IoT en vliegtuigtrolleys

Slimme vliegtuigtrolleys foutloos laden en lossen

Meer weten over IoT Services?

En wil je ook het maximale halen uit je organisatie?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de IoT Services pagina.

IoT Services Informatie aanvragen

 

Oplossing

“Het is logistiek een flinke uitdaging om onze vliegtuigen in een zo kort mogelijke tijd op het juiste moment met de juiste trolley te voorzien van catering. De bekende trolleys waarmee de crew onze passagiers voorziet van de juiste maaltijd vliegen de hele wereld over. Ze komen uiteraard ook weer terug bij de Catering Services organisatie op de luchthaven.”, zegt de Logistics Director van de airliner.

Vliegtuigtrolleys en IoT met CTTA

Doorlopend proces

“Daar wordt de trolley schoongemaakt en voorbereid op een volgende vlucht. Dat is een voortdurend doorlopend proces waar veel menselijke handelingen aan te pas komen. Daardoor is de kans groot dat een maaltijd per ongeluk in een verkeerde trolley zit of dat een trolley met een verkeerde vlucht wordt meegestuurd. Met het uitrusten van een slimme RFID sensor aan het cateringwagentje wordt inzichtelijk waar de trolley is, hoe lang de kar onderweg is, of de trolley op de juiste vlucht zit en wat zijn volgende bestemming moet zijn.

Controle via sensoren

“Verder moeten we ervoor zorgen, dat de trolleys in de juiste vrachtwagens zitten voor het beladen van de vliegtuigen. Daarom hebben we onze vrachtwagens ook uitgerust met RFID-readers. Hiermee kunnen we goed controleren of de juiste trolley op de juiste locatie van het vliegtuig wordt gelost en dat alle trolleys correct gewisseld zijn met de oude lading. Drie vrachtwagens zorgen er tegelijkertijd voor dat het vliegtuig voor, midden en achterin wordt bevoorraad met de juiste catering. Het komt regelmatig voor dat een binnenkomende vlucht met hetzelfde vluchtnummer doorvliegt. De trolleys die dan uit het vliegtuig worden gehaald, hebben dezelfde labels als de karretjes die weer aan boord komen. Dat gaat nog wel eens mis bij de omwisseling. En zowel de bemanning als uiteraard onze klanten gaan ervan uit, dat ze niet zonder eten komen te zitten tijdens de vlucht!

Goed inzicht in productieproces

Slimme trolleys en vrachtwagens die eveneens verbonden zijn met het internet geven een goed inzicht in het gehele productieproces. De kans op foute handelingen en het geen inzicht hebben in het proces van de vliegtrolleys behoort straks tot het verleden.“ concludeert de Logistics Director van de airliner.

Ingrediënten van de IoT-oplossing

 

Connect

 Connect

Alle vliegtuigtrolleys zijn voorzien van UHF RFID. Met deze technologie kan het karretje tot op een afstand van 15 meter gescand worden. De vrachtwagens zijn uitgerust met RFID scanners, GPS en Telematics.

 

Talk-Think

 Talk

De trolleys zijn te volgen tijdens het gehele productieproces. Ze worden meerdere keren zonder menselijke tussenkomst gescand om de locatie te controleren. Op het vliegtuigplatform waar vrachtwagens laden en lossen, wordt een finale check gedaan of de juiste vrachtwagen de juiste trolley op de juiste plek bij het vliegtuig afzet.

 

Talk-Think

 Think

Alle controlestappen worden tijdens het proces realtime in de cloud gemonitord en voortdurend vergeleken met de actuele planning op de thuishaven.

 

Act

 Act

Omdat elke individuele trolley actief gevolgd wordt, is het personeel in staat het productieproces zonder menselijke tussenkomst te besturen en waar nodig bij te sturen.

Waarde voor de organisatie

Niet of nauwelijks fouten in de gehele logistieke keten betekent minder financiële schade en een gegarandeerde goede dienstverlening aan de reiziger. Bovendien zorgen de slimme trolleys en slimme vrachtwagens voor een efficiënter bedrijfsproces. Materieel wordt optimaal benut. 

Weten hoe IoT waarde toevoegt voor uw organisatie? 

Waar begint u met Internet of Things en met welke use cases maakt uw organisatie het verschil? Met onze IoT-workshops geven wij binnen korte tijd antwoord op de vraag hoe uw organisatie vanuit bestaande middelen kan profiteren van IoT. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, we helpen je graag verder. 

Kan ik je verder helpen?