Han-cloud-architect

De nieuwe uitdaging als Solution Architect

Han van Vilsteren werkt sinds het begin van dit jaar bij Sogeti als Cloud Architect . Hij had al snel een mooie opdracht gevonden waar hij werkt  in een nieuwe cultuur, in een uitdagende infrastructuur van de overheid, waar allerlei veranderingen op komst zijn.

Directe uitdaging als cloud architect

Ondanks dat ik afgelopen januari pas ben gestart bij Sogeti als Cloud Architect kende ik Sogeti al jaren. Mijn zwager behoorde tot het Sogeti meubilair en was daar cloud career manager. Op verjaardagen moest ik altijd aanhoren hoe geweldig Sogeti wel niet was, hoe groot de kerstpakketten wel niet waren, hoe leuk de filmavonden en de Sinterklaasvieringen wel niet waren. Deze verhalen spraken mij altijd erg aan. De verstandhouding was alleen niet handig, hielpen 28 jaar dienstverband bij mijn oude werkgever en de hele corona situatie niet mee om de  overstap te maken.  Mijn zwager ging wat anders doen en dus een aantal jaren, later is de situatie veranderd en ben ik dan eindelijk gestart bij Sogeti. En ik ben ècht heel blij met mijn keuze!

In mijn eerste maand moest ik op zoek gaan naar een opdracht die bij mij paste. Dat was voor mij echt wel nieuw. Je bent dan heel de week eigenlijk actief aan het solliciteren en bezig om een goed passende opdracht te scoren. Een keer per week kwamen we met een groepje samen om te kijken hoe iedereen dit aanpakte en of we elkaar konden helpen. Mijn career manager, Jesse Mol, wist mij direct al goed uit te dagen door mij bij de tweede vergadering te vragen deze te leiden. Het is mooi om te zien hoe men binnen Sogeti probeert mij en mijn collega’s, te motiveren om uit hun comfortzone te komen, om zo nieuwe talenten te ontdekken en deze verder te ontwikkelen. Maar het leukste is de omgang tussen de mensen. Er is echt een gemoedelijke open sfeer tussen iedereen.

In een andere cultuur werken als Solution Architect

Op het moment werk ik bij de Dienst ICT Uitvoering (DICTU). De ICT dienst van  het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maar ook van het Minsiterie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Deze opdracht sprak mij heel erg aan omdat er een sterke match was met mijn werkzaamheden in het verleden en de Ministeries aan de vooravond staan om eigen on-prem diensten te migreren naar de publieke cloud. Daar is veel architectuurwerk voor nodig. Ik ben ruim gecertificeerd maar het ontbreekt me aan praktische ervaring in de cloud. De overheid omarmt inmiddels Lean-Agile project- en architectuur methodes. Er is mij door de opdrachtgever gevraagd, om me te verdiepen in het referentiekader Leading SAFe die ik vanaf 28 maart ’s avonds in Vianen ga volgen. Dan is er daarna nog Archimate die ik wil scoren en dan hebben we die kant van het kennisspectrum goed geregeld, Togaf I&II heb ik al wel gehaald in het verleden.

Nu ik een paar maanden aan de slag ben als Solution Architect bij DICTU merk ik verschillen in de cultuur. Er wordt minder gekeken naar exacte deadlines en is er meer focus op het écht goed uitvoeren van projecten. Als Solution Architect beschrijf ik onder andere Product Architecturen (diensten) en hoe dan deze dienst functioneert in samenhang met verschillende ICT domeinen. Dit is bij de overheid allemaal in het Nederlands. Een PA is een andere benaming voor een High Level Design. Een HLD dien je te verdedigen in een speciaal architecten gremium. Niet volledig nieuw voor mij maar binnen de overheid formeler en professioneler, dus erg interessant.

Carpolen met de opdrachtgever

Mijn manager bij DICTU liet een keer weten niet naar kantoor te kunnen komen door de stakingen en vertragingen in het openbaar vervoer. Ik had die dag een fysieke bilateraal met hem en dacht, Jammer! maar “waarom niet carpoolen?” Ik woon langs zijn route en stelde carpoolen voor. Hij dacht warschijlijk “lekker een privé chaffeur” Aangezien het een rit van ander half uur enkel is hadden we genoeg tijd om te praten en heb ik 3 uur privé-les gehad over het wel en wee binnen DICTU. Hierdoor leerde ik veel nieuwe inzichten die mij direct hielpen bij mijn werk. Doordat het gelijk minder formeel is kan je ook andere vragen stellen waar normaal niet echt de tijd voor is. Dit wil ik dan ook iedereen aanraden om te doen als het kan. Rij eens samen met je manager naar werk en wie weet steek je er wat van op!

Cloud Architect met rechterhanden

Ik heb veel uiteenlopende hobby’s. Ik geef veel geld uit aan vinyl en audioapparatuur, mag graag klussen in huis, soldeer veel met elektronicaonderdelen, doe veel met domotica, timmer graag en teken eigenlijk alle klussen meestal eerst uit met Sketch-Up. Daarnaast trek ik er graag op uit met de caravan of huur ik een bootje om te zeilen. Ik heb thuis ook nog een aantal projecten in het vooruitschiet zoals het uitbreiden van mijn zonnepanelen-installatie, het metselen van een utiliteitskast in mijn garage, het plaatsen van een nieuwe schutting, het aftimmeren van boeiboorden en zink en hopelijk nog een keer het plaatsen van een enorm dakkapel op de zolder. Ook automatiseer ik er lekker op los met Home-Assistant en Node-Red waardoor ik toch al behoorlijk energie heb kunnen besparen. Met 2 puber dochters is het leuk het waterverbruik te monitoren en als dat na 10min nog lekker loopt het ketelvermogen te reduceren naar 5%

 

Wat zijn jouw favorieten?

Favoriete apps: Home Assistant, Node-red, Qobuz, Roon, Emby, Sketch-Up, Docker, KiKAD

Favoriete website: Tweakers, YouTube, GroundNews, FD, de Correspondent, A Cloud Guru, AWS,

Favoriete Gear: Technics SL1200MK-6 / SU-G700 / SL-G700 Ik gebruik zo’n beetje alles van Apple en mijn Battlefield game PC.

Favoriete Film: Shawshank redemption, Alle WW2 films & Series, Breaking Bad

Favoriete Muziek: Pink Floyd, Pop, Blues & Jazz en bijna altijd hoe ouder hoe beter.  

Favoriete Eten: Italiaans, Grieks en Nederlands

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Sogeti?

Ben je na het verhaal van Han benieuwd naar de mogelijkheden bij Sogeti? Bekijk dan de vactures of lees een andere blog!

Kan ik je helpen?

Lead Cloud & Development
Phone number: 0616066204

10 jaar cloud in Nederland

10 jaar werken in de cloud

In het boek '10 jaar cloud in Nederland' lees je over de ontwikkelingen en toekomst over cloud. Ben jij hier benieuwd naar? Download dan gratis het boekje via de onderstaande knop. 

Download hier