DYA blog webbanner

DYA-Situationele Architectuur

We make technology work

Binnen Sogeti zijn wij vooruitstrevend en willen we toonaangevend zijn en blijven. Daarbij hebben we onze filosofie rondom architectuur weer een stap voorwaarts gebracht. We kijken naar organisaties en dilemma’s vanuit meerdere perspectieven. In een nieuw whitepaper beschrijven we hoe wij als architecten onze bijdrage kunnen leveren, door het duiden van betekenis van de organisatie, en onze manier van werken aan te passen.

Aanmelden webinar

De organisaties en hun omgeving waar wij als architecten voor werken worden steeds gecompliceerder, soms zelfs complex. Om te zorgen dat we ons best mogelijke advies kunnen geven, en om de beste keuze-procesbegeleiders te zijn, moeten we slimmer gaan werken. 

Als onderdeel van de nieuwe visie van DYA zijn we een model aan het ontdekken waarmee we de verbanden kunnen duiden tussen sensemaking, een situationele manier van veranderen en een gestructureerde manier van realiseren en werken. Waarbij we voorkomen dat we de fout maken simpele werkwijzen te gebruiken in complexe situaties. Of andersom.  

We beschrijven een visie die gebaseerd is op ons begrip van perceptie, het managen van complexiteit en ethisch denken. Met dit vierde paper breiden we deze visie uit met een werkwijze die rekening houdt met de uitdagingen van een complexe en veranderende omgeving. 

Geïnspireerd door psychologie, industrieel ontwerpen, sociologie en systeemtheorie, introduceren we een model met drie niveaus: 

  1. Sensemaking, op zoek naar betekenis en samenhang in het ecosysteem, het onderkennen van relevante sub-systemen;
  2. Situationeel, per sub-systeem sturen op een veranderscenario met passende vormen van governance en de gewenste stijl van verandering en  
  3. Gericht sturen op resultaat, vanuit een balans tussen de werkregimes, sturen met passende werkmethodes en best-practices. 

Voor niveau 1 bieden we meerdere perspectieven die ons als architecten zouden kunnen helpen bij het herkennen en onderkennen van de sub-systemen in de organisatie.

Binnen niveau 2 onderscheiden we op dit moment vier soorten werkregimes. Er zijn meerdere samenwerkende werkregimes tegelijk actief binnen ieder sub-systeem, net als er meerdere samenwerkende sub-systemen tegelijk actief zijn binnen de organisatie als geheel. 

De vier soorten werkregimes in het kort:  

  • Pioneers - gericht op experimenteren met innovatie-opties om de relevantie voor de organisatie duidelijk te krijgen; proof-of-concepts.  
  • Settlers - gericht op vaststellen van de inpasbaarheid. Voor situatie waarin de oplossing uit moet kristalliseren en de impact voor de organisatie nader ervaren gaat worden via bijv. een pilot.  
  • Town Builders - Gericht op ontwerpen en ontwikkelen, of inkopen van diensten en oplossingen, die aan de eisen van de (overzienbare) toekomst voldoen.  
  • Town Runners - Gericht op uitvoeren en ondersteunen van de dagelijkse operatie en het verbeteren en onderhouden hiervan, zodat continuïteit geboden wordt.  

 

DYA webinar

Op 11 maart organiseren we een webinar. Marlies van Steenbergen, Ton Eusterbrock en Hans Nouwens nemen je mee in hun visie en het vervolg op Sensemaking Architecture. Samen met Anton Opperman, informatiemanager CIO-Office van de Erasmus Universiteit kijken we hoe dit in de praktijk uitpakt. 

Aanmelden

 

Kan ik je helpen?