Team Epilepi Hogeschool Rotterdam wint ProjectB Challenge 2019 met wearable voor epileptische patienten

Hogeschool Rotterdam wint ProjectB Challenge 2019 met wearable voor epileptische patiënten

Tijdens de Awards Night van de jaarlijkse ProjectB Challenge heeft het studententeam van Hogeschool Rotterdam op 20 juni 2019 de prijs in de wacht gesleept voor het meest innovatieve product voor mensen met een beperking. Vijf Rotterdamse studenten ontwikkelden de Epilepi.

Omstanders worden hulpverleners door slimme wearable

Epilepi is een app die vertelt wat je als omstander kunt doen wanneer iemand een epileptische aanval heeft. Een armbandje detecteert de bewegingen en hartslag van de persoon die het draagt. Als de bewegingen die de persoon met zijn arm maakt dusdanig hevig en lang zijn, dan begint het armbandje en telefoon te trillen omdat dit wijst op een epileptische aanval. Reageert de drager niet op één van beiden? Dan zal de app middels een speaker de situatie uitleggen aan de omstanders.

Team Epilepi kwam als winnaar uit de bus uit een selectie van negen innovatieve digitale producten, zoals: een online platform die webdevelopers faciliteert om websites toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking, gamification voor kinderen met diabetes en een hoofdband met trilmoteren die slechthorenden helpt te bepalen van welke richting een bepaald geluid komt. Lees deze blog voor een korte toelichting op alle innovaties van deze edititie van ProjectB.

 

Team Epilepi Hogeschool Rotterdam wint ProjectB Challenge 2019 met wearable voor epileptische patienten

Fotograaf: Ronald Lindsen | www.fotograaf-ronald.nl

Het team vloog elkaar letterlijk in de armen toen de winnaar bekend werd gemaakt. “We helpen niet alleen de mensen die epileptie hebben, maar ook omstanders. Epilepi biedt veiligheid voor het slachtoffer, maar ook rust en duidelijkheid voor de omstanders. We zijn voornemens om verder te gaan met Epilepi, wellicht ook een uitbreiding van de devices. We hebben vooral veel geleerd over goed onderzoek doen, testen en samenwerken”, vertelt het winnende team van Hogeschool Rotterdam trots.

Het team Smart Sleeping Setup won de UtrechtInc-prijs. Ze gaan leren hoe zij hun idee verder kunnen ontwikkelen in een bedrijf.

ProjectB Challenge proces

De ProjectB Challenge bestaat uit twee fases. Begin 2019 konden studententeams zich inschrijven met hun eerste ideeën. In samenwerking met coaches en docenten werden de ideeën getoetst bij eindgebruikers en uitgewerkt tot prototypen die in de tweede ronde werden gepresenteerd aan de jury.

De jury bestaat uit Stefan Braam, Ideation Manager van UtrechtInc., Suzanne Verheijden, Innovatiemanager bij zorginstelling ’s Heeren Loo en Menno van Doorn, directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.

IT steeds belangrijker in de zorg

ProjectB is een initiatief van IT-dienstverlener Sogeti in samenwerking met UtrechtInc. en de Hogescholen van Utrecht, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam. Het doel van dit inmiddels vijfjarige project is om een IT-innovatie te ontwikkelen voor mensen met een beperking om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Daarnaast leren studenten hoe ze hun IT-kennis op een impactvolle en relevante manier kunnen inzetten. En dat wordt in de zorg steeds belangrijker. De tekorten in de zorg zijn enorm groot vertelt Suzanne. “De werkdruk is hoog en het aantal zieken neemt toe. Innovatie is nodig om de kwaliteit van zorg op peil te houden.”

Als IT-student kennismaken met Sogeti?

Ben je IT-student en wil je meer weten over Sogeti en/of de ProjectB Challenge? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

 

 

Kan ik je verder helpen?