Power Platform blogs webbanner

Waarom de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties met low-code de toekomst heeft

Lees hier hoe het zit

Of vraag direct onze expertise aan en ontdek de mogelijkheden van Power Platform.

Expertise aanvragen

3 redenen verklaren het succes

Er is een revolutionaire democratisering gaande in de ontwikkeling van bedrijfstechnologie, en iedereen mag meedoen.

Momenteel maakt 84% van de bedrijven gebruik van low-code oplossingen. Hiermee kunnen alle medewerkers, ook degenen die niet over IT-vaardigheden beschikken, eenvoudige bedrijfsapps bouwen. In 2021 kwam het totaalbedrag aan investeringen in low-code systemen uit op 13,9 miljard dollar, een toename van 20% ten opzichte van het jaar ervoor. Forbes riep low-code-ontwikkeling zelfs uit tot de ‘Most Disruptive Tech Trend of the Year’. En Gartner voorspelt dat tegen 2025 75% van de zakelijke applicaties met behulp van low-code zal worden gebouwd.

Wat verklaart het succes achter deze low-code revolutie bij bedrijven? En waarom is dit ook voor jou van belang?

Reden 1:  de overstap naar meer zelfbediening is al lang geleden begonnen. Low-code is de finishing touch.

De afgelopen tien jaar hebben bedrijven hun digitale transformatie gericht op het digitaliseren van de klantcontactpunten en op het creëren van naadloze klantervaringen met behulp van technologie.

Bedrijven moeten deze klus nu afronden. Door ook hun backendprocessen efficiënt te maken, kunnen ze daadwerkelijk aan de verwachtingen van hun klanten voldoen.

Bedrijven kunnen dat dankzij low-code oplossingen als Microsoft Power Platform, Mendix, OutSystems en andere systemen. Door gegevens en systemen met elkaar te verbinden, krijgen organisaties een compleet beeld van alle supply chains en kunnen ze de productiviteit binnen hun onderneming kracht bijzetten.

Zo kan een retailer low-code-ontwikkeling gebruiken voor het bouwen van een applicatie voor voorraadbeheer, eentje met een QR-scanner bijvoorbeeld, om binnenkomende leveringen bij te houden. Het bedrijf kan deze data delen met zijn klanten om hen op de hoogte te houden van hun bestellingen. Maar ook met zijn magazijnmedewerkers om voorraadcontroles sneller te laten verlopen en met de financiële afdeling ten behoeve van de boekhouding.

Reden 2: traditionele modellen voor IT-systemen kunnen de vraag nu al niet meer bijbenen. En die vraag neemt alleen maar toe.

Low-code systemen, waarmee iedereen zelf applicaties kan ontwikkelen, verhogen de productiviteit van bedrijven. Ze stellen medewerkers namelijk in staat om handmatige, repeterende taken te automatiseren.

  • Moet het operationele team weten hoeveel medewerkers weer op kantoor werken nu de coronapandemie op zijn retour is? Bouw een app.
  • Moet het salesteam mogelijke verkoopkansen op locatie vastleggen? Bouw een app. 
  • Is de app niet meer nodig? Dan gooi je hem gewoon weg.

In het verleden kwamen de ontwikkeling en het onderhoud van dergelijke applicaties bij de IT-afdeling op het bureau van de professionele ontwikkelaars terecht, waardoor die minder tijd voor bedrijfskritische taken overhielden. Door medewerkers de middelen te geven om deze digitale tools zelf te ontwikkelen, binnen een veilige, robuuste omgeving als Microsoft Power Platform, kunnen deze professionals zich weer concentreren op het uitvoeren van de digitale transformatie en andere gespecialiseerde projecten.

En dat is belangrijk gezien het tekort aan professionele ontwikkelaars waar bedrijven tegenaan lopen. Wereldwijd hebben bedrijven te maken met een tekort van 40 miljoen geschoolde arbeidskrachten. Verwacht wordt dat dit aantal tegen 2030 zal zijn verdubbeld. Gegevensanalisten, IT'ers, webdesigners en managers zijn overal ter wereld de lastigste posities om in te vullen.

Aan de andere kant spelen ook nog de veranderde verwachtingen van medewerkers mee. Van de medewerkers die nog niet gebruikmaken van low-code tools, wil 96% er graag mee werken. Vooral bij jongere werknemers is de vraag hoog en zij maken het gros van het personeelsbestand uit. Millennials en generatie Z-medewerkers zijn opgegroeid in het digitale tijdperk. Voor hen komt flexibiliteit op de werkplek op de eerste plaats. Door hun ‘digital-first’ mindset is het zeer aannemelijk dat zij nu al hun eigen technologische oplossingen bouwen en voor de uitvoering van hun werk gebruikmaken van niet-officieel goedgekeurde communicatie- en samenwerkingstools.

Low-code systemen waarmee medewerkers snel, simpel en veilig hun eigen oplossingen kunnen bouwen, bevorderen de productiviteit en de tevredenheid op de werkvloer. In een recent onderzoek door Salesforce gaf 91% van de respondenten aan dat ze door het gebruik van low-code systemen meer tijd overhielden, en een betere balans tussen werk en privé. Een belangrijk gegeven voor organisaties die zich zorgen maken over ‘The Great Resignation’!

Reden 3:  low-code-ontwikkeling verandert razendsnel en dit gaat gepaard met de nodige veranderingen op de werkvloer.

In de toekomst zal low-code-ontwikkeling net zo vanzelfsprekend zijn als de elektriciteit bij ons thuis: zo alomtegenwoordig dat niemand het nog als ‘technologie’ beschouwt.

Dat komt doordat low-code onze IT-modellen nu al opnieuw vormgeeft, en niet in de laatste plaats omdat het organisaties minder afhankelijk van professionele ontwikkelaars maakt. De ontwikkelingen op dit gebied gaan bovendien zo extreem snel, dat low-code-ontwikkeling steeds bruikbaarder en toegankelijker wordt voor mensen zonder programmeerervaring.

Met de meeste low-code systemen van tegenwoordig kunnen gebruikers apps bouwen door het samenvoegen van losse ‘bouwstenen’. De nieuwste systemen zullen gebruik gaan maken van technologieën als CoPilot van GitHub, waarbij gebruikers slechtst hoeven te typen wat hun applicatie moet doen, waarna AI met de oplossing komt. Verder zullen leveranciers van low-code platforms zich in de toekomst waarschijnlijk gaan richten op branchespecifieke oplossingen, zoals programma's voor het bouwen van applicaties voor zorgprofessionals.

Hoe verdienstelijker de systemen, hoe groter het aantal zakelijke gebruikers. En dat brengt ook nieuwe werkwijzen met zich mee. Nog even en het bouwen van een app is de nieuwe standaard om onze alledaagse problemen op de werkvloer op te lossen. Net als dat we nu alleen nog maar e-mailen of een chatbericht sturen in plaats van pen en papier te pakken zoals vroeger.

Kansen pakken

Hoewel de meeste bedrijven al gebruikmaken van low-code-ontwikkeling, gaat er tijd overheen voordat organisaties weten hoe ze het volledig potentieel van systemen als Microsoft Power Platforms kunnen benutten.

Sogeti staat klaar om je te ondersteunen bij het opschalen en beveiligen van low-code-ontwikkeling binnen je organisatie. We helpen je met het opstellen en het testen van een businesscase voor low-code, met het trainen en ondersteunen van je teams op het gebied van applicatieontwikkeling en met het implementeren van end-to-end-governance voor low-code-ontwikkeling.

Met onze hulp hebben de medewerkers van Rabobank alleen al in de eerste twaalf maanden 1.500 low-code apps ontworpen. Hiermee hebben ze de volledige waarde van Microsoft Power Platform ontsloten en de productiviteit van hun teams vergroot.

Wanneer bedrijven de kansen die low-code-ontwikkeling biedt met beide handen aangrijpen, dan gaan ze er alleen maar op vooruit. Wil je meer weten over onze ervaringen en het volledige potentieel van je teams benutten? Neem vandaag nog contact met ons op.

Social Sharing block