Ik weet niet hoe het internet werkt. Ik weet wél wat je ermee kunt. En wat je met blockchain technologie kunt is heel eenvoudig te begrijpen. Laat dus heel even het idee los dat je moet begrijpen hoé het werkt om dit blog te lezen.

Lege pinautomaten

Laat ik beginnen met een persoonlijke, en heel analoge, anekdote. Een paar jaar geleden was ik op Gili Air, een klein eiland in Indonesië bij Lombok. Je kunt er op de meeste plekken alleen met contant geld betalen. Op een avond waren beide pinautomaten op het eiland leeg. Ik liep terug naar het hotel en zag een motorboot aankomen. Er is geen haven of aanlegsteiger op het eiland. Om aan land te komen laat je je boot stranden, je rolt je broekspijpen op, springt overboord en waadt door de branding. Ik zag twee mannen in uniform, met elk twee koffers, precies dat doen. Ze waren ongewapend en volledig op hun gemak. Ik heb gewacht tot ze één van de automaten hadden bijgevuld, heb gepind en ben gaan eten.

Betalingen

Dit was wel het eerste dat bij mij opkwam toen ik hoorde hoe de meeste internationale betalingen in Kenya werden gedaan. Om Chinese aannemers te betalen, bijvoorbeeld, ging iemand met het vliegtuig naar China met een koffer geld. Banken konden de betalingen niet uitvoeren, omdat omgaan met de complexiteit van hun systemen te lastig bleek. Bitpesa heeft een app ontwikkeld die Kenyaanse shilling omzet in Bitcoin en dan meteen weer in Chinese yen. In 5 tot 12 minuten is de betaling gedaan, voor rond de 3% kosten.

Betrouwbare banken

Maar zou dit dichter bij huis ook werken? Waar we betrouwbare banken en toezichthouders hebben? Vier grote banken; Santander, BNY Mellon, Deutsche Bank en UBS willen in 2018 hun eigen cryptocurrency op de markt hebben. Daarmee verwachten ze miljarden te besparen in hun backoffices. Visa doet pilots met een vergelijkbare oplossing, Visa B2B Connect.
 
Geld is natuurlijk niet het enige van waarde dat van eigenaar wisselt. Dat is namelijk precies wat je kunt met blockchain. Het is altijd mogelijk geweest iets fysieks één op één van eigenaar te laten wisselen. Het is zeker dat één van de partijen het niet twee keer heeft uitgegeven of een kopie gehouden heeft. Daarom is er geen derde partij nodig. Dit was nooit mogelijk met digitale 'dingen'. Denk aan muziek of films die oneindig gekopieerd kunnen worden. Dit wordt het 'double spend problem' genoemd. En blockchain lost dit probleem op.

Digitale concertkaarten

De Nederlandse startup GUTS, bijvoorbeeld, gebruikt blockchain voor de verkoop van digitale concertkaarten. Deze zijn gevoelig voor fraude en doorverkoop op de zwarte markt. Tickets werden doorverkocht voor astronomische prijzen. Of hetzelfde elektronische ticket werd meermalen verkocht, waardoor het alleen werkte bij de eerste die het gebruikte. GUTS zorgt ervoor dat e-tickets veilig doorverkocht kunnen worden en alleen voor de originele verkoopprijs. Dit werkt ook voor digitale representaties van fysieke 'dingen'.
 

Diamanten vastleggen in blockchain

Diamanten, bijvoorbeeld, zijn vaak veel waard. Daardoor zijn ze ook gevoelig voor diefstal en fraude. Everledger maakt een unieke 'vingerafdruk' van diamanten door op 40 punten te meten. Samen met de identiteit van de eigenaar, wordt dit vastgelegd in een blockchain. Op die manier zijn de fysieke en digitale wereld aan elkaar gekoppeld en is het eigenaarschap van iets in de fysieke wereld vastgelegd in de digitale. Als een steen gestolen is, worden het politierapport en de verzekeringsclaim ook vastgelegd. In geval van fraude of diefstal, wordt verkoop lastig.

Landeigenaarschap registreren

Een andere interessante case is landeigenaarschap. Volgens economen is het belangrijker om te kunnen bewijzen dat land van jou is dan een bankrekening te hebben om economisch welvarend te zijn. Als je dit kunt bewijzen, kun je het namelijk ook verkopen of gebruiken als onderpand voor een lening. Maar 1 op de 5 landeigenaren in de wereld is onzeker over het eigenaarschap. De administratie van de overheid is niet op orde, of het eigenaarschap wordt gewoon niet gerespecteerd. Volgens schattingen is in Ghana 78% van het landeigenaarschap helemaal niet geregistreerd. Daar loopt al 17 jaar 'the land administration project', zonder resultaat. De oorzaak is nepotisme en fraude. Bitland lost dit op door registratie met behulp van blockchain.
 
Het is enorm belangrijk dat er kennis is over one-way encryption, hashing, 51% attacks en proof of work. Maar minstens zo belangrijk is het om de mogelijkheden voor de praktijk te begrijpen. Tot de verbeelding sprekende voorbeelden helpen daarbij. 

Meer weten over blockchain?

Neem dan contact met ons op!