Meer succes met verbindende business analisten

business analyst sogeti

Marriet Rosier - Verbinden… makkelijk toch? Als je de vacatureteksten voor Business Analisten leest zou je het zo langzamerhand wel geloven. Eén van de belangrijkste vaardigheden inmiddels: ‘kunnen verbinden’.

Toch geloof ik niet dat het zo makkelijk is. Verbinden omvat nogal wat, zoals:

  • Klantwensen aan technologische oplossingen verbinden,
  • linking pin zijn,
  • brug zijn tussen cijfers en operatie,
  • sterke relaties bouwen en onderhouden.

Het vraagt in ieder geval van een Business Analist dat hij de juiste vragen kan stellen, effectief kan luisteren en ook kan levelen.

Kunnen verbinden en de praktijk: 100% match?

Een Business Analist heeft een complexe rol. Dagelijks is hij/zij of bezig met het begrijpen van doelstellingen, het analyseren van de situatie en informatie, het doen van aanbevelingen en het verbinden van stakeholders. Veel Business Analisten die ik ken zijn bovengemiddeld intelligent en analytisch. Ze zijn in staat om een variëteit aan analyse methoden en technieken uit hun rugzak te toveren en gericht in te zetten. Ze kunnen complexe problemen ontleden, gaan logisch en methodisch te werk. Slimme mensen dus, die Business Analisten! Maar ik merk dat ik verbinden niet direct als eerste vaardigheid benoem.

Leren verbinden: Professionaliseren moet!

Noem ik het niet omdat ik het niet als belangrijk zie? Integendeel, ik kan me juist vinden in die vacatureteksten. Verbinden is essentieel, alleen hebben wij als Business Analisten ons daar niet zo scherp op gericht. We zijn goed in inhoud, het verbinden vanuit persoonlijkheid doen we erbij.

Tja, en daar sta je dan als Business Analist met je goede gedrag… Je merkt in je dagelijkse werk ook wel dat ze steeds meer van je verwachten. Dus leren en professionaliseren moet.

Hoe doe je dat nu?

Mijn advies, begin met:

  • Je gewoontes en voorkeuren eens kritisch onder de loep te nemen
  • Ontwikkel je vaardigheden op het gebied van vragen stellen en luisteren (interviewtechnieken alleen doet het niet!)
  • Besteed dagelijks aandacht aan levelen

Tijdens de training Business Analyse Professional die we regelmatig verzorgen, komt dit expliciet aan de orde. En natuurlijk, voor veel vragen is niet één goed antwoord want het is uiteraard afhankelijk van de context waarin je opereert. Maar het is duidelijk dat je er wat mee moet! Communicatie, eigen voorkeuren en gewoontes, empathie, luisteren – diverse aspecten die je aan kan pakken door middel van doen, oefenen en trainen.

Ik ben ervan overtuigd. Het levert je niet alleen betere, scherpe analyses. Je werkt direct meer aan draagvlak voor de oplossingscenario’s die je voorstelt. En uiteindelijk kun je je werk ook nog sneller doen.

Meer weten?

Business analisten die de verbinding maken vind je bij Sogeti. Wil je meer weten? E-mail dan met Jack van de Corput of bel hem via T: +31 886 606 600. Mensen en processen effectief gekoppeld met Business Technology!