asml-twinscan-high-tech-testen-sogeti

ASML vergroot interoperabiliteit door testen in de keten

Meer weten over Test Automation Services?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de Test Automation pagina.

Test Automation Informatie aanvragen

 

Klant

ASML is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van productiemachines voor computerchips. Daarnaast levert het bedrijf systemen die de kwaliteit van de chips meten en correcties aan de chipmachine doorvoeren. ASML is continu bezig zijn systemen en aanpak te optimaliseren. Daardoor vinden er doorlopend aanpassingen aan de productiesystemen, hardware en software plaats.

Vraag

Tussen de systemen die ASML levert, vindt behalve communicatie ook veel data exchange plaats. Dat betekent dat in een productieketen systeem A de documenten van systeem B moet kunnen inlezen en gebruiken. Denk daarbij aan berichten om de machine aan te sturen en de documentatie voor de productieketen, zoals informatie over de belichting van wafers, de chipkwaliteit en de systeemconfiguraties. Het communiceren en interacteren van deze systemen heet interoperabiliteit.

Vroeg testen in de keten

De interoperabiliteit van een systeem is essentieel voor het functioneren van machines. Daarom wilde ASML dit in een zo vroeg mogelijk stadium testen. Gaat er iets mis in de keten, dan kunnen fabrieksprocessen geheel of gedeeltelijk stil komen te liggen. Om dit te voorkomen, wilde ASML de kwaliteit van zijn systemen en de software die daarop draait kunnen garanderen.

Complexe omgevingen

Bij het testen van de interoperabiliteit kampte ASML met een extra uitdaging. De productieomgeving bij ASML bestaat namelijk uit veel verschillende machines met uiteenlopende software en configuraties. Dat vroeg om een testpartner met kennis van complexe productieomgevingen en -systemen.

Oplossing

ASML vond in Sogeti High Tech de geschikte partner om de interoperabiliteit van zijn complexe productieomgeving te testen. In 2011 startte een team van Sogeti High Tech bij ASML. Het team ontwikkelde eerst een framework voor systeemtests, genaamd TWIST. Met dit framework kan ASML nu ook de interoperabiliteit in een volledige keten testen, terwijl het bedrijf eerder alleen losse systemen kon testen.

Realistische ketensituatie

Door de interoperabiliteit in een keten te testen kan ASML klanten garanderen dat de machines ook op hun werkvloer perfect functioneren. Het testen vindt nu namelijk plaats in een realistische ketensituatie. Daardoor komen interoperabiliteitsproblemen tussen machines al tijdens het testen aan het licht. Vroeger kwamen ASML en zijn klanten daar pas achter wanneer machines daadwerkelijk in gebruik werden genomen – met alle gevolgen voor het productieproces van dien. Nu test Sogeti High Tech de operabiliteit op basis van operational profiles van klantdata. ASML kan zo de klantsituatie bijna volledig nabootsen en zo interoperabiliteitsissues met testen voorkomen.

Voordelen automatisch testen met TWIST

Het grote voordeel van TWIST is dat het testen automatisch kan plaatsvinden – dus ook buiten werktijden. Dat levert ASML ten eerste aanzienlijke tijdswinst op in het productieproces. Ten tweede reduceert ASML het aantal fouten ten opzichte van handmatig testen. Niet voor niets wordt TWIST inmiddels breed gebruikt binnen ASML voor verschillende (systeem)tests.

Testen van 'system of systems'

ASML kan nu ‘system of systems’-testen uitvoeren: het bedrijf test niet langer een losstaand systeem, maar een keten van verschillende systemen. Dat vraagt om specifieke testkennis van complexe simulaties. Kennis die Sogeti High Tech in samenwerking met Sogeti High Tech Frankrijk in huis heeft. De Franse collega’s hadden eerder bij Airbus vergelijkbare ketentesten uitgevoerd. En net als ASML, maakt Airbus gebruik van een complexe productieomgeving met verschillende configuraties.

Tom van de Ven, Senior Testconsultant High Tech

Door de verschillende configuraties waren geautomatiseerde ketentesten bij ASML erg complex, maar TWIST bood uitkomst. Hiermee kunnen we klantomgevingen realistisch simuleren en de interoperabiliteit van ASML systemen waarborgen.

Meer weten over High Tech? 

Wil je meer weten over automatisch testen in high tech omgevingen?  Neem dan contact op met Wim Verheijen of bekijk onze High Tech services.

Ga naar High Tech services

Kan ik je verder helpen?