Vaibhav-AWS-Engineer

Navigeren door het GenAI-landschap van AWS: Inzichten in AmazonQ

Vaibhav Shah is AWS Senior Solutions Architect bij Sogeti. Hij mocht eind vorig jaar samen met een aantal andere collega’s naar AWS re:Invent in Las Vegas. In deze blog vertelt hij over wat hij daar heeft geleerd, en dan specfiek over AmazonQ. 

Met Sogeti collega's naar AWS re:Invent

Binnen Sogeti hebben we een actieve AWS community waarbij kennis delen een belangrijk onderdeel is. Ik had dankzij Sogeti de gelegenheid om AWS re:invent in Las Vegas afgelopen december te bezoeken. Het was een AWSome ervaring om temidden van de glamour van Sin City te zijn, toegewijde AWS-partners, honderden medewerkers, meer dan 200 nieuwe dienstlanceringen en meer dan 55.000 aanwezigen. Deze conferentie was de plaats om te zijn voor een cloudkenner. De lucht was dit jaar geladen met opwinding met een veelheid aan nieuwe dienstlanceringen, terwijl één onderwerp te midden van de drukte die verschillende vierkante mijlen van Vegas resorts besloeg, niets anders was dan Generatieve AI. GenAI was dit jaar helemaal de rage op AWS re:invent.
Samen met zijn uitstekende AI-aangedreven upgrades voor zijn Amazon Bedrock-aanbod, had AWS ook veel te zeggen over Gen AI. Over het algemeen reageerde AWS krachtiger op de recente piek in AI dan ik had verwacht. Het is duidelijk dat AWS terugslaat naar rivalen zoals Microsoft door nog strengere eisen aan zijn klanten op te leggen over hoe zij Gen AI moeten toepassen.
Voor mij was de keynote van Dr. Swami een absoluut hoogtepunt en al het gezoem over GenAI waard. Vandaag gaan we in deze blog dieper in op een van de nieuwe GenAI-diensten die AWS afgelopen december heeft gelanceerd en laten we je zien hoe je Q voor je bedrijf kunt gaan gebruiken.

AmazonQ:

vaibhav-aws-afbeelding-1

Q is een nieuw type Generatieve AI-aangedreven assistent voor werk. Q kan worden gebruikt voor gesprekken, acties ondernemen, problemen oplossen, inhoud genereren. Al die gegenereerde inhoud kan worden onttrokken aan je bedrijfsgegevens, informatierepositories, code of systemen zoals SharePoint, confluence. In tegenstelling tot oudere methoden van het doorzoeken van rekken met documentatie, kan Q dienen als je metgezel die je toestaat om een gesprek specifiek voor je bedrijf te hebben. Denk aan het bevragen van Q voor de laatste Cloud Principles of vragen over taggingrichtlijnen voor een nieuwe applicatie, het zal naadloos de informatie weergeven samen met de bronlocatie van waaruit het het resultaat haalt.

vaibhav-aws-afbeelding-2

Wat kan Q doen:

Hieronder staan de expertisegebieden van Amazon Q
•    Je bedrijf
•    Bouwen op AWS
•    Amazon Quicksights
•    Amazon Connect
•    AWS Supply chain (Binnenkort beschikbaar)

Beveiliging:

Amazon heeft de beveiligingsproblemen rechtstreeks aangepakt in plaats van gewoon een achterbank te nemen. Q is ontworpen om privé en veiliger te zijn dan de typische chatbot. Het voldoet aan de huidige beveiligingsautorisaties die door bedrijven zijn vastgesteld. Gevoelige informatie wordt daarom op een need-to-know basis gehouden. Amazon reageert met deze actie op bedrijven die eerder waren gestopt met het gebruik van AI-assistenten vanwege privacy- en beveiligingsproblemen.
AWS volgt het gedeelde verantwoordelijkheidsmodel voor het beveiligen van Q.

Beveiliging van de cloud:

AWS is verantwoordelijk voor het beschermen van de infrastructuur die AWS-diensten in de AWS Cloud uitvoert. AWS biedt ons ook diensten die we veilig kunnen gebruiken. Derde partijen auditors testen en verifiëren regelmatig de effectiviteit van AWS's beveiliging als onderdeel van de AWS Compliance Programma's

Beveiliging in de cloud:

Jouw verantwoordelijkheid wordt bepaald door de AWS-dienst die je gebruikt. Je bent ook verantwoordelijk voor andere factoren, waaronder de gevoeligheid van je gegevens, de eisen van je bedrijf en toepasselijke wetten en regelgevingen.

vaibhav-aws-afbeelding-3

Ontworpen voor zakelijk gebruik:

Er zijn verschillende nieuwe manieren om de kracht van Q binnen je bedrijf te gebruiken, je zou Q kunnen gebruiken vanuit de AWS Management Console, verbinden met je IDE, gebruiken binnen CodeCatalyst, verbinden met je chatbot bijv. Teams of Slack en nog veel meer.
Als je ontwikkelaars en IT-experts in je teams hebt, zou je je eigen instantie van Q kunnen bouwen om je te leren hoe je kunt beginnen op AWS, vragen stellen gerelateerd aan je bedrijfsgegevens, onmiddellijk nieuwe code voor functies creëren, architectuurontwerpen maken van intake documenten.
Q ondersteunt 40+ ingebouwde connectoren voor populaire applicaties en documentrepositories. Bijv. SharePoint, Confluence, ServiceNow, Salesforce, etc. Je kunt aangepaste connectoren toevoegen en Amazon Q SDK gebruiken om ze te activeren. Deze gegevensbronnen die je verbindt met je aangepaste instantie van Q zullen binnen je gedefinieerde guardrails blijven.
Op het moment van het schrijven van deze blog is een nieuwe Q-chatbot voor bedrijven alleen beschikbaar in 2 regio's: US East 1 en US West 2.

Hoe maak je Amazon Q op maat?

 1. Navigeer naar Amazon Q in de console, selecteer Toepassingen in het linkermenu en kies Toepassing maken.

  vaibhav-aws-afbeelding-4
 2. Geef de naam van de toepassing op en kies een rol om Q te autoriseren.

  vaibhav-aws-afbeelding-5
 3. Tijdens het maken van je toepassing kun je "Retrievers" selecteren, je kunt de native retriever gebruiken of AWS Kendra gebruiken.
  Eenmaal de toepassing is gemaakt, kun je tot 5 gegevensbronnen per toepassing verbinden uit ongeveer 40+ ingebouwde connectoren voor populaire gegevensbronnen.

 4. Zodra de gegevensbron succesvol is gesynchroniseerd, kun je de webervaring voorvertonen en een gesprek starten. De laatste stap is om de Q-webervaring te implementeren.

  vaibhav-aws-afbeelding-6

Conclusie:

In tegenstelling tot zijn vrienden Bard en ChatGPT, is Amazon Q niet afhankelijk van één AI-model. Nee, het heeft een geheim wapen in de vorm van het Amazon Bedrock-platform. Talrijke AI-systemen, met name Titan van Amazon en anderen ontwikkeld door Anthropic en Meta, zijn verbonden via deze slimme configuratie. In het dynamische veld van kunstmatige intelligentie chatbots, is het een beetje een gamechanger.
Amazon Q is een vrij gedurfde stap in de toekomst van kantoor efficiëntie en communicatie nu het bedrijf zijn bereik in het AI-cosmos uitbreidt. Met zijn unieke functies, toewijding aan beveiliging en betaalbare prijs, kan Q de gamechanger zijn waar we allemaal op hebben gewacht.

Een week om nooit meer te vergeten

Naast dat het een hele leerzame week was, was het ook heel gezellig met alle collega’s. We hebben ook een hoop leuke dingen samen gedaan zoals de Benlux borrel waar wij ook sponsor van waren. Bij Sogeti hebben we een hele actieve AWS community en we zijn altijd op zoek naar nieuwe team leden. Lijkt jou dat wat? Neem dan een kijkje op onze vakpagina of bekijk direct de vacatures

Kan ik je helpen?

Lead Cloud & Development
Phone number: 0616066204