SAP webbaner header

Bereid je SAP-landschap voor op het digitale transformatietijdperk

In de huidige economie streven bedrijven naar wendbaarheid en duurzame groei. SAP S/4HANA wordt vaak gekozen voor digitale transformatie, ondanks kosten- en integratie-uitdagingen. Gespecialiseerde dienstverleners helpen bij soepele upgrades en integratie. Integratie tussen SAP en niet-SAP-systemen blijft een obstakel.

De huidige economische situatie dwingt ondernemingen om wendbaarder en toekomstgerichter te worden. Om dit te bereiken, streven ze naar snelle transformatie om gelijke tred te houden met veranderende marktdynamiek en de opkomst van nieuwe bedrijfsmodellen, met behoud van duurzaamheid als prioriteit.

De snelle adoptie en evolutie van digitale technologieën hebben ertoe geleid dat enterprise resource planning (ERP) -systemen fungeren als de basis voor versnelde digitale transformatie. Voor velen is de adoptie van SAP S/4HANA naar voren gekomen als de favoriet, zoals blijkt uit de tweede SAP Business Assurance Study uitgevoerd door Sogeti, Tricentis, Int4 en Capgemini, omdat organisaties ernaar streven mee te surfen op de golf van digitale transformatie.

Balans tussen kosten en voordelen

Uit het onderzoek onder 501 grootschalige organisaties blijkt dat SAP S/4HANA de leiding heeft genomen als de meest geadopteerde versie, met 39,9% van de ondervraagde organisaties die het momenteel gebruiken, wat SAP ECC (33,1%) overtreft. Toch blijft de adoptie van SAP S/4HANA lager dan verwacht vanwege de uitdagingen die gepaard gaan met de migratie naar een nieuwe versie. Een diepgaandere analyse van de onderliggende redenen voor dit lagere adoptiepercentage suggereert dat organisaties nog steeds moeite hebben om de algehele kosten te rechtvaardigen in vergelijking met de verwachte voordelen van deze verandering.

We zien ook verschillende adoptiesnelheden in verschillende branches. Desondanks is meer dan 93% van de organisaties die nog niet zijn overgestapt naar SAP S/4HANA al begonnen of van plan om binnen de komende 24 maanden over te stappen.

Toename van het niveau van voorbereidheid terwijl organisaties proactief proberen te blijven
Inzicht in het belang en de voordelen van voorbereid zijn op tijdige upgrades, gelooft meer dan 81% van de ondervraagde organisaties dat ze 'volledig voorbereid' of 'meestal voorbereid' zijn om frequente SAP-veranderingen of upgrades op te nemen.
Dit geeft aan dat meer organisaties het belang erkennen van het up-to-date houden van hun SAP-systemen, terwijl ze investeren in de benodigde middelen om ervoor te zorgen dat ze volledig zijn uitgerust om upgrades aan te kunnen, wanneer deze worden uitgebracht. Deze positieve trend suggereert dat organisaties een meer proactieve aanpak hanteren voor het beheer van hun SAP-landschap, wat kan leiden tot verbeterde systeemprestaties.

Vertrouwen in gespecialiseerde dienstverleners

Onze bevindingen van 2021 worden versterkt door het nieuwste onderzoek, waaruit blijkt dat respondenten steeds meer de voordelen erkennen van samenwerken met gespecialiseerde dienstverleners en hun waardevolle bijdragen waarderen, zoals extra technische expertise (49,1%) en verbeterde procesefficiëntie (45,5%).

Bovendien is een aanzienlijk deel (36,4%) van mening dat dienstverleners een cruciale rol spelen bij het waarborgen van ononderbroken bedrijfsactiviteiten. Dit benadrukt opnieuw de belangrijke rol die gespecialiseerde dienstverleners spelen bij het helpen van organisaties bij het navigeren door deze uitdagingen en hoe er bewust wordt geprobeerd om te plannen voor geautomatiseerd testen en het gebruik van integratieplatforms, zoals integration platform as a service (iPaaS) en service virtualisatie in SAP-testen.

Uitdagingen op het gebied van integratie blijven een obstakel vormen

En wat betreft uitdagingen, toont ons onderzoek aan dat het integreren van SAP-applicaties met niet-SAP-systemen nog steeds aanzienlijke moeilijkheden met zich meebrengt, omdat het uitgebreide systeemaanpassingen en infrastructuurontwikkeling vereist. De meeste organisaties (42,9%) beschouwen technologische verschillen tussen SAP en niet-SAP-applicaties als het meest significante integratiegerelateerde obstakel.

Het is duidelijk dat het inschakelen van een gespecialiseerde dienstverlener wordt gezien als een effectieve manier om om te gaan met de uitdagingen die voortkomen uit het implementeren van SAP. De meeste organisaties die externe ondersteuning zoeken, doen dit vanwege het gebrek aan functionele en technische expertise die ze intern hebben. En in lijn met het onderzoek van 2021, benadrukt de studie van dit jaar opnieuw dat robuuste, end-to-end testing of SAP business assurance-praktijken een belangrijke rol zullen spelen bij het waarborgen van de soepele integratie en optimalisatie van upgrades en nieuwe releases.

Auteur: Stefan Gerstner

Download State of Worldwide Business Assurance for SAP solutions - 2023

Download State of Worldwide Business Assurance for SAP solutions – 2023
Share