De nieuwe automatiseringsgolf met Machine Intelligence [VINT-RAPPORT]

Sogeti’s Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) presenteert het eerste rapport in een vierluik van trendrapporten over Machine Intelligence. Doorbraken op het terrein van hardware en data zorgen voor een nieuwe automatiseringsgolf. Zaken die voorheen lastig te automatiseren waren, worden het nieuwe jachtterrein van IT.

De come-back van Artificial Intelligence (AI)

 

VINT-rapport één Machine Intelligence

Machine Intelligentie wordt tegenwoordig beschouwd als de alomvattende term voor Kunstmatige Intelligentie. Het is volgend jaar precies zestig jaar geleden dat de term kunstmatige intelligentie voor het eerst werd gebruikt. Na twee winterperiodes en veel te hoge verwachtingen is er nu de doorbraak: iedereen die wil kan morgen beginnen met bouwen van intelligente machines. Na Mobile, Big Data en het Internet of Things is Machine Intelligence (MI) nu ‘The Next Big Thing’.

 

Hoog op de IT-agenda

Het is belangrijk te beseffen dat de ontwikkelingen van nu af aan snel zullen gaan. "Het is geen toeval dat we nu deze oude kwestie hoog op de technologie-agenda zetten. Er zijn twee eenvoudige verklaringen. Bovenal is er een doorbraak op het gebied van hardware. Op het brein geïnspireerde neuromorfische chips zullen bijvoorbeeld onze telefoons hyper-intelligent maken. De huidige extreem hoge rekenkracht van een nieuwe generatie chips zorgt ervoor dat de concepten uit het verleden nu de toekomst vorm gaan geven. De tweede verklaring voor de opwinding heeft te maken met de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data. Dat is cruciaal, want Big Data is de ‘conditio sine qua non’ voor de kunstmatige hersenen. Daarom kon het zelflerend vermogen van intelligente machines zich pas de laatste jaren ontwikkelen”, zegt Menno van Doorn, directeur van VINT en één van de schrijvers van het nieuwste trendrapport.

Intelligentie voor iedereen

Met de doorbraak van Machine Intelligentie dringt zich direct de vraag op welke verandering dit met zich mee brengt. "Gezondheidszorg, industrie, landbouw, reclamebureau’s, veiligheid; eigenlijk elke sector kan profiteren van het huidige MI-landschap. Het leidt tot een noodzakelijke ’rethinking’ van hoe bedrijven georganiseerd zijn. Hoe organisaties IT gebruikten in het verleden is fundamenteel anders dan waar ze het nu voor (kunnen) inzetten. Veel toepassingen komen uit de cloud en worden via API’s ontsloten. ‘AI for all’ noemen startups dat in hun pitch. Intelligentie is voor iedereen nu beschikbaar”, aldus Menno van Doorn.

Dromen komen uit

De technologische mogelijkheden die zich aandienen zijn nieuw. De niet-routinematige taken, vooral in de meer 'ongecontroleerde omgevingen’, vormen het nieuwe IT-jachtgebied. Mede dankzij de kerntechnologieën van het Machine Intelligence landschap die beschreven worden in het rapport, kunnen computers deze nieuwe terreinen betreden. In het bijzonder computer vision, machine learning, natural language generation en natural language processing, stellen computers in staat menselijke taken beter te ondersteunen of volledig van hen over te nemen.

Computers leren gewone mensentaal te begrijpen, ontcijferen foto’s en video’s en praten in gewone mensentaal terug. "Auto's die een voetganger herkennen en passende maatregelen nemen als dat nodig is, is slechts één van de verbazingwekkende mogelijkheden van deze moderne computers. De diagnose van een ziekte of verstrekken van juridisch advies op basis van alle bestaande jurisprudentie, is nog zo’n verbluffende prestatie van Machine Intelligentie. We gaan een punt bereiken waar de oprichters van kunstmatige intelligentie jaren van hebben gedroomd. En terwijl de balans tussen mens en machine verschuift, zullen we ook zien dat de angst voor deze nieuwe technologieën toeneemt", concludeert Menno van Doorn.

Download het VINT-rapport over Machine Intelligence (MI)

Het nieuwste rapport is nu gratis te downloaden. Het volgende rapport in deze cyclus van trendrapporten gaat over de opkomst van de Personal Digital Assistant, waarin de verschuiving van apps naar cogs - cognitieve systemen - centraal staat. Wilt u op de hoogte gehouden worden over de volgende publicatie, stuur dan een bericht naar onderstaand contact. 

Download het rapport.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985