testen wqr

Zo doet Nederland het beter en slechter in het testvak

Het is altijd leuk om te weten hoe wij Nederlanders het doen in vergelijking met andere landen. Zo ook op het gebied van software testen. Een van de vele IT-domeinen waar enorm veel gebeurt nu we in een rap tempo digitaliseren.

We testen meer, het moet allemaal sneller en we doen het vooral ook anders dan voorheen. Dat is in elk land waar het testvak volwassen is niet anders. En ja, Nederland behoort tot die landen waar software testen heel professioneel wordt aangepakt. Zo blijkt al jarenlang uit het meest diepgaande onderzoek ter wereld over kwaliteitszorg en testing

Nederlandse testers niet langer in isolement

testen wqr
De tiende editie van het vorig jaar verschenen World Quality Report vertelt dat de Nederlandse testers niet langer in een isolement van het testvak zitten. We trekken samen op in agile teams, en doen dat stukken beter dan in de rest van de wereld. Tegelijkertijd worstelen wij met het automatiseren van ons vak. Nog maar niet te spreken over de inzet van slimme technologie. Dat staat echt nog in de kinderschoenen in ons land.

59% van de ondervraagden in het testingonderzoek zegt dat inmiddels alle leden van het agile team testactiviteiten doen. Voor het merendeel van de Nederlandse organisaties is testen niet langer het domein van de specialist. In tegenstelling tot andere landen waar gemiddeld 43% aangeeft dat testen onderdeel is van een agile teamproces.

Omdat testen steeds meer integraal onderdeel is van het totale ontwikkelproces van het digitale product, wordt het ook steeds lastiger om inzichtelijk te krijgen hoeveel geld we jaarlijks spenderen aan kwaliteitszorg en testen. In Nederland lijken de budgetten lager te zijn dan andere jaren. Maar schijn bedriegt. Gezien het integrale proces en de grote belangen bij het opleveren van een goed digitaal product, klagen meer dan 30% van de IT-directeuren juist over de veelal economisch onhoudbare situatie. Alles testen kan simpelweg niet meer. Dat is te kostbaar.

Drukker met testen dan met het proces

Dan zou je verwachten, dat we massaal inzetten op verdergaande automatisering van testprocessen. Wat opvalt uit de onderzoeksresultaten dat Nederland daar moeite mee heeft. Maar liefst 72% van de testprofessionals geeft aan dat vergaande testautomatisering een flinke uitdaging is. In andere landen komt dat percentage niet verder dan 50%.

Hoe is dat te verklaren, vraag je je dan af. Helaas geeft het onderzoek daar geen antwoord op. Hoe tegenstrijdig dat ook lijkt te klinken, het kan zijn dat we zo enorm druk zijn met de ontwikkeling van grote hoeveelheden nieuwe veelal mobiele apps, zo blijkt ook uit het onderzoek, dat we onszelf nauwelijks tijd gun om processen beter en slimmer te automatiseren. We hebben de laatste jaren wel flink geïnvesteerd in onze security-by-design aanpak. Misschien heeft dat onze aandacht ook afgeleid van het automatiseren van testprocessen.

Testen wordt voorspellen

Ik ben ervan overtuigd, dat de noodzaak steeds groter wordt voor de automatisering van het testproces. En zelfs de slag te maken naar slimmer testen. Uiteindelijk met het doel dat testen voorspellen wordt. We kunnen het ons niet langer permitteren om reactief te blijven testen. We zullen naar een aanpak moeten waarbij we alle routinematige processen volledig automatiseren en slimme algoritmes inzetten om te voorspellen wat een digitaal product in welk scenario gaat doen.

Kortom, Nederland mag dan een voorbeeld zijn op het vlak van agile werken, er is nog flink veel werk aan de winkel om onze processen slimmer en beter te automatiseren. De technologie is voorhanden. Nu nog de mensen en de organisaties die dat allemaal voor elkaar moeten gaan krijgen.

World Quality Report

Wil jij het volledige World Quality Report ontvangen? Ga dan naar de download pagina via onderstaande knop.