Power Platform blogs webbanner

Hoe werkt het Power Platform en wat kun je ermee?

Iedereen kan apps bouwen

Met Microsoft Power Platform kan iedereen apps voor mobiele devices bouwen. Waarom is het slim snel met dit platform aan de slag te gaan? En tot op welke hoogte kunnen citizen developers hiermee zelf apps ontwikkelen? Lees vooral verder of duik direct dieper in onze Power Platform-oplossingen!

Naar Power Platform services

De vraag naar applicaties groeit harder dan developers kunnen bijbenen: Microsoft verwacht dat 500 miljoen nieuwe apps het levenslicht zien in de komende vijf jaar. Dat zijn meer mobiele apps dan er in de afgelopen 40 jaar gebouwd zijn! Developers kunnen dit tempo niet bijhouden. De vraag is vijf keer groter dan zij aankunnen. Dat betekent dat je als organisatie de kans loopt, dat je niet de gewenste apps in hebt terwijl jouw concurrent dat misschien wel voor elkaar krijgt. Hoe los je dat op? 

65 procent low-code 

Veel mobiele apps zijn low-code applicaties… en het percentage low-code apps groeit nog harder dan het totale aantal nieuwe mobiele applicaties. Naar verwachting zal in 2024 maar liefst 65 procent van alle apps met low-code ontwikkeld zijn. Het voordeel daarvan is, dat low-code applicaties relatief eenvoudig te bouwen zijn. Dat biedt kansen om de groeiende applicatiekloof te overbruggen. Microsoft speelt daar slim op in met het Power Platform – een low-code en no-code ontwikkeloplossing waarmee bedrijven snel applicaties of chatbots kunnen bouwen, processen verbeteren, inzichten verkrijgen en het werk anders kunnen organiseren. 

Power Platform 

Het bouwplatform van Microsoft opent een wereld aan low-code ontwikkelmogelijkheden. Daardoor kunnen medewerkers zonder development-ervaring zelf aan de slag om een low-code app te ontwikkelen. Op het platform vinden ze onder andere tools en bouwblokken om apps te bouwen. Bij Sogeti bieden we verschillende services rond het Power Platform. We adviseren bijvoorbeeld hoe klanten dit platform kunnen inzetten en optimaliseren, trainen medewerkers om daar mee aan de slag te gaan en kunnen het platform implementeren, integreren met legacy systemen en beheren.

Aanwezigheidsregistratie 

Wat kun je als citizen developer met het Power Platform? Tot een bepaalde hoogte kunnen medewerkers zonder development-ervaring hiermee zelf mobiele apps bouwen die gebruikmaken van de veelgebruikte codes, systemen en applicaties zoals SQL, Common Data Service en Sharepoint. Bedrijven zijn dan bijvoorbeeld in staat om zelf apps te ontwikkelen voor tijdsregistratie. Daarmee kunnen medewerkers en thuiswerkers op hun mobiele device aangeven wie, wanneer en waar werkt – geen overbodige luxe ten tijde van corona.

Asset management 

Met het Power Platform kunnen organisaties ook zelf apps ontwikkelen om hun asset management overzichtelijker te maken, zodat beheerders beter kunnen bijhouden wie welke bedrijfsmiddelen gebruikt en hoe medewerkers daarmee omgaan. Dat kan voor uiteenlopende bedrijfsmiddelen zoals laptops, auto’s, gereedschap of vakliteratuur. Sogeti ontwikkelde een asset management app op het Power Platform. Hiermee geven medewerkers op hun mobiel aan welke asset ze tot wanneer gebruiken of willen reserveren. Om het asset management nog makkelijker te maken heeft Sogeti de app voorzien van een barcodescanner. Medewerkers scannen de code op het device en het asset management-programma weet meteen om welk apparaat het gaat.

Self-service tools 

Ook Rabobank gebruikt het Power Platform. Hiermee stimuleert de bank zijn medewerkers om self-service tools te gebruiken. Deze tools maken gebruik van Power BI, Power Apps en Power Automate – functionaliteit die medewerkers vaak inzetten om inzicht in bijvoorbeeld klantgedrag of de financiële markt te verkrijgen en rapportages daarvan te maken. Door Power Platform op deze manier te benutten, kan Rabobank ook beter monitoren wie welke data en tools gebruikt. Daardoor wordt het makkelijk om in de gaten te houden wie zich wel of niet aan de wet- en regelgeving houdt en centraal compliancy-beleid in te stellen. 
 
Tot welke hoogte kunnen organisaties met Power Platform zelf apps bouwen, zonder dat ze daarvoor development-kennis nodig hebben? Met het instellen van een compliancy policy stoten we wel tegen het developmentplafond. Rabobank heeft daarvoor dan ook de hulp van Sogeti ingeroepen. Ben je benieuwd welke mogelijkheden het platform voor jouw business biedt en waar bij jou de grens ligt? In het volgende artikel gaan we daar uitgebreider op in met enkele praktijkvoorbeelden.  

Wat kun jij met het Power Platform?

Benieuwd wat jouw business wel en niet kan met het Power Platform? Bekijk onze Power Platform servicepagina of ga naar het volgende artikel in deze serie: Hoe kan een expert jou helpen om zelf apps te bouwen?

Naar Power Platform services

Deel dit artikel