daarbij de volledige controle over elk aspect van hun apps en heeft inzicht in het gebruik ervan.

Hoe ziet low-code-ontwikkeling eruit in de praktijk?

De mogelijkheden van low-code-ontwikkeling verschillen per systeem. Zo is Microsoft Power Platform ingebouwd in Office 365, waardoor het de vertrouwde werkomgeving van Microsoft aan geavanceerde AI- en automatiseringsmogelijkheden kan koppelen en met tools en databases van derden kan integreren. Andere platforms zijn daarin iets beperkter.

Alle low-code systemen zijn voorzien van een grafische gebruikersinterface waarmee gebruikers datasets, applicatiefuncties, workflows en besturingselementen kunnen ‘samenvoegen’ om eenvoudige apps te bouwen. Traditionele softwareontwikkeling gaat vaak gepaard met het schrijven van vele regels code. Low-code-ontwikkeling is echter gericht op het samenvoegen van ‘bouwstenen’ om efficiënte, geïntegreerde softwarediensten te bouwen.

Medewerkers kunnen een low-code systeem bijvoorbeeld gebruiken voor het creëren van een online formulier. De eerste stap bestaat uit het vastleggen van de vereisten en het bedenken van de app door middel van ontwerpgericht denken. Vervolgens ontwerpen ze de afzonderlijke schermen voor de app op het low-code platform op hun browser. Daarna kunnen ze deze schermen op de meest logische manier samenvoegen om te testen hoe de schermen en onderdelen van de applicatie functioneren. Dat kan met behulp van eenvoudige formules en door middel van slepen en verplaatsen. Tot slot kunnen ze hun nieuwe dienst per e-mail of op een andere manier delen, en data verzamelen om te zien hoe de app wordt gebruikt en hoe ze deze in de toekomst kunnen verbeteren.

Wat moet ik verder nog weten over low-code-ontwikkeling?

Low-code systemen zijn speciaal ontworpen om gebruikt te worden naast traditionele tools met handmatige programmering. Ze zijn niet bedoeld om deze te vervangen. De meeste bedrijven zullen nog steeds een beroep op hun IT-team moeten doen voor de ontwikkeling van gecompliceerde, multifunctionele digitale diensten.

Maar ook veel professionele ontwikkelaars maken inmiddels gebruik van low-code systemen om sneller te kunnen ontwikkelen. Bij Sogeti ondersteunen we ondernemingen met het opschalen en beveiligen van hun gebruik van low-code systemen. Dit omvat onder meer het helpen van IT-teams om low-code applicaties van professionele kwaliteit te ontwikkelen door gebruik te maken van ontwerpgericht denken, Application Lifecycle Management (ALM) en onze bibliotheek met kant-en-klare low-code componenten.

IT-teams spelen daarnaast nog een andere belangrijke rol. Door middel van training en governance moeten zij ‘gewone ontwikkelaars’ zonder programmeerervaring helpen om low-code systemen veilig en doeltreffend te gebruiken. Low-code-ontwikkeling verschaft nieuwe gebruikers en derden mogelijk inzicht in bedrijfsgegevens, wat risico’s op het gebied van gegevensbeveiliging met zich mee kan brengen. Ook de toenemende hoeveelheid applicaties kan problemen opleveren. Want als medewerkers binnen één organisatie honderden of duizenden apps creëren, dan moeten deze ook nog eens samen goed kunnen werken. Testen, systeemonderhoud en signalering van afwijkende activiteiten zijn daarbij allemaal van essentieel belang.

Sogeti helpt organisaties over de hele wereld met het opschalen en beveiligen van hun low-code systemen en met het ontsluiten van de baanbrekende innovaties en efficiëntievoordelen die deze systemen bieden. Met onze hulp en met de kracht van low-code-ontwikkeling is de productiviteit van jouw organisatie net zo sterk als de verbeeldingskracht van je team.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze ervaringen en het volledige potentieel van je teams benutten? Neem contact met ons op.