Ronald-projectmanager

Uitdagende opdrachten en een persoonlijke touch!

Ronald van der Valk werkt bij Sogeti als project manager. In zijn tijd bij Sogeti heeft hij aan veel leuke projecten mogen werken. Maar dat is voor hem niet de enige reden om bij Sogeti te werken. Lees zijn blog of bekijk direct de vacatures.

Naar vacatures

Van infra-engineer naar projectmanager

In het jaar 2000 ben ik begonnen bij Sogeti als infra-engineer. Daarvoor werkte ik bij Defensie waar het er anders aan toe ging. Bij Sogeti telde ik direct mee, zelfs de directeur luisterde naar wat ik te vertellen had. En dat luisteren naar de medewerker door de directeur gaat ver, daar kom ik aan het einde van deze blog nog op terug. Na zeven á acht jaar te hebben gewerkt als infra-engineer ben ik per toeval het project management vak ingerold tijdens een opdracht bij een creditcardverwerker. Dat vond ik zo’n leuke opdracht dat ik me in het PM-vak ben gaan verdiepen. Sogeti faciliteerde me daar in, met cursussen, trainingen en vakgroepen waarin je kennis kunt delen. Daardoor heb ik kansen op leuke en interessante opdrachten die ik zelfs aan mijn digibete moeder van bijna tachtig kan uitleggen, omdat ze ook op haar belevingswereld aansluiten.

Thuiskomen bij een opdracht

Deze opdracht bij Schiphol sloot mooi aan op mijn verleden bij de luchtmacht. Met enkele Sogeti engineers maakten we een inventarisatie en de beschrijvingen voor alle Luchtverkeersbeveiliging op Schiphol. Het leuke was bij deze opdracht dat ik na 12,5 jaar veel van mijn oude luchtmachtcollega’s weer tegen het lijf liep, het was dus in zekere zin thuiskomen. Daarna had ik door een relatie uit een eerdere opdracht een leuke nieuwe opdracht gevonden als Product Owner. Wat deze opdracht zo leuk maakte? Het was voor zowel mij als voor de klant ING een hele nieuwe rol! Onder tijdsdruk van De Nederlandse Bank en Mastercard heb ik gewerkt aan de realisatie van Contactloos betalen met je PIN-pas en daar aan gekoppeld: Betalen met je mobiel (of smartwatch) bij ING. Dit kan allemaal pas een paar jaar, maar ik kan het me nu al niet meer voorstellen om zonder contactloos betalen te moeten doen. Ook was ik bij deze opdracht nog bezig om het mogelijk te maken dat je tijdelijk je betaallimiet kan aanpassen. Zodat je zo nodig incidenteel een auto met je PIN-pas kunt afrekenen (mits voldoende saldo natuurlijk).

Nadat ik klaar was bij de ING, werd mijn expertise van daar gevraagd bij Geldmaat. Omdat er steeds minder gebruik werd gemaakt van de geldautomaten werd het onderhoud hiervan steeds duurder voor alle banken. Daarom wilde Geldmaat het beheer voor de drie grote banken in Nederland op zich nemen. Dit was een lastige klus omdat ze zowel samen gingen werken en toch ook concurrenten bleven.  En het moest allemaal goed werken voor de feestdagen wanneer de geldautomaten het meest worden gebruikt. Mijn taak hier was om de processen uit te werken en het plan te bedenken hoe deze infrastructuur moest gaan werken. Een leuke, uitdagende en complexe opdracht.

Internationale projecten

De volgende opdracht die ik kreeg was in München. Aangezien ik redelijk dicht bij de Duitse grens woon, had ik aangegeven ook wel opdrachten in Duitsland te willen doen. Op een vrijdag avond kreeg ik een belletje met de vraag of dat nog steeds zo was. Nadat ik ja had gezegd kreeg ik snel weer een belletje met een korte uitleg van de opdracht. Weer kort daarna kreeg ik een belletje uit Engeland met de vraag of ik zondag in München kon zijn. Ik heb toen snel mijn weekendtas gepakt en naar München vertrokken. Een Amerikaanse firma in B2B elektronica had hulp nodig met hun productie- en voorraadsysteem, waarmee ze onder andere BMW-boordcomputers en de elektronica van Osram-spaarlampen tijdkritisch moeten kunnen leveren, koppelen aan hun wereldwijde netwerk. Deze opdracht had een bijzondere dynamiek, want ik leidde een Nederlands Sogeti-team diep in Duitsland, met een Amerikaans/Britse Sogeti-opdrachtgever bij een Amerikaans-Duitse klant. De grote uitdaging lag vooral om alle neuzen dezelfde kant op krijgen.

Grote projecten met Sogeti-teams

Mijn vorige project was bij de Politie waar ik samen met een Sogeti collega-projectmanager bezig was om hun landelijke IT-infrastructuur te vernieuwen.  Dit is de grootste organisatie waarbij ik een project hebt gedaan (60.000 medewerkers!). Graag had ik je meer willen vertellen over deze opdracht, maar dat mag niet wegens vertrouwelijke informatie.  

Op het moment ben ik bezig bij Gemeente Amsterdam. Samen met een heel team Sogetisten zijn we bezig om de IT naar de cloud te brengen. Deze grote en uitdagende opdracht is voor mij een leuke nieuwe setting. Eerder werkte ik veel alleen maar nu werk ik samen met een heel team van projectmanagers. Ik zit hier nog niet zo lang dus echt zeggen hoe dat is kan ik nog niet, maar ik verwacht dat dit alleen maar heel leuk en leerzaam gaat zijn!

Gave projecten en persoonlijke omgang

Zit ik nu bij Sogeti om die projecten? Ja, maar niet alleen daarom. Ik had het eerder over een luisterende directeur. De afgelopen tijd heb ik privé wat te verwerken gehad en dat is van invloed op mijn inzetbaarheid. Gelukkig heb ik een manager die me daar met raad en daad enorm in helpt. Maar dat is niet alles.

Op twee januari kwam ik na lange tijd (inzetten, Covid) weer eens naar het hoofdkantoor. In de garage liep ik onze sales directeur tegen het lijf. Marco ken ik nog uit de tijd dat ik als beginnend engineer op de interne IT-office werkte en hij één van de verkopers was, maar door onze verschillende werkzaamheden kwamen we vele jaren lang niet verder dan een kort “hallo”, “hoe is ‘t?” of een knikje van herkenning in de gang. Dit keer vroeg hij me onderweg naar de hoofdingang hoe het met me ging en ik antwoordde hem naar waarheid: niet geweldig. Tot mijn verrassing antwoordde hij “Ronald, pas op jezelf. Sogeti wil graag dat je gezond blijft.” Dát is waarom ik nog steeds bij Sogeti werk. De  directeur, waarmee ik meer dan 15 jaar niet één op één gesproken heb, weet mijn voornaam. Ruim 2500 medewerkers, de directeur weet mijn voornaam.  Hoe kun je daar nou níét willen blijven werken?

Benieuwd naar Sogeti?

Wil jij ook graag aan toffe projecten werken en een echt persoonlijke klik hebben met je collega's? Dan is Sogeti misschien ook wel wat voor jou! Neem contact op met Maaike of bekijk de vacatures via de onderstaande knop.

Naar vacatures 

 

 

Kan ik je helpen?

Sogeti Maaike Somers Recruiter
Phone number: +31625755508

Verder lezen?

Ontdek meer verhalen van Sogeti collega's!

Naar blogs

Gerelateerd Projectmanagement nieuws