Quality Experience Day 2019

Met de QX Day ben je in één dag bij over de nieuwste ontwikkelingen in quality assurance, devops en testautomation.

QX-Day-2019

Transitie naar Agile en DevOps vragen om toepassen van Continuous Testing. De werkwijzen, principes en voordelen zijn inmiddels voor iedereen wel bekend. Pas je het goed toe, dan zet je met een juiste mix van mensen en expertises snel kwalitatieve producten neer. Maar wat als dat niet lukt? En kwaliteit, snelheid en kosten juist onder druk komen te staan met de transitie naar deze nieuwe werkwijzes? Dit werd allemaal behandeld op deze editie van de QX Day.

We hadden een vol programma op 1 oktober

Om 9.30 zijn we plenair gestart met een inspirerende kijk op Continuous Testing. Reindrich Geerman (KPN), en Antoine Aymer (Sogeti) gaven hun visie en praktische blik op DevOps en Continuous Testing. Daarnaast heeft Jac Orie, de succesvolle schaatscoach, vanuit zijn ervaringen op sport, een andere kijk op het thema gegeven.

Automation

De uitdagingen bij automation zijn divers. Technologische mogelijkheden en business drivers maken dat we het hebben over toepassing van bijvoorbeeld RPA en over het testen van chatbots. Laat je inspireren door de visie en ervaringen van Sogeti en ABN AMRO. Bij bepaalde domeinen staat automation nog in de kinderschoenen. Leer van de ervaringen op het gebied van SAP bij Neste.

Agile & DevOps Experiences

Waarde toevoegen en continu verbeteren. Dat is waar Agile werken en de DevOps mindset op gericht is. Er is bijna geen organisatie meer die het nog niet heeft omarmt. Maar zeker zijn van de kwaliteit van producten en de snelheid realiseren die gewenst is, dat lukt vaak nog niet. De sprekers in deze stream geven je inzichten in belangrijke lessen en handvatten uit de praktijk van veranderende organisaties als NS, Alphabet en Kamer van Koophandel.

AI & Data

Data is er in overvloed en technologische vooruitgang maakt het mogelijk om hier heel intelligente dingen mee te doen. Met de juiste expertise en aanpak voor data, AI en testen ontstaan nieuwe mogelijkheden voor slim, efficiënt en effectief ontwikkelen en testen. Laat je bijpraten over data driven ecosystemen, het gebruik van data bij testen, AI & Testen, Model Based Testen en het gebruik van een Digital Twin.

Topics in QA & Testing

In deze stream hebben we een aantal belangrijke topics over uitdagingen in QA & Testing. Bijvoorbeeld Pen testing, de ervaringen van Cargill met SAP testing, model based testen van high tech producten en over eAPM; een oplossing die ondersteunt in het bepalen van de geschiktheid van applicaties voor het DevOps model.

Bekijk hieronder de aftermovie van de QX Day 2019:

Onze sponsoren

Programma

9:00 - 9:30
Ontvangst
9:30 - 11:10
Plenair ochtendprogramma: "Continuous Testing"

Gerrit Heijkoop en Marco van den Brink | Opening

Perserij

Jac Orie | Het belang van data en analyse op weg naar olympisch goud

Perserij

Jac zal je uitleggen waarom data & analyse zo'n belangrijke rol spelen in topprestaties. De bewegingswetenschapper legt uit waarom hij op basis van een gedegen data-analyse besloot om Achtereekte een contract aan te bieden (10 maanden later was ze olympisch kampioen), hoe hij door data-mining een training van Kjeld Nuis besloot om te gooien en hoe hij statistiek gebruikt om zijn schaatsers naar het 'next level' te leiden.

Antoine Aymer, Sogeti | The state of Continuous Testing in 2019

Perserij

This session takes a look at the state of Continuous Testing—the process of fast and efficient validation of software releases in Agile developments through highly automated tests.

Reindrich Geerman, KPN | Continuous Testing beyond the limits

Perserij

KPN is nu al meer dan vijf jaar bezig met Digital Transfomation. Reindrich neemt je mee in hun reis tot Continuous Testing en zal “The Good, The Bad and The Ugly” van hun reis met je delen. Reindrich zal je ook een sneakpeak geven in 'The Beyond' en wat er bij Beyond Continious Testing komt kijken.

11:10 - 11:45
Pauze
11:45 - 12:25
Breakout-sessies & Workshops deel 1

Bo de Vries, Sogeti | Test Automation of RPA…? Nee, beide!

Perserij

Houden de volgende vragen u bezig: “Wat is het verschil tussen RPA & TA? Wat is de definitie van een bot? Hoe kunnen we processen versnellen en wat wordt er in dit perspectief al gedaan?” Genoeg theorie, laten we vooral ook naar praktische voorbeelden kijken van processen die al geautomatiseerd zijn en wat we hieruit kunnen gebruiken. Op die manier kunnen we dit toepassen op zowel Test Automation als Robotic Process Automation.

Paul Custers (NS) | Het NS Test Competence Center: change agents on the move

Jutekelder

De Nederlandse Spoorwegen innoveert volop met IT toepassingen, waarbij het Test Competence Center een integrale rol speelt in de software-ontwikkeling. Hoe organiseren we dit? En hoe gaan we om met de agile transformatie binnen de organisatie? In deze interactieve presentatie laat Paul Custers zien wat de impact is op het Test Competence Center en haar medewerkers en hoe we deze reis maken.

Deepa Mamtani Pillay Almira Tia Nikolic | Revolutionising testing with the power of AI

Kalvermelk 2A

In this presentation we will be taking a look at how Sogeti is leveraging the power of AI to develop smarter and more efficient Testing & QA solutions. We will cover the evolution of software testing and key trends that have paved the way for the use of AI. The team will introduce their data-driven solutions that cover the end-to-end testing & development process. From generating data, to implementing machine learning testing recommendations, and explaining the output of AI. Join us if you want discover the world of AI, testing & QA Co-hosted by Almira Pillay and Tijana Nikolic

Leo Janssen & Daniela Hernandez-Aita (Cargill) | Worldwide (UAT) Testing & Cutover @ Cargill

Meelzolder

After the UAT and regression test, all new functionalities are transferred to the new production environment during the cutover.  The Cargill organization is very complex: it is a very large international organization, spread over various companies and regions. In addition, they have four SAP environments and three system integration partners.In this presentation we discuss the challenges for Cargill for worlwide testing and cutover. 

Daan Oosters | More effective QX Insights in an hour!

Postkamer

Minstens zo belangrijk als de testresultaten is het inzicht hierin. Er zijn veel tools die dit mogelijk maken, maar wat is nu echt belangrijk voor het maken van een goede stuurset? Ingewikkelde visualisaties zijn niet per definitie beter, sterker nog, de kracht van goed inzicht is de eenvoud. Deze sessie laat Daan je zie waar het maken van een goede stuurset aan moet voldoen, maar ook wat je juist niet moet doen.

Henrik Rexed (Neotys) | Use NeoLoad as Gatekeeper of your release

Kalvermelk 2B

DevOps environments demand shorter development cycles and a lot of automation. 
Performance testing is complex and takes time because it still requires human action. So how can reliable and thorough performance tests be executed in these fast-paced environments. How can performance testing tools integrate with a DevOps toolchain?
To secure the deployment of releases in production, most of the organizations are applying an early performance testing approach to validate the level of performance of the main components of the application. The developers often handle this activity.
Most of the developers are more comfortable building testing assets directly from their IDE. The consequence of this movement is: developers use one performance standard, and then performance engineers use another. In this context, it’s not possible to re-use the work done by the developers.  During this session, you will find out about how to overcome these challenges, building a strong « quality as code » pipeline mixing pure code scenarios for component testing, and hybrid design for your staging pipeline.  

Yvette Aendenroomer | Build your own leader

Kalvermelk 2C

De transformaties die organisaties doormaken vragen om ander gedrag en skills van leiders. Leiders zijn er in vele vormen zoals: ScrumMaster, Product Owner en manager. Hoe wil jij dat jouw leider met jou omgaat? Wat verwacht je van jouw leider? Kan een leider zich aanpassen aan wat het team of de organisatie nodig heeft? Tijdens de workshop helpt Yvette om verwachtingen te concretiseren in gedrag. Een goede basis om samen aan de slag te gaan met leadership.

Eveline Moolenaars & Wouter Ruigrok | Maak effectieve ATDD en BDD examples met simpele testontwerptechnieken

Douchelokaal

Het belang van snel en effectief bepalen van de kwaliteit van je producten wordt in Agile en DevOps omgevingen extra versterkt. Meer en meer hoor je bij teams dan ook de wens om meer met een methode als Specification by Example, zoals BDD en ATDD te doen. Deze methoden maken het mogelijk om te beginnen met voorbeelden en testen als basis voor development. Maar hoe weet je of je de belangrijkste elementen van het product in je voorbeelden hebt zitten? En hoe kun je op een effectieve manier garanderen dat je de juiste dingen test?
Met verhalen van teams die het nut van effectief testen hebben ervaren en met concrete oefeningen willen we jou en je team handvatten geven om op een effectieve manier voorbeelden te testen.

12:25 - 13:30
Lunch
13:30 - 14:10
Breakout-sessies & Workshops deel 2

Twan Koot & Addy Zwiebel | Hands off performance testing, an insight into automated performance testing

Perserij

Tijdens deze sessie gaan we in op hoe we performancetesten verder kunnen automatiseren. We gaan alle aspecten in het proces langs en kijken waar kansen liggen en hoe we deze kunnen benutten. Welke voordelen biedt geautomatiseerd peformancetesten en (uiteraard) welke gevaren liggen er op de loer? Door middel van een demo komen de verschillende aspecten van het performancetestproces aanbod. Welke type tools kan je hiervoor gebruiken en hoe zorgen de nieuwste technieken voor een geautomatiseerde performancetest pipeline ?  

Conrad Horsten (Sogeti) & Robbert van der Houwen (Kamer van Koophandel) | OPS als enabler in DevOps bij KVK (inclusief demo)

Jutekelder

Bij vrijwel ieder product team staat OPS standaard als belemmering vermeld. De database of omgeving ontbreekt, de performance is slecht, autorisaties of koppelpunten ontbreken. De Kamer van koophandel heeft op basis van Kubernetes, Docker, Rancher en een catalogus het mogelijk gemaakt dat Product Teams hun eigen Tenant(s) krijgen. De KVK-catalogus biedt de teams functionaliteiten (Sonarqube, Clair, Fitness, Database as a Service, etc.) die gebruikt kunnen worden in de CI/CD-pipelines. Aan de hand van een DEMO wordt gedemonstreerd hoe OPS bouwblokken aanbiedt OPS biedt de bouwblokken zodat de product teams self supported worden. Dit beperkt zich niet alleen tot de Niet Productie Omgevingen, product teams releasen nu ook in productie zonder enige betrokkenheid van OPS. Van OPS als belemmering, naar enabler!

Marcel Schmidt & Dennis van Gelder | Data Driven Ecosystems

Kalvermelk 2A
De wereld verandert, verwachtingen van consumenten over een product of dienst zijn torenhoog. Organisaties werken steeds vaker samen in een ecosysteem met partners om waarde te creëren. Hoe organiseer je data in zo’n ecosysteem, welke expertise heb je nodig, welke uitdagingen zijn er, wat lever je nou precies? Tijdens deze presentatie nemen we je mee in de wereld van interactie, data en samenwerking. we laten je zien hoe een data driven ecosysteem eruit ziet en welke stappen je moet zetten om een rol van betekenis te blijven spelen.

Clemens Rijnen & Henri van de Flier | Analyze your application portfolio to know where the quality and risk issues are

Meelzolder
Analyze your current IT organization, application portfolio, operating model, sourcing strategy, resource allocation, etc. This way you can address top priorities in the most effective way from a business perspective as well as improve the overall quality of your application portfolio.

Charlotte Janus & Randy Semeleer | Usability Lab live roleplay

Postkamer
Leer tijdens deze workshop hoe je een usability test begeleidt, kwaliteit verbetert, budget bespaart en je eindgebruikers blij maakt. Deze workshop is een ware eye-opener als het gaat om de kracht van usability testen en waarom het essentieel is om gebruikers te betrekken voor een goede user experience. Doe mee en ervaar op een laagdrempelige en leuke manier hoe jij deze krachtige en effectieve methodiek toe kan passen. Een methodiek die we hebben aangescherpt in ons eigen UX lab.

Arno van de Velde (Micro Focus) | Imagine Digital Safety Assured; How to bridge the worlds of Digital Assurance and Security

Kalvermelk 2B
Learn how Micro Focus brings together the worlds of security and security testing into Enterprise DevOps. How do we deal with the aspects of Security Testing within a Continuous Quality Assurance or Continuous Testing perspective? How do we make sure Security Testing is not the next bottleneck in an ever faster going world? How do we make sure the (agile) teams and leadership have the insights needed to make optimal decisions on the Software Development Lifecycle and go into Continuous Learning mode? How do our customers do this, and also how does Micro Focus do this for their own Software Factory?

Erik Jansen | Improving test efficiency with Docker

Kalvermelk 2C
Gestandaardiseerde en schaalbare (test) omgevingen; een must voor ontwikkelen en testen volgens de eisen van vandaag. Met de containerarchitectuur van Docker krijg je dat voor elkaar. Wat betekent dat voor jou als tester? In een interactieve demo krijg je inzicht in wat een Docker container is, en ervaar je aan de hand van een demo wat de voordelen van het gebruik ervan zijn. Natuurlijk laten we ook de uitdagingen zien. Je krijgt tips mee om het testen met Docker containers efficiënt op te zetten.

Marianne Duijst | Upskill Your Soft Skills: Communicatie in je Team

Douchelokaal
Faciliteren en luisteren zijn belangrijke vaardigheden in ons testwerk. De kwaliteit van onze producten wordt bepaald door de kwaliteit van de communicatie tussen collega’s. Misschien herken je het wel: je hebt als team een uitgebreide discussie, die echt wel over belangrijke punten ging, maar achteraf blijkt dat je toch met een ander beeld naar buiten bent gelopen dan je collega. In deze workshop gaan we aan de slag met een eenvoudig 6-stappen plan voor gesprekken, teamsessies en analyses. Creëer helderheid en psychologische veiligheid zodat iedereen aan bod komt. Leer meer over hoe je dezelfde taal kunt spreken, veelvoorkomende communicatieproblemen kunt aanpakken en je een goede samenwerking bevordert.
14:10 - 14:20
Pauze
14:20 - 15:00
Breakout-sessies & Workshops deel 3

Vishal Kashyap & Bart Basting | Automated testing for chatbots

Perserij

Chatbots are software and every piece of software should be tested. Especially chatbots, that could reach tremendous amounts of people and get into direct contact with them. Till now, state of the art chatbot testing was to put a whole department of testers or engineers in front of your chatbot and have conversations. To reach sufficient coverage, we are talking about hundreds of thousands of them. This usually takes weeks. Think about what this means for your time to market. Think about the costs for testing. Having conversations automated, could execute them on API level in a few minutes and is way faster than manual. Also you can execute them again and again. With every build, deployment or shipping.

Ghislain Gabriëlse (Sogeti) & Patrick Verpaalen (Alphabet) | Quality Assurance in fast-paced DevOps projects using automation

Jutekelder

Steeds meer bedrijven kiezen voor een Agile of DevOps werkwijze waarbij steeds meer testactiviteiten vroeg in het ontwikkelproces - vaak ook door ontwikkelaars - worden uitgevoerd. Testers zullen zich nieuwe vaardigheden eigen moeten maken om in deze DevOps omgevingen inzicht te kunnen blijven bieden in kwaliteit en risico’s waarbij de het testobject veel meer omvat dan alleen ‘de applicatie’. Denk hierbij aan CI/CD pipelines, (test)infrastructuur of cloud platformen, containers, monitoring en logging. Alle randvoorwaarden om een applicatie te ontwikkelen en releasen moeten goed doordacht gebouwd en getest zijn. Tijdens deze sessie zullen we uitgebreid ingaan op Alphabet als bedrijf, het project, de (technische) omgeving en de stappen die we hebben doorlopen om meer waarde toe te voegen.

Peter Wanders (KLM) | Onbevredigd over testautomatisering? Reduceer je False Negatives!

Kalvermelk 2A

Hoe kan het dat het ene testautomatiseringsproject wel succesvol is, terwijl het voor andere teams enorm worstelen is? Aan de kwaliteit van de testers en de test automation engineers lijkt het niet te liggen en ook de tooling lijkt niet de oorzaak van de moeizame voortgang van best wel veel teams. In deze presentatie wordt naar het belang van een zo groot mogelijke controle over (test-) data gekeken als verklaring voor het succes dan wel de teleurstelling van test (automatiserings-) projecten. De fundamenten van informatiesystemen en softwareontwikkeling worden besproken op zeer begrijpelijke wijze. Welk effect heeft data op codepaden en welk impact heeft dat op het testen? Met behulp van de concepten False Negatives en State Control krijg je inzicht in de oorzaak van deze problemen en wordt een richting aangegeven hoe het testproces te verbeteren.

Jan Wildeman | Model based testing high tech products; old test skills required

Meelzolder

Universiteiten in Nederland worstelen altijd met de vraag hoe hun onderzoeksresultaten kunnen worden toegepast in de industrie. De Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente doen samen onderzoek naar Model Based Testing. De resultaten van het onderzoek worden toegepast bij bedrijven als ASML en Océ. Het eerste project SUMBAT (Super sizing model based testing) is vrijwel afgerond. Een vervolgproject TiCToC (Testing in Times of Continuous Change) zit in de pipeline. In deze presentatie worden beide projecten besproken en wordt ingegaan hoe dit in het bedrijfsleven kan worden toegepast.

Rik Marselis | (niet) Effectief Exploraty Testen

Postkamer

Over exploratory testen bestaan hele uiteenlopende ideeën. Daardoor is er veel verwarring over hoe je deze aanpak van testen effectief kunt inzetten. In deze workshop ervaar je eerst wanneer exploratory testen niet effectief is. Met een kleine toelichting over heuristieken ga je daarna opnieuw aan de slag en ondervind je dat met beperkte middelen een exploratory testsessie al een stuk effectiever wordt. En daarmee wordt exploratory testen vanzelf ook leuker.

Michael de Boer - DATPROF | Continuous Testing – HEAT KILLS. Drink plenty of water.

Kalvermelk 2B

Stel je een trail run voor in warm weer over een langgerekt parcours van 40 km. Er doen 40 deelnemers mee. De wedstrijdleiding gaat er vanuit dat elke loper 2 liter water nodig heeft. Scenario 1: de wedstrijdleiding vult een watertank met 80 liter water uit een bij de startstreep gelegen vijvertje en bevestigt een draagbalk, zodat de lopers ‘m kunnen dragen… Scenario 2: de wedstrijdleiding richt op gelijke afstanden van elkaar langs het parcours 10 posten in en plaatst op bij elke post 40 flesjes water van 0,2 liter. Dit water is gefilterd, om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Ga zelf aan de test data knoppen zitten en verdien water in deze door DATPROF geleide workshop!

Bart Zantingh & Emil Wesselink | The Bots are coming! Make your own bot.

Kalvermelk 2C

Tijdens deze workshop ga je zelf een bot maken en deze tot leven laten komen. Dit doen we met verschillende low code technieken en automation (AI) platformen. Geen programmeerkennis nodig.

Marc Visser | ICS security or the lack of...

Douchelokaal

Demosessie over wat er kan gebeuren zodra je geen controle over je ICS/OT (operationele technology) omgeving meer hebt. Een kijkje in de keuken van de harde infrastructuur en de beveiliging ervan (of niet).

15:00 - 15:10
Pauze
15:10 - 15:50
Breakout-sessies & Workshops deel 4

Wout Boer (Neste) & Rohit Chandra (Sogeti) | The Neste case: How to Build Business Case, Ramp-Up and Run SAP Test Automation Factory

Perserij

In the presentation we will be talking about the Neste business case. How to build a business case, what all data points were considered to come up with the business case. In the second part of the presentation we will discuss about the implementation of the business case and how to successfully run the SAP Test Automation Factory.

Wouter Ruigrok & Leo van der Aalst | Agile Quality Improvement: 7 common challenges and good practices

Jutekelder
Er is bijna geen organisatie meer die agile nog niet heeft omarmt. Waar lopen veel van deze organisaties tegenaan? In deze presentatie nemen we je mee in de 7 grote en veelvoorkomende uitdagingen die beginnende maar zeker ook ervaren agile organisaties ervaren. Vanuit kennis en ervaring met Agile Quality Improvement laten we zien hoe de uitdagingen het hoofd geboden kunnen worden. Hierbij maken we gebruik van voorbeelden uit de markt en door Sogeti ontwikkelde frameworks en methodes. Een tipje van de sluier, uitdagingen die zeker aan bod komen zijn o.a. Hoe ga je om met kwaliteitsbewustzijn in multidisciplinaire teams en wat doet dit met testkennis in een organisatie. Hoe ga je om met ketenkwaliteit wanneer meerder teams in dezelfde keten werken. Of hoe krijg je grip en inzicht op kwaliteit wanneer alle teams om andere manieren meten en inzicht geven in het werk wat ze leveren. Herken je deze uitdagingen kom dan zeker naar deze presentatie.

Tom van de Ven | Digital Twin FTW (For The Win)

Kalvermelk 2A
A clone of yourself can double the amount of work you do. A digital twin of your product can help you throughout the entire product life cycle. The possibilities are endless if you scale up and detail these digital twins. The three takeaways you will get from your session are: the digital twin explained, how to use a digital twin to go from (reactive) test execution to (pro-active) test predictions and the different roles models have throughout the entire product life cycle.

Bas de Heer | Good practices in pentesting, quick wins for the tester

Meelzolder
Deze break-out sessie gaat over leuke bevindingen en ervaringen tijdens penetratietests. Persoonlijke, en soms ook smakelijke, ervaringen van collega’s tijdens ons dagelijkse werk bij Sogeti. Wij doen penetratietests op gebied van applicaties, infrastructuur, fysieke beveiliging, social engineering en alle combinaties daarvan.

Charlotte Janus & Randy Semeleer | Usability Lab live roleplay

Postkamer
Leer tijdens deze workshop hoe je een usability test begeleidt, kwaliteit verbetert, budget bespaart en je eindgebruikers blij maakt. Deze workshop is een ware eye-opener als het gaat om de kracht van usability testen en waarom het essentieel is om gebruikers te betrekken voor een goede user experience. Doe mee en ervaar op een laagdrempelige en leuke manier hoe jij deze krachtige en effectieve methodiek toe kan passen. Een methodiek die we hebben aangescherpt in ons eigen UX lab.

Erik Jansen | Improving test efficiency with Docker

Kalvermelk 2B
Gestandaardiseerde en schaalbare (test) omgevingen; een must voor ontwikkelen en testen volgens de eisen van vandaag. Met de containerarchitectuur van Docker krijg je dat voor elkaar. Wat betekent dat voor jou als tester? In een interactieve demo krijg je inzicht in wat een Docker container is, en ervaar je aan de hand van een demo wat de voordelen van het gebruik ervan zijn. Natuurlijk laten we ook de uitdagingen zien. Je krijgt tips mee om het testen met Docker containers efficiënt op te zetten.

Bo de Vries & Nanette Penning | Exploratory testen met Tricentis qTest en de integratie naar Tricentis Flood & Tricentis Tosca

Kalvermelk 2C
In deze workshop gaan we door middel van een case een exploratory testscenario uitvoeren, waarbij we gaan zien hoe dit in Q-Test wordt opgeslagen. Natuurlijk zal er ook een korte introductie zijn over de testmanagement tool van Tricentis Q-Test. Naast dat het managen van de tests natuurlijk cruciaal is voor continuous testing zijn de koppelingen naar andere Tricentis tools die op gebied van automatisering (Tricentis Tosca) en load testen (Tricentis Flood) een goed beeld van de kwaliteit van de applicatie kunnen geven van groot belang. Daarom zal er na het praktijkdeel van deze workshop ook nog een korte demo zijn hoe deze integraties gebruikt kunnen worden.

Eveline Moolenaars en Marianne Duijst | Multidisciplinaire visualisatie: laat zien wat je bedoelt!

Douchelokaal
Multidisciplinair werken heeft een boost gegeven aan het kwaliteitsdenken van projecten. De korte lijnen die ontstaan zijn handig, maar op één lijn komen met andere disciplines, en elkaar echt snappen blijkt in de praktijk toch niet zo gemakkelijk. Visualiseren is een effectieve manier om gezamenlijk een beeld te krijgen van bijvoorbeeld een situatie, product of vraagstuk. Dit maakt het mogelijk om heel concreet en expliciet te communiceren. Visueel denken en communiceren gaat een stuk verder dan blokken, pijlen en lijnen: het gaat over de samenhang en verhouding tussen onderdelen en over persoonlijke betrokkenheid. In deze workshop krijg je concrete handvatten en voorbeelden om visueel denken effectief in te zetten in je eigen werk en in de samenwerking met collega’s. Zo wordt het kwaliteitsdenken écht multidisciplinair.
15:50 - 16:30
Gezellige borrel en Netwerken

Contact

E-mail Rob