Het tijdperk van traditionele manieren van systeemonderhoud en –ontwikkeling is voorbij. DevOps is de nieuwe standaard en raakt steeds verder geoptimaliseerd.

In een eerdere blog schreef ik over de drie krachten die de ontwikkelingen in DevOps sturen. De focus ligt hierbij op een business die flexibel is, die snel kan schakelen. De afdelingen operations en development moeten zich hieraan aanpassen, zodat ze onderdeel kunnen uitmaken van deze niet te stoppen evolutie. Niet alleen om relevant te blijven, maar ook om hun teams te ondersteunen. Hierbij vijf tips om aan te haken bij deze snelle veranderingen.

1. Pas je snel aan en durf te kiezen

De razendsnelle ontwikkelingen in de mogelijkheden van cloud platforms vragen van ons dat we blijven leren en ons blijven aanpassen. DevOps-teams (en eventuele ondersteunende diensten) moeten een systeem creëren, of eigenlijk een mindset, van constante verandering en continue aanpassing. De kunst is om dit te realiseren, zonder dat hierbij bestaande kennis en gewoonten verloren gaan.

Uiteindelijk moet er een keuze worden gemaakt. Cloud platforms gaan zich verder ontwikkelen en zullen alleen maar meer mogelijkheden bieden. Meer mogelijkheden dan het DevOps- en het service delivery team aankunnen. Daarom is het zaak eerst op een rij te zetten welke functionaliteiten standaard ondersteund worden. Daarna kun je een keuze maken uit de nieuwe toepassingen die beschikbaar zijn. Er is een sterke behoefte aan toegewijde en specialistische DevOps-teams, die zich volledig storten op de details van een bepaalde technologie. Daarnaast zien we een tendens van verticale specialisatie.

2. Bewaak de business-processen

De kracht van systeemarchitectuur (samen met die van cloud platforms) vraagt om een enorme verandering op het niveau van kennisbehoeften (zie De 3 drijvende krachten achter DevOps). Microservices zijn business services in het klein. Serverless platforms hebben nauwelijks implementatie en onderhoud nodig. DevOps- en businessteams moeten zich deze snelle implementatiemogelijkheden van microservices eigen maken.

De uitdaging van de snel veranderende business services is de invloed die het heeft op het werkproces: hoe is de interactie met andere diensten? Hoe gaan eindgebruikers en andere diensten hiermee om? Ook de business flow heeft monitoring nodig. Als DevOps-team sta je steeds dichter bij de business. In plaats van de business te vertragen, moet DevOps op het juiste moment voor interactie zorgen.

3. Schrap SLA’s

Wanneer een team releases direct kan doorzetten naar de productieafdeling, wordt het lastiger voor de operationele afdeling om met Service Level Agreements (SLA’s) te werken. Een systeem dat constant in ontwikkeling is, heeft geen baat bij een SLA. Het afschaffen hiervan is dus onvermijdelijk. Wel moet er iets voor terugkomen, namelijk monitoring (zie ook de volgende tip). Bewaak en behoud de kwaliteiten van het huidige systeem door continue monitoring.

4. Meet volwassenheid

In business gaat het niet meer uitsluitend om productie, maar ook om het beïnvloeden van ontwikkelingen. Het DevOps-team is in staat om de productieafdeling continu te voorzien van nieuwe business features. Voorheen was er een SLA nodig om de organisatie dit goede gevoel te geven. Met de verwijdering van SLA’s is het aan de DevOps-teams om te laten zien dat ze volwassen genoeg zijn in het opleveren van software en nieuwe functionaliteiten. Krijg je dit als DevOps-team voor elkaar, dan heb je een voorsprong op de concurrentie. Je kunt waarde bieden, gecombineerd met het veilige gevoel dat voorheen hoorde bij een SLA.

5. Word het digitale platform

De sleutel om relevant te blijven, is het aanbieden van een krachtig digitaal platform. Voorzie de organisatie en de klanten van gebruiksvriendelijke, stabiele, plugbare en betrouwbare diensten (API’s), zodat er nieuwe businesswaarde kan worden gecreëerd. Op die manier hoeft de organisatie zich niet in bochten te wringen om maar technologisch te doen. Het werkt de andere kant op: het DevOps-team kan zijn waarde bewijzen door het digitale businessplatform te zijn.

Meer weten over DevOps?

Benieuwd naar hoe DevOps teams werken en ervaringen van andere organisaties? We organiseren vaak diverse workshops en events of komen graag bij je langs. Neem daarvoor contact op via onze contactgegevens.