Nieuw VINT-rapport: zonder ‘purpose’ geen organisatiegroei

Download rapport Utopia voor Executives van VINT

Download het nieuwe VINT-rapport

Welkom in het post-technologietijdperk.

Download rapport

Deze week is het nieuwste rapport van VINT (VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie) verschenen. Het rapport heet 'Utopia voor Executives' en is het vierde en laatste deel van de serie 'Digital Happiness'. Tal van internationale visionairs, technologiedeskundigen, data-experts en economen hebben hier bijdrage aan geleverd. 

Ander vaarwater

Zij schetsen hun toekomstsvisies die in het rapport zijn gebundeld in vijf scenario's. De rode draad door alle verhalen is duidelijk: de samenleving, en organisaties die hierin opereren, komen in een totaal ander vaarwater terecht. Groei van organisaties, zonder een hoger doel of bezielende richting heeft geen toekomst meer. 'Utopia voor Executives' beschrijft waarom dat een feit is, welke verschuivingen er gaan plaatsvinden en waarop organisaties zich dienen voor te bereiden.

Nieuw Utopia

Er is heel wat aan de hand in de maatschappij en de economie. Volgens professor Carlota Perez, die we uitgebreid hebben geïnterviewd voor dit rapport, beleven we weer zo'n periode als in de jaren '30. De Belle Epoque en de zogenaamde Victoriaanse 'boom' waren ook van zulke overgangsperioden. Tijdperken waarin mensen weer gaan dromen van een betere toekomst, een nieuw Utopia, staan garant voor heel veel veranderingen. 

Golden Age

De visionairs in het rapport verbeelden onze toekomst in stevige bewoordingen. Zo gloort het einde van de data-diefstal en digitale spionage van organisaties. Zelfs het einde van reclame is in zicht, en een start van een economie waarin de mens volledig centraal staat. Het wordt waarschijnlijk geacht dat de grote techbedrijven door overheden zullen worden opgedeeld. Er zal een massieve draai plaatsvinden richting verduurzaming. De overheid gaat een veel actievere rol spelen. Basisinkomen wordt omarmd. En last but not least, als we de goede keuzes maken dan belanden we uiteindelijk in een 'Golden Age'.

Het draait om ‘purpose’

Alles draait uiteindelijk om dat ene woordje 'purpose' en de richting die organisatie en de samenleving gaan nemen. Voor de digitale transformatie van de organisaties heeft dat veel consequenties. Digitale technologie en de capaciteit om te transformeren is niet meer genoeg. Deze derde dimensie, de bezielende richting, ofwel 'purpose' van de organisatie moet in het hart komen van de toekomstplannen. Het rapport biedt daarvoor de juiste handvatten.

Download rapport

Benieuwd hoe de toekomst eruit ziet? Download vrijblijvend het rapport door onderstaand formulier in te vullen! Je ontvangt het rapport dan in jouw mail.

Kan ik je helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985
Je gegevens worden gebruikt door Sogeti om met je te communiceren over (het onderwerp van) deze aanvraag.

In dit rapport:

  • Het nieuwe gouden tijdperk
  • Power shift: leven in een zelf-soevereine hemel
  • De industrialisatie van onze hogere behoeften
  • Werken aan Utopia: de kracht van een goede 'narrative'
  • California dreamin': een wake-upcall

 

VINT-rapport 4: Digital Happiness - Utopia voor Executives