Tosca Consultant banner

Wat weet jij over Tosca en Selenium?

Wist je al dat... Tricentis Tosca Selenium-scripts kan uitvoeren? In deze blog legt Otman Zemouri  je graag uit waarom hij Selenium gebruikt en hoe hij Selenium-Scripts implementeert in Tosca. Laat je informeren en inspireren door deze senior consultant in Tosca en testautomation. 

Wist je dat Tosca....?

Als ik aan Tosca denk, dan denk ik aan het Italiaanse Toscane...Betoverende heuvellandschappen, majesteuze groene hellingen met olijfbomen, zonovergoten weiden met magische cipressen en pittoreske dorpsgezichten. Heel mooi allemaal, maar het heeft jammer genoeg helemaal niets te maken met een low-code “testplatform” cq. testtool zoals Tosca. Nu wil ik jullie niet lastigvallen met de geschiedenis achter Tosca, maar uiteraard wel over wat Tosca allemaal kan. En daarom deze blog als eerste in de reeks;

“Wist je dat Tosca...”

Wist je dat je met Tosca (Commander), Selenium-scripts kunt runnen? Ik hoef de doorgewinterde testautomatiseerder niet te vertellen dat Selenium een “alles-in-1-tool” voor webautomatisering is. “Alles-in-1-tool” is een te groot woord, want de focus ligt op het automatiseren van browsers (webapplicaties), maar de combinatie “webdriver”, “IDE” en “Grid” maakt Selenium nog steeds een heel populaire “tool” onder testers. Vooral ook vanwege de ondersteuning voor andere browsers dan Firefox, de toepasbaarheid in verschillende besturingssystemen en de compatibiliteit met diverse CI/CD-tools zoals Jenkins.

Maar waarom zou ik Selenium gebruiken als ik Tosca kan gebruiken voor webautomatisering? Omdat het kan! Veel bekende test(automatiserings)tools hebben Selenium als “basis”. Denk alleen al aan Protractor, Robot Framework of Fitnesse. Verder zien we bij sommige projecten dat men het liefst werkt met open source automatiseringstools zoals Selenium, al dan niet ontwikkeld in Java of een ander objectgeorienteerde programmeertaal. Daarnaast gebruiken bekende cloudbased testoplossingen van Tricentis, zoals TestProject en Testim ook “Selenium-based” engines. Dus waarom niet?  

Hoe implementeer ik Selenium-scripts in Tosca?

Als je in Tosca Commander een nieuwe workspace hebt aangemaakt, dan zul je ongetwijfeld van de “Standard modules” hebben gehoord (zie onderstaande afbeelding).

Selenium Modules

 

In submap “TBox Automation Tools” vind je submap “Selenium” met 2 modules. In het algemeen ondersteunen de Selenium modules in de uitvoering van de Selenium-testscripts. Meestal zijn betreffende Selenium-testscripts al onderdeel van een bestaande (test)project of zijn het componenten die m.b.v. Selenium geautomatiseerd kunnen worden, zoals unittesten. Met betrekking tot de unittesten wordt zowel Junit als Nunit ondersteund. Betreffende modules kunnen worden gebruikt om Selenium-testcases rechtstreeks vanuit Tosca Commander te starten. De “Start Selenium Server” module wordt gebruikt om je Selenium server op te starten. En de “Run Selenium Scripts” module wordt gebruikt om de Selenium testscripts uit te voeren. Voor de Selenium server wordt voorlopig versie 1, 2  en 3 ondersteund, en let er verder op dat de default poortnummer 4444 niet al in gebruik is door een andere applicatie of server.

Laten we starten met een testscenario. Stel dat je een Selenium server path hebt dat je wilt aanroepen en dat je wilt gebruiken voor het uitvoeren van de testgevallen, dan specificeer je de "TestStepValue" voor de Selenium server path, m.a.w. de locatie naar het Selenium-server .jar-bestand. Zie hieronder een voorbeeld:

  • C:\Selenium\selenium-server-standalone-3.x.x.jar

Als je eenmaal het Selenium .jar path hebt ingesteld, dan is het tijd om de testscripts op te geven die moeten worden aangeroepen. Hiervoor hebben we de module "Run Selenium Scripts" nodig. Dit is de module die verantwoordelijk is voor het aanroepen van de Selenium-scripts. Stel verder dat je het script wilt uitvoeren met een class genaamd "Login_Controle" en die verschillende Testmethodes heeft zoals "Valideer_Gebruikersnaam" en "Valideer_Wachtwoord". Aangezien je .jar bestand meerdere test classes kan hebben om uit te voeren, ben je misschien geïnteresseerd in het uitvoeren van alleen de “prio 1” classes, bijvoorbeeld in een regressietest. In dit geval zal je alleen de class naam in kwestie moeten specificeren. In onderstaande voorbeeld definieert de "TestStepValue" TestClass dat Tosca de TestClass "Login_Controle" moet gebruiken (zie onderstaande afbeelding).

 

Selenium Test Case

 

That’s it! Uiteraard kun je spelen met verschillende soorten classes en methodes. Zie voor meer informatie over Tosca i.c.m. Selenium:

https://documentation.tricentis.com/tosca/1500/en/content/standard_subset/automation_tools/selenium.htm

 

Meer weten over Tosca?

Wil jij iedere dag leren en kunnen sparren met vakgenoten over bijvoorbeeld Tosca of andere testautomationtoolings? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over. Of bekijk de vacatures.

Tosca Vacatures

Tricentis & SAP Testing

Sogeti Tijs Wonders Communitymanager
Phone number: +31681472774

Testspecialisten

Als testen niet alleen je vak maar ook je passie is, ontdek dan onze testcommunity!

Naar testing